Oravien aarteita










60-luvun Suomi

Tälle sivulle on koottu aihealueittain linkkejä, joiden takaa löytyy mielenkiintoista ja mukavaa tietoa 1960-luvun tapahtumista, ajatusmaailmasta, kulttuurista ja ilmiöistä: kodista ja perheestä, lapsista, musiikista, urheilusta, muodista ja kauneudesta, terveydestä sekä ajankohtaisista puheenaiheista.

Tässä myös esimerkkejä taidegrafiikan hinnoista, muusta hintatasosta sekä palkkauksesta 1960-luvun lopun Suomesta. 

Pohjolan taidegraafikot 30-vuotis juhlanäyttely 25.2. – 19.3.1967
Helsingin Taidehallissa

Lähteet:

Terttu Kiuru-Lehtonen: Kuinka lienee rahojesi laita? Kirjassa Kerstin Thorvall (toim.): Kirja sinulle. Otava Helsinki 1966. Kuudes, uusittu painos.

Kerstin Thorvall: Toinen kirja sinulle. Otava Helsinki1966. Ruotsinkielinen alkuteos Andra boken tille dig 1965.

Lukijoiden lähettämiä tilinpäätöksiä (YV-lehti 4-5/1967)

YV-lehti 1967:4-5, tupakkamainos s.25, autoradiomainos s.49, juustomainos s.77, pyykinpesukoneiden vertailu s.82-84, Suomen autoliiton ja YV-lehden liikennetiedustelu s. 94.

Kotiliesi Elokuu I / 1966, Lehden tilaushinta s.54, Aronden kosmetiikkamainos s.53, Keravan koneliikkeen mainos s.50, Medipolarin mainos s.49, Suomen Unilabin Slumberslim-mainos s.47

Viikkosanomat 11-15 / 1967 (huhtikuu), Tupakkamainos s.60, Simca-mainos s.59, NSU-mainos s. 65, Volvo-mainos s.50, Blüten-mainos s.51, Arean mainos s.13, Finnairin mainos s3.


KOTI JA PERHE

Häät ja häiden järjestely

Häitä käsittelevässä Nuori avioliitto -sarjan osassa perehdytään sekä kirkko- että siviilivihkimiseen. Talousopettaja Anna-Maija Tanttu antaa ohjeita hääpäivällisen valmistamiseen ja taiteilija Airi Holmberg kertoo vihkipukumuodin muutoksista. Esillä on myös siviilivihkiminen ja siihen pukeutuminen.

Perheen perustaminen vuonna 1967

Ohjelmassa tutustutaan nuoren avioliiton perusteisiin, oikeudellisiin näkökohtiin, puolison valintaa koskeviin seikkoihin sekä käytännön järjestelyihin ja ongelmiin perhettä perustettaessa.

”Ihan tavallinen äiti”

Äiti näyttää ihan tavalliselta ja tekee ihan tavallisia äitien asioita, kertovat lapset vuonna 1967 äitienpäiväksi tehdyssä haastattelussa. Tosin osan mielestä äiti ei tee mitään. Äitihän on vain kotona, siivoaa ja tiskaa.

Kodinhoitajat äidin apuna

Naisten nurkka esittelee erilaisia apuäitejä. Apuäitejä valmistui mm. Valtion kodinhoitajaopistosta Tampereelta.

Kannanottoja lasten kurituksesta

Valtaosa 60-luvun suomalaisista hyväksyi lasten ruumiillisen kurituksen. "Lapsille olisi mahdollisimman vakavasti opetettava, ettei mitään pahaa saa tehdä ilman kohtalokkaita seurauksia", ajateltiin usein. "Jos lapsi tarvitsee ruumiillista kuritusta, sitä olisi annettava."




LAPSILLE

Eveliina ja kaksoset: Mörri Möykky

Eveliina ja Kaksoset levyttivät Mörri Möykyn vuonna 1965.

Pessi ja Illusia 1965

Sateenkaarelta karannut keijutyttö Illusia kohtaa metsässä pienen peikkopojan Pessin. Pessimistinen Pessi ja valoisa, huoleton Illusia ystävystyvät. Illusia lähtee tutustumaan maahan, koska on kuullut siitä kauniita tarinoita äidiltään. Viipurissa vuonna 1903 syntynyt Yrjö Kokko kirjoitti sadun jatkosodan aikana rintamalla. Kirjana Pessi ja Illusia ilmestyi vuonna 1944. Sodan arkeen lohtua tuonut satukirja myytiin nopeasti loppuun.

Vierailu Fazerin karkkimaahan

Vuodelta 1966 peräisin olevassa, upeasti säilyneessä värifilmissä pistetään suu makeaksi Fazerin makeistehtaalla silloisessa Helsingin maalaiskunnassa. Mainosmaisessa filmissä myös ylistetään Fazerin valikoimaa ja tuotteiden ihanuutta. Yhtiön lippulaivasta, tutun siniseen kääreeseen pakatusta maitosuklaasta, kerrotaan erityisellä hartaudella.

Päivä Linnanmäellä -lyhytelokuva 1963

1950-luvulla avatun huvipuiston toiminta pääsi hyvään vauhtiin ja 1960-luvulla huvipuisto muistutti jo paljon nykyistä olemustaan. Toiminnan jatkuvuuden myötä alueelle oli saatu paljon uusia laitteita.




MUSIIKKIA

Beatles YLE:n haastattelussa 1965

"Nyt seuraa oikea jymy-yllätys", Kaleidoskooppi-ohjelma lupasi toukokuussa 1965: Beatle-pojat oli saatu erikoishaastatteluun Lontoossa.

Fredi: Varjoon, suojaan – suomen euroviisuedustaja 1967

Yleisradio järjesti vuoden 1967 viisuja varten tuttuun tapaan avoimen sävellyskilpailun, josta raati valitsi kahdeksan kappaletta. Kilpailun voittokappale on Lasse Mårtensonin säveltämä ja Alvi Vuorisen sanoittama.
Kansainvälinen Eurovision laulukilpailu pidettiin Wienissä huhtikuussa. Mukana oli 17 maata. Fredin tulkinta riitti 12. sijalle. Voiton vei avojaloin esiintynyt Britannian Sandy Shaw Puppet on a String -kappaleellaan.  (http://www.youtube.com/watch?v=nrs8CgpH980)

Johnnyn hittisikermä

Samettiääninen Johnny hurmasi 60-luvun teinityöt. Suklaasilmäinen komistus oli suosionsa huipulla koko vuosikymmen ajan. Johnny aloitti musiikkiuransa The Sounds -yhtyeen rumpalina. Hänen soolouransa läpimurtobiisi oli vuonna 1963 julkaistu Hymyhuulet, joka alun perin oli Cliff Richardsin hitti Lucky Lips.
Johnnyn muita hittejä olivat mm. Hyvin menee kuitenkin, Tunti vain ja Hymyillen.



URHEILUA

Eero Mäntyrannan ensimmäinen maailmanmestaruus 1962

Zakopanen MM-kisoissa helmikuussa 1962 hiihdetystä lumisateisesta 30 km:n kilpailusta muodostui dramaattinen ottelu Suomen, Ruotsin ja Italian välille.

Eero Mäntyranta kotosalla, maailmanmestarin haastattelu

Työkseen hiihtävä tullivartija palasi maailmanmestarina Zakopanen MM-kisoista 1962. Hän hankki mitalinsa sankaksi yltyneessä lumipyryssä.

Timo Mäkinen Jyväskylän Suurajoissa 1966

Timo Mäkinen ja Pekka Keskitalo kävivät Jyväskylän Suurajoissa 1966 täpärän taistelun Rauno Aaltosta ja ruotsalaista Tom Tranaa vastaan. Mäkinen vei Morris Cooperillaan lopulta voiton Tranan Volvosta. Aaltonen sijoittui kolmanneksi Morris Cooperillaan. Edellisenä vuonna yleisö oli hortoillut vaarallisesti pikataipaleilla. Reportaasissa kysytäänkin lähes kaikilta haastateltavilta, oliko liian innokkaista katsojista tänä vuonna ollut häiriötä. Toimittaja Timo Putkonen muistuttaa vielä kaikille ralliurheilun vastustajille, että reitit kulkivat lähinnä metsissä.



TERVEYS

Hota-pulveri mainos

Ota Hota – ei pakota, sanottiin vanhoissa lääkemainoksissa. Hota-pulveria kutsuttiin myös intiaanipulveriksi, mikä näkyy esimerkkimainoksessa. Pulveri oli tamperelaisen lääketehdas Starin menestystuote melkein neljän vuosikymmenen ajan. Se tuli markkinoille vuonna 1929.



MUOTI JA KAUNISTAUTUMINEN

Pukeutuminen ravintolaan

Naisten nurkassa pohditaan mitä päälle ravintolaan. 1960-luvulla vääränlainen pukeutuminen esti ravintolaan pääsyn. Silmiinpistävimmät virheet naisten pukeutumisessa ensimmäisen luokan tanssiravintolassa ovat villapusero, hame ja torikassin muotoinen käsilaukku. Miehillä puolestaan kravatti ei vielä takaa sisäänpääsyä. Lounasravintolaan, ruokailutarkoituksessa, voi tosin mennä työasussa.

Miesten hiusmuodista

Parturi Bror Bäckström kertoo miesten hiusten leikkaamisesta. Miesten hiusmuodissa ollaan Bäckströmin mukaan menossa pidempiin hiuksiin. Hänen mielestään miesten pitkähiuksinen muoti on hyvännäköistä, kenelle se vain sopii. Kaksi nuorta miestä kertoo lisäksi muodista yleensä. Pojat valittelevat, että monet parturit leikkaavat tukan liian lyhyeksi. Tyttöjen hiusten pitää poikien mielestä olla pitkät ja suorat.

Mitä nainen pakkaa mukaan lomamatkalle?

Muotitaiteilija Leena Peltonen esittelee Naisten nurkassa naisen peruspuvuston lomamatkalle. Peltosen mukaan parasta olisi, jos matkalle lähtevä ehtisi teettää asusteet, jotta saisi sopivat kuosit ja kankaat.

Muodin historiaa 60-luvun malliin

Kolmessa kohtauksessa luodaan katsaus eri aikakausien muotiin pilaillen tai tahattoman komiikan kautta. Kohtaukset ovat kenties historiallisesti epätarkkoja, mutta ne kuvaavat viehättävän viatonta 60-lukua.

Missejä!

Suhtautuminen misseihin muuttui 1960-luvulla. Vaikka instituutio sai osakseen kasvavaa kritiikkiä, ei itse kilpailun suosio osoittanut laantumisen merkkejä. Tämän sivun linkeissä esiintyvät muiden muassa vuoden 1967 Miss Skandinavia Satu Östring ja seuraavan vuoden Miss Eurooppa Leena Brusin.

Opiskelijat keskustelevat missikilpailuista 1965

Kriittisellä 1960-luvulla myös missikilpailujen tarpeellisuutta tohdittiin jo epäillä. Opiskelijoiden radioväittelyssä niitä verrataan eläinnäyttelyihin. Missikilpailujen puolustaja ihmettelee, ovatko eläinnäyttelyt sitten jotenkin halveksuttavia. Rotuelikothan ovat kaunista katsottavaa




AJANKOHTAISIA KESKUSTELUJA JA TAPAHTUMIA

Autoileva nainen, 1965

Naisten nurkassa annetaan ajo-opetusta. Autoileva nainen Rauni Vornanen käy läpi autonajamista miesohjaajan kanssa. Ohjaajan asenne Vornasta kohtaan on nykymittapuun mukaan melkoisen vähättelevä. Ohjaaja kertoo, että öljy ja vesi lisätään eri säiliöihin. Tähän Vornanen joutuu sanomaan, että "kyllä minä nyt sentään tiedän, että tuo on moottori!"

Linnan juhlat 1967

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja rouva Sylvi Kekkonen olivat kutsuneet juhliin noin kaksituhatta vierasta. Paikalla oli iso joukko jo edesmenneitä suuria suomalaisia kuten akateemikot Alvar Aalto, Mika Waltari, Georg Henrik von Wright ja Martti Haavio.

Juri Gagarinin haastattelu

Majuriksi ylennetyn Gagarinin mielestä avaruudesta voi saada paljon tietoa tieteen ja tekniikan tarpeita varten. Gagarin kertoo myös hänen käyttämänsä avaruuslaivan tekniikasta.

Hongkongilainen influenssa

Vuonna 1968 Eurooppaa ravisteli hongkongilainen influenssa. Suomeen sen epäiltiin tulleen amerikkalaisten turistien mukana. Hongkongilainen influenssa aiheutti Maailman terveysjärjestön tietojen mukaan 1-4 miljoonan ihmisen kuoleman.

Ihmisiä tammikuussa 1966 -ohjelmassa tutustutaan mm. metsurin ja lehdenmyyjän arkeen.

Hieno ajankuva valottaa arkista elämää Varsinais-Suomessa tammikuussa 1966.

Syrjäytyneitä Helsingissä 1966

Musta Helsinki on television alkukauden dokumentti Helsingin asunnottomista alkoholisteista, ”puliukoista”, niin kuin vuonna 1966 sanottiin.

Televisio tekee murron

Syksyllä 1967 televisio teki murron. Toimittajat Hannu Karpo, Pekka Holopainen ja Leo Matis päättivät kokeilla, kuinka helppoa on murtautua kultasepänliikkeeseen. Murto sujui vielä hyvin, mutta pakomatka oli päättyä onnettomasti, kun Karpo ajoi pakoauton naapuriliikkeen näyteikkunasta sisään. Televisionmurtoa käsiteltiin myöhemmin oikeudessakin, mutta syytteet television ”murtomiehiä” vastaan hylättiin. Murron tarkoituksena oli tutkia poliisin tehokkuutta.


Lähteet: 

YLE:n elävä arkisto.

Tekstien kirjoittajat: Seija Aunila, Petra Himberg, Jukka Lindfors ja Paavo Rytsä.




Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi