Oravien aarteita

GRAFIIKKA, KODIN TAIDETTA
GRAFIIKAN MENETELMÄTORAVIEN AARTEITA - GRAFIIKKAA 60-LUVUN KODISSA

Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelman perusnäyttely 7.5.2010 alkaen Jyväskylän taidemuseon Holvissa

Eletään vuotta 1967.

Oravan perhe on juuri muuttanut Kauppakadulle
Säästöpankin taloon. Perheen pää, Olavi Orava (s. 1924) on työskennellyt Jyväskylän Säästöpankissa jo vuosia, tällä hetkellä hänen nimikkeensä on kamreeri. Perheen äiti (s. 1928) Kaarin taas on ammatiltaan opettaja. Hänen työpaikkansa on Rajakadun Keskuskansakoulu.

Perheessä on kaksi tytärtä ja yksi poika. Esikoinen Helena (s.1951) rakastaa lukemista, musiikkia ja haaveilua. Hän seuraa tarkasti lehdistä, miten kuuluisuudet pukeutuvat ja ompelee itselleen vaatteita näiden mallin mukaan. Pekka (s. 1954) on reipas koululainen, hän pitää urheilusta ja luonnosta; varsinkin kesäisin perheen mökillä ihan mahtavaa kuljeskella luonnossa ja seurata eläinten touhuja. Hän on myös kova poika lukemaan Aku Ankkoja. Perheen kuopus Aino (s. 1964) taas on tomera pikkuneiti, touhukas ja utelias, kova piirtämään ja juttelemaan. 

Perhe rakastaa taidegrafiikkaa. Kodin teoksista osa on ostettua ja lahjaksi saatua, osa perittyä. Kaarin peri jo nuorena suuren osan kummisetänsä grafiikan kokoelmasta. Viime vuosina perhe on hankkinut teoksia, jotka kuvastelevat perheenjäsenten harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita.

Jyväskylän taidemuseon kolmanteen kerrokseen, entisiin Säästöpankin tiloihin on rakennettu ja sisustettu ihan oikea koti 1960-luvun henkeen. Kodissa asustaa kuvitteellinen viisihenkinen perhe, joka on vuosien varrella keräillyt, saanut lahjaksi ja perinyt suomalaista taidegrafiikkaa. Asuntoon saavuttuaan museovieras astuukin suoraan Oravien eteiseen.

Oravien kodissa on edustava olohuone kirjastonurkkauksineen, ruokailutila, kolme makuuhuonetta, isän työhuone sekä Ainon leikkinurkkaus. Huonekalut ovat 50–60-luvulta, osa on saatu lahjoituksena, osa on hankittu kirpputoreilta tai yksityisiltä myyjiltä. Apuna kodinlaittamisessa on ollut sisustussuunnittelija. Koti elää vuodenaikojen ja vuotuisten juhlien mukana, taulut saattavat seinillä vaihtua, pääsiäisen seutuvilla koti koristellaan keväiseksi ja joulun aikaan siellä tunnelmoidaan kuusen kynttilöiden valossa.

Kodin seinille ripustettavat teokset on valittu perheenjäsenten harrastusten ja mielenkiinnon kohteiden mukaan; Pekan huoneessa onkin avaruusaiheita ja villieläimiä, isän työhuoneessa on esillä harrastuksista rakkain: luonnossa liikkuminen. Äidin kädenjälki näkyy kaikkialla kauniisti sisustetussa kodissa. Helena pitää kirjoista ja musiikista, pikkuista Ainoa viehättävät suloiset eläinkuvat ja sirkusaiheet. Myös tiedot teoksista ja taiteilijoista on sisällytetty osaksi näyttelyä.

Vierailu perheen kotiin on samalla aikamatka lähimenneisyyteen. Vieras on tervetullut kurkistelemaan, mitä kaikkea kaapeista ja komeroista löytyy, tai istahtamaan kaikessa rauhassa olohuoneen sohvalle katselemaan seinille ripustettuja teoksia tai vaikkapa selailemaan pöydälle unohtuneita aikakauslehtiä. Kodin seinät pursuavat suomalaisen taidegrafiikan tuttuja ja vielä tuntemattomia helmiä. 

Näytteillä olevat grafiikan vedokset on koottu Jyväskylän taidemuseoon deponoidusta Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelmasta, joka on yksi laajimmista suomalaisen taidegrafiikan kokoelmista maassamme. Esillä on 92 teosta 53 eri taiteilijalta. Näyttely tulee olemaan esillä vähitään kolme vuotta.

Näiltä sivustoilta löytyy paljon taustatietoa perheestä, 1960-luvusta ja sen tapahtumista, suomalaisesta taidegrafiikasta sekä näyttelyssä esillä olevista taiteilijoista ja heidän teoksistaan. 
Näyttelyn tekijät:

Matti Hartikka, verkkosivut
Tauri Kankaanpää, kehystys
Jarkko Kaunismäki, rakentaminen
Leena Lokka, tiedotus
Jaana Oikari, huonekalut ja tekstiilit
Jukka Partanen, näyttelysuunnittelu ja koordinointi
Ville Röyttä, valokuvat
Anne Saarikoski, sisustussuunnittelu
Inka Tuomaala, taustatutkimus, graafinen suunnittelu ja verkkosivut
Sirpa Turpeinen, museokasvatus

Taidemuseon harjoittelijat ja työllistetyt: Jukka Hakala, Tiina Helttunen, Inka Jousea, Jaana Jääskeläinen
Sari Koskinen, Elina Lahti, Anu Svensk, Mikko Tarnanen, Salla Vanhala


Kiitokset

Keski-Suomen museo
Anneli ja Paavo Kokko
Tarja ja Jaakko Pellinen
Tytti Hongisto
Seppälän kirpputorimarket
Ekocenter Harjunporras
Suvi Porrassalmi, Matti Ruuskanen
ja Jyväskylän ammattiopiston opiskelijat
Petri Mutikainen

Näyttelyä on tukenut Säästöpankki Optia
Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi