Olavi Orava










Arvo Olavi Orava (2.8.1924)


”Missä lainehet Laatokan rannoilla pauhaa,
missä välkkyvät lampien kirkkahat veet,
missä tuoksuvat tuomet kumpujen rauhaa
ja helisee kaihojen kanteleet
siel on rakkahin maa,
siel on kallehin maa.
sinne muistossa aina saan taivaltaa”
- A. Nurminen


Olavi syntyi loppukesästä 1924 Sortavalan maalaiskunnassa Vakkolahden kylässä. Hän oli maatalon kasvatti; vanhemmat Väinö ja Ida (o.s. Tuokko) hoitivat pienehköä tilaa Laatokan Karjalan kumpuilevissa maisemissa. Olavilla on seitsemän sisarusta, isoveljet Armas ja Veikko, isosisko Martta ja pikkusisarukset Aino, Helmi sekä perheen kuopukset, kaksoset Annikki ja Onni. Elämää ei maatalosta puuttunut! Maalaistaustansa takia Olavi ei olekaan koskaan lakannut arvostamasta luontoa ja sen monimuotoisuutta.

Olavi kävi Kymölän kansakoulua, jonka Elisabeth ja Herman Hallonblad olivat perustaneet rouvan lahjoittamalle maatilalle. Hän oli etevä koulussa, ja varsinkin matematiikassa hän loisti jo kansakouluaikana. Hänet päätettiinkin laittaa jatkamaan opiskelua keskikouluun.

Sota syttyi vuonna 1939. Talvisodan ajaksi perhe joutui evakkoon. Esikoinen Armas kaatui heti joulukuussa vanhempien synnyinseudulla Metsäpirtissä käydyissä taisteluissa. Rauhan ajaksi perhe palasi Sortavalan seudulle, mutta pian oli edessä uusi evakkotie. Olavi ja Veikko joutuivat rintamalle jatkosodassa, mutta selvisivät kumpikin ilman pahempia kolhuja. Oravan perhe asettui asumaan Muurameen, jonne Sortavalan maalaiskunnan väkeä paljon asutettiin. Väinö ja Ida saivat viljeltäväkseen maatilan ja hiljalleen elämä alkoi rakentua uusiin uomiin uudella paikkakunnalla.

Sotavuodet vaativat raskaat veronsa, sillä myös Aino-sisko kuoli keuhkokuumeeseen. Jäljelle jääneet sisarukset pysyivät aina toisilleen läheisinä, siitäkin huolimatta että sekä Helmi että Onni muuttivat myöhemmin Ruotsiin töiden perässä.

Sotien jälkeen Olavi muutti suureen kaupunkiin Helsinkiin, jossa opinnot jatkuivat numeroiden parissa Helsingin Kauppakorkeakoulussa vuosina 1944–1947. Olavi oli kiinnostunut pankkitoiminnasta, joten hän keskitti opintonsa kauppa- ja pankkiosastolle. Opiskelujen jälkeen Olavi palasi lähelle perhettään ja asettui Jyväskylään. Hän oli suorittanut opintonsa mallikkaasti, joten hän sai myös kesätöitä Säästöpankista, jossa osaavia miehiä arvostettiin. Olavin kesätyöpaikka muuttui nopeasti vakinaiseksi viraksi ja hänellä oli edessään turvattu tulevaisuus pankkialalla.

Samana kesänä, jona Olavi muutti takaisin Jyväskylään, hän päätti lähteä ystäviensä kanssa viettämään kesäistä lauantai-iltaa Kuikan tanssilavalle. Siellä hän tapasi viehättävän Kaarinin, jonka kanssa hän tanssi koko illan. Olavi rakastui ensi silmäyksellä. Hän pyysi Kaarinia seuraavana lauantaina kanssaan teatteriin, ja sen illan jälkeen he olivat erottamattomat. Rakkaus syveni nopeasti ja vaikka Kaarinilla oli vielä opinnot kesken, he avioituivat kesällä 1950.

Jo seuraavana vuonna Olavin ja Kaarinin maailma mullistui jälleen, kun heidän esikoisensa Helena syntyi. Olavin Ida-äiti oli suuri apu lastenhoidossa, sillä Kaarin jatkoi opettajan opintojaan Helenan syntymän jälkeen. Pekan syntymän jälkeen Kaarin aloitti työt, jolloin Olavin nuorin sisko Annikki tuli perheeseen lastenhoitajaksi. Myöhemmin perheeseen syntyi vielä Olavin sisaren mukaan nimetty pikku-Aino.

Vuonna 1962 Olavi sai pankista kamreerin viran. Kiireisen työelämän vastapainoksi Olavi viettää vapaa-aikaansa kesämökkeillen ja luonnossa liikkuen. Olavin vanhempien maille Muurameen rakennettu kesämökki on koko perheelle rakas paikka. Siellä voi kalastaa, metsästää, ja vain nauttia luonnon rauhasta. Olavi harrastaa myös yleisurheilua, milloin aikaa on. Innokkaana penkkiurheilijana hän myös seuraa televisiosta urheilun arvokisoja. Myös ralliautoilulla on paikka hän sydämessään, ja autoilulla muutenkin. Omasta autostaankin hän pitää ylpeänä hyvää huolta.

Viime vuosina Oravan perhe on tehnyt myös muutamia ulkomaanmatkoja. Niistä ikimuistoisin oli matka Pariisiin neljä vuotta sitten, kesällä 1963. Perhe kävi Eiffel-tornin huipulla, ja erityisesti lapset olivat aivan innoissaan seikkailusta. Innokkaina taiteen harrastajina Olavi ja Kaarin kiertelivät myös taidenäyttelyitä ja tutustuivat muutenkin kaupungin kulttuurielämään. Taidenäyttelyitä he kiertelivät myös Suomessa; Kaarinin innostamana Olavikin oli oppinut pitämään grafiikan keräilystä kotia koristamaan. Yksi mieleenpainuvimmista näyttelyistä oli Suomen Taidegraafikkojen 30-vuotisjuhlanäyttely Helsingissä kevättalvella 1962. Sieltä myös löytyi paljon uusia suosikkeja, joita uudessa virassa oli mukava katsella tietäen, että Kaarinin iloksi niitä oli mahdollista hankkiakin.

Vaikka Olavi on työnsä tähden kiireinen mies, hänelle on tärkeää viettää mahdollisimman paljon aikaa perheensä kanssa. Etenkin poikaansa Pekkaan hänellä on läheiset välit. Hän on opettanut Pekkaa puutöissä ja muissa miesten hommissa, ja vienyt poikaa myös kalaan ja hirvimetsälle. Tyttäriinsä Olavilla on isällisen suojeleva ote. Helenan rippikoulu on Olaville vähän vaikea pala, sillä hän on ymmärtänyt tyttärensä aikuistuvan nopeaa vauhtia.



Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi