Oravien aarteita










Säästöpankin talon tarinoita
Kauppakatu 23




Pankki puisessa lippaassa

Jyväskylän Säästöpankin tarina alkaa 1800-luvun puolivälissä. Perusteellisessa satavuotishistoriassa tohtori Sakari Kuusi on todennut, että tärkein syy pankin perustamiseen oli halu auttaa vähävaraisia kaupunkilaisia saamaan rahansa säästöön ja kasvamaan korkoa. Samalla toivottiin, että tulevaisuudessa pankin tuottamalla voitolla voitaisiin perustaa koulu suomalaisia lapsia varten.


Pankin perustaminen olikin osa piirilääkäri Wolmar Schildtin laajaa ohjelmaa, johon kuului kansan sivistäminen ja suomenkielisen sivistyneistön luominen suomenkielisiä kouluja ja kirjastoja perustamalla.
 Markkanen 1992, 20-24  Erityisesti Schildt unelmoi oman yliopiston perustamisesta Jyväskylään ja loi pankin suojiin rahaston tätä päämäärää varten. Säästöpankin ympärille muodostunut piiri ajoi kouluasioita muutoinkin, ja työ myös tuotti tulosta: yläalkeiskoulu aloitti toimintansa Vaasankadun ja Seminaarinkadun kulmatalossa vuonna 1858.


Pankkia perustettaessa Wolmar Schildt oli taustavoimista tärkein, mutta pankin perustamiseen tarvittiin myös pohjarahasto. Jyväskylästä mukaan lähti viisi virkamiestä, lähialueilta neljä virkamiestä lisää sekä kirkkoherra. Suurimman rahallisen panoksen antoivat kuitenkin Schildtin ja tämän nuoren vaimon, Sysmästä kotoisin olevan Mathilda Wilhelmina Wadenstjernan sukulaiset ja tuttavat. Alkurahasto kertyi varakkailta, uudistuksista innostuneilta säätyläisiltä. 25 ruplan ja 57 kopeekan suuruinen alkukassa kirjattiin talvimarkkinoiden aikaan 29. tammikuuta 1942.


Piirilääkäri perheineen ja palveluskuntineen asusti tuolloin Kirkkopuiston reunalla osoitteessa Kauppakatu 23. Tontti oli jo osoittautunut alueen arvokkaimmaksi. Tuohon aikaan Kauppakadun tonttien hinta asettui 50 ja 100 ruplan välille, mutta tuosta Kauppakadun ja Kilpisenkadun kulmatontista oli edellinen omistaja tamperelaissyntyinen kauppias Carl Wesander saanut maksaa 181 seteliruplaa. Wesander ei rakennuttanut tonttia, vaan myi sen eteenpäin. Vasta piirilääkäri Schildt tilasi tontille yksikerroksisen hirsitalon, ja hänen kauttaan talo tunnettiin Säästöpankin talona yli sata vuotta. Toimelias Schildt nimittäin hoiti sekä lääkärin että pankin tehtäviä kodin työhuoneesta käsin. Jyväskylän ensimmäinen pankki – tilitositteet, kirjanpito ja rahavarat – sijaitsi alkuun työhuoneen puisessa kassa-arkussa.


Kun rakentamisessa oli alkuun päästy, sai tontti pian lisää rakennuksia. Ajan tapaan lääkärin perhe eli miltei kokonaan omavaraistaloudessa: maito saatiin omista lehmistä ja lihaa, jauhoja ja voita omalta maatilalta Sysmästä. Hirsitalon viereen rakennettiin aittoja, ulkorakennuksia ja leivintupa. Istutettiinpa tontille vehmas puutarhakin.


Jyväskylän Säästöpankki toimi lääkärin työhuoneessa aina vuoteen 1880 saakka. Wolmar Schildtin kuoltua hänen poikansa Aatos möi tontin taloineen Säästöpankille. Se kunnostettiin pankkitoiminnalle paremmin sopivaksi, mutta remontista huolimatta entinen asuintalo kävi kasvavalle pankille pian ahtaaksi ja epäkäytännölliseksi. Jo vuonna 1916 kaavailtiin kivisen pankkitalon rakentamista, mutta suunnitelma viivästyi sotavuosien epävarmuudessa. Alvar Aaltokin teki pankille lisärakennussuunnitelman, mutta sitä ei koskaan toteutettu.

Samainen Aatos perusti vuonna 1902 Jyväskylän Kunnan Säästöpankin, joka kasvoi nopeasti kilpailijaksi Jyväskylän Säästöpankille. Aikalaisten mieltä askarrutti, miksi Wolmar S. Schildtin poika perusti uuden säästöpankin, mutta asia kuitattiin viittaamalla hyväntekeväisyysnäkökohtiin. Aatos oli myös innokas osuuskassa-ajatuksen puolustaja. Käytännössä pankki vahvisti vastakkainasettelua kaupunki- ja maaseutupankkien välillä. Tuohon aikaan Maalaiskunta alkoi Tourujoen takaa ja sitä riitti kaupungin ympärillä. Kaupungin ulkopuolelle jäivät myös Kankaan tehtaat, ja nopeasti vahvistuvat Vaajakoski ja Tikkakoski. Maalaiskunnassa oli jo vuosisadan alussa merkittäviä teollisuuslaitoksia. Pankin muuttoa Kauppakadulla pohjustettiin jo vuonna 1914, mutta muutto toteutui vasta sotavuosien jälkeen. Heinäkuussa 1924 pankki aloitti toimintansa Kauppakatu 27:ssa. Kauppakadun ja Kilpisenkadun kulmatontin (Kauppakatu 25) pankki hankki keväällä 1935 tekemällään päätöksellä. 

Kivitalon kynnyksellä

Vielä vuosisadan alussa Kirkkopuistoa ympäröivät matalat puurakennukset. Kunnallistalo, Kirkko ja Kauppakatu 17:n kaksikerroksinen kivitalo olivat ainoat suuret maamerkit, kunnes vuonna 1915 valmistunut Kansallis-Osake-Pankin nelikerroksinen kivirakennus valmistui. Kaupunkilaisten silmissä se toi Jyväskylään ison kaupungin henkeä ja ”suurkaupungin talotyypin”.
 Salmela 2000, 28.  Kirkkopuiston ympäristö alkoi muuttua 1920-luvun lopun suurten kerrostalohankkeiden myötä. Säästöpankin rakennushanke käynnistyi uudelleen vuonna 1928, jolloin pankki tilasi piirustukset viisikerroksisesta kivitalosta arkkitehti Oiva Kalliolta. Yhtä aikaa sen kanssa olivat rakenteilla Keskisuomalaisen toimitalo, asunto-osakeyhtiö Toritalo sekä suojeluskuntatalo. Niiden tieltä saivat vanhat puutalot väistyä.

Hän on kommentoinut Kallion suunnittelemien pankkitalojen olleen julkisivuiltaan varsin samanlaisia. Niiden yksityiskohdat viittasivat renessanssipalatsien tyyliin. Jyväskylän rakennus oli tyyliltään hieman modernimpi kuin samaan aikaan valmistunut Hämeenlinnan pankkitalo ja siinä on nähty vaikutteita funktionalismista (kerrosten erottaminen toisistaan vaakalistoilla).  Oiva Kalliosta lisää (esim. Suomen rakennustaiteen museo, arkkitehtiesittely. 


Rakentaminen edistyi nopeasti ja Jyväskylän Säästöpankki muutti uusiin toimitiloihin 17. heinäkuuta 1930. Pankkisali sijaitsi aluksi rakennuksen toisessa kerroksessa ja sinne noustiin keskeltä julkisivua, komean portaikon kautta. Toisessa kerroksessa oli myös tilat pankinjohtajalle sekä muutamille toimihenkilöille. Katutasossa oli liikehuoneistoja ja yläkerroksissa asuntoja.


Sotavuosinakin rakennus säästyi tuholta ja pommituksilta – jatkosodan loppupuolella sitä tosin varauduttiin suojelemaan laudoin ja hiekkasäkein – ja laajennushankkeita käynnisteltiin jo 30-luvun lopulla. Suurista suunnitelmista huolimatta käytännön toimiin päästiin kuitenkin vasta olojen vakiinnuttua. Pankkitalo korotettiin kuusikerroksiseksi vuonna 1948.

Suunnitelman tehneestä arkkitehdistä on eriäviä näkemyksiä, Immosen mukaan arkkitehtinä toimi useita julkisia rakennuksia ja niiden joukossa myös pankkirakennuksia suunnitellut Harry W. Schrek, Markkanen puolestaan kiittää suunnitelmista Matti Hämäläistä.

Pankkisaliakin uusittiin useana vuonna, perusteellisimmin vuonna 1953. Pylväiden tummanvihreä marmori oli tuotu Italiasta ja seinäpaneeleihin ja pankkipöytiin oli hankittu pähkinäpuuta Kaliforniasta. ”Jo pääsisäänkäynti tekee juhlallisen ja arvokkaan vaikutuksen. Varsinainen yleisön palvelupuoli on avara ja valoisa”, kuvaili Jyväskylän Sanomat. Lehden mukaan kutsuvieraat olivat haltioissaan myös valaisimista ja messinkitöistä.


Samoihin aikoihin rakennettiin Kilpisenkadun puolelle kaksikerroksinen siipirakennus, jonka suunnitteli arkkitehti Matti Hämäläinen. Hänen käsialaansa on myös pankkitalon viereen Keskustielle vuonna 1961 rakennettu modernimpi viisikerroksinen asuin- ja liiketalo.

Koko maakunnan pankiksi

1960-luvulla maaseudun ilme muuttui ja Suomi kaupungistui kovaa vauhtia. Selkein aatteellinen ja taloudellinen murros ajoittuvat vuosikymmenen puoliväliin. Ilmiöt peilautuivat myös Jyväskylän Säästöpankin muuttumisena kaupunkipankista koko maakunnan pankiksi.

Ensimmäisiä ajatuksia pankkien yhteistoiminnasta ja suuresta Säästöpankista esitettiin jo 1960-luvun alkupuoliskolla ja maakunnan pienet säästöpankit yhdistyivät Jyväskylän Säästöpankkiin. Idea tuntui oikeansuuntaiselta, ja hallituksen kokouksessa 1966 pankinjohtaja Erkki Punamäki esitteli Säästöpankkiliiton kirjettä, jossa samalla paikkakunnalla toimivia säästöpankkeja kehotettiin yhteistoimintaan. Hallituksen puheenjohtaja Ilmari Karpio otti yhteyttä Jyväskylän Kunnan Säästöpankkiin ja ajatus yhdestä suuresta pankista alkoi tosissaan itää.


Uusi säästöpankkilaki annettiin elokuussa 1969 ja tämä antoi sysäyksen myös Jyväskylän Säästöpankin sääntöjen muuttamiselle. Sääntömuutoksen yhteydessä vaihdettiin nimikin. Pankin hallitus perusteli nimenmuutosta toimialueen laajuudella, olihan pankilla konttoreita jo useissa Keski-Suomen pitäjissä.


”Vaikkakin Jyväskylän Säästöpankilla on vanhat ja kunniakkaat perinteet, täyttäähän pankkimme ensi tammikuussa 130 vuotta, on pankin hallitus kuitenkin sitä mieltä, että pankin toiminimen tulee kattaa koko toimialue --- Esitetty Keski-Suomen Säästöpankki täyttää tämän edellytyksen ja on hallituksen käsitysten mukaan myöskin jatkuvaa laajentumista silmälläpitäen oikea uudeksi toiminimeksi.”


Päätös tehtiin lokakuussa 1971 ja valtiovarainministeriö vahvisti säännöt joulukuussa. Voimaan muutos tuli vuoden alusta ja niin Keski-Suomen Säästöpankki aloitti toimintansa vuonna 1972 koko maakunnan pankkina.


Samalla tuli pankin osalta täytetyksi myös W.S. Schildtin haave: hän oli jo 1800-luvun alussa haaveillut Keski-Suomen maakunnan yhtenäisyydestä. Kun Jyväskylän Säästöpankki aikanaan perustettiin, ei käsitettä Keski-Suomi edes ollut juuri muualla kuin eri alojen asiakirjamaininnoissa, jotka käsittelivät Sisäsuomen asukkaiden haaveita omasta lääninhallinnosta ja yhteisestä identiteetistä.


Kauppakadun rakennus toimi Keski-Suomen Säästöpankin pääkonttorina, mutta edessä oli rakennuksen ja toimitilojen saneeraaminen suurpankin vaatimuksia vastaaviksi. Talon valmistumisvaiheessa pankille oli riittänyt osa toisen kerroksen tiloista, mutta nyt pankki tarvitsi paitsi tilavan pankkisalin, myös kaikki neljä kerrosta tiloja toimintaansa. Pääkonttorin ulkomuoto säilytettiin ennallaan ja rakennus kunnostettiin ulkopuolelta myös väreiltään entiseen asuunsa.


Kauppakatu 23:n pankkirakennus toimi Keski-Suomen Säästöpankin pääkonttorina, kunnes pankkitalo siirtyi Säästöpankkiryhmän hajoamisen myötä omaisuudenhoitoryhmän haltuun. Jyväskylän taidemuseo muutti rakennuksen ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen vuonna 1997.


Inka Tuomaala

Säästöpankin pankinjohtajat:

Piirilääkäri Wolmar Schildt 1842-1880
Seminaarin lehtori, lääketieteen tohtori Erik Hagfors 1880-1895
Taloudenhoitaja Herman Flander 1895-1913
Pankinjohtaja Otto Mansnerus 1913-1938
Varatuomari, ekonomi Armas Rostedt 1938-1962
Varatuomari Erkki Punamäki 1963-1986
Valtiotieteiden maisteri Markku Palander 1986-1992.



Kuvatiedot:
(KSM 225:8701) Kuva: Valokuvaamo Päijänne, Jyväskylä. (Keski-Suomen museon kuva-arkisto.)
(KSM 1429:403) Kuva: Juho Korpimäki. (Keski-Suomen museon kuva-arkisto.)


Lähteet:

Liisa Immonen
Pankkitoimintaa yli 150 vuotta – Kauppakatu 23
Teoksessa Kaupungin sydämessä. Jyväskylän Kirkkopuiston rakennettu ympäristö 1837-2000.
Toimittaneet Tarja Kydén ja Ulla Salmela. 2000.

Jussi Jäppinen & Erkki Fredrikson
Jyväskylän kauppakatu. Kärrytiestä kävelykaduksi.
Jyväskylä 1995.

Tarja Kydén
Asutuksen muodostuminen torin ympärille.
Teoksessa Kaupungin sydämessä. Jyväskylän Kirkkopuiston rakennettu ympäristö 1837-2000.
Toimittaneet Tarja Kydén ja Ulla Salmela. 2000.

Tarja Kydén & Ulla Salmela
Kerrostalo vakiintuu osaksi Kirkkopuiston katukuvaa
Teoksessa Kaupungin sydämessä. Jyväskylän Kirkkopuiston rakennettu ympäristö 1837-2000.
Toimittaneet Tarja Kydén ja Ulla Salmela. 2000.

Erkki Markkanen,
Säästöpankki ja maakunta. Keski-Suomen säästöpankin historia. Jyväskylä 1992.

Ulla Salmela
Kunnalisteknistyvä Kirkkopuisto
Teoksessa Kaupungin sydämessä. Jyväskylän Kirkkopuiston rakennettu ympäristö 1837-2000.
Toimittaneet Tarja Kydén ja Ulla Salmela. 2000.



Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi