Taiteilijat









Veikko Kiljunen (1927–2001)

Taidemaalari, kuvataiteilija, taidegraafikko, konservaattori
Teos 1
Teos 2

Veikko Kiljunen oli maankuulu konservaattori, joka työskenteli ensin Ateneumin taidemuseossa. Sen jälkeen hän siirtyi Muinaistieteellisen toimikunnan (nyk. Museovirasto) palvelukseen toimien taideteoskonservaattorina ja tutkijana vuosina 1957–73. Lisäksi hän teki pitkän työuran opettajana Suomen Taideakatemian koulussa (1972–1992). Kiljunen oli myös ahkera ja monipuolinen grafiikantekijä, joka kiinnostavimmillaan kuvasi kaupunkielämää omalla hieman naivistisella tyylillään. 

Veikko Benjam syntyi toukokuussa 1927 Kouvolassa. Hänen vanhempansa olivat Ida (o.s. Sukki) ja puuliikemies Robert Kiljunen. Taideopintonsa Veikko Kiljunen aloitti kaksikymmentäyksivuotiaana Suomen Taideakatemian koulussa. Vuosi oli 1948. Samana vuonna hän jo asetti teoksiaan ensimmäistä kertaa näytteille Imatralla. Uransa alkuvaiheessa hän teki paljon puupiirroksia, myöhemmin hän innostui myös kuivaneulatekniikasta ja viivasyövytyksistä. Opinnot taideakatemian koulussa kestivät kolme vuotta.

Valmistumisensa jälkeen Kiljunen aloitti työn konservaattorin apulaisena Ateneumin taidemuseossa. Hän työskenteli siellä vuosina 1953–57. Noihin vuosiin mahtuvat myös kaksi vuotta kestäneet konservoinnin opinnot Rooman Istituto Centrale del Restaurossa.

Konservaattoriopintojensa aikaan taiteilija oli jo perheellinen; esikoinen Kimmo syntyi vuonna 1951, Satu vuonna 1955 ja perheen kuopus Vilppu vuonna 1960. Veikko Kiljusen puoliso Ulla (o.s. Heikkinen) opiskeli hänkin taidekonservaattorin ammatin.

Myöhemmin perhe muutti Sauvoon ja restauroi vanhan Pappilan alkuperäiseen asuunsa. Siellä Kiljusella oli ateljeensa pitkään. Pappilan puutarhakin sai takaisin entisen loistonsa vuodelta 1936 olevan puutarhasuunnitelman opastuksella.

Vuonna 1957 Kiljunen siirtyi Ateneumista Muinaistieteellisen toimikunnan palvelukseen. Hän toimi taideteoskonservaattorina ja museoviraston tutkijana kuudentoista vuoden ajan vuoteen. Sen lisäksi hän työskenteli myös opettajana: Suomen Taideakatemian koulussa kahdenkymmenen vuoden ajan (1972 – 1992) sekä useilla vuosikursseilla Lahden taidekoulussa. Vielä vuonna 2000 hän opetti Turun Taideakatemian mestarikurssilla.

Työteliäs taiteilija ei ehtinytkään uransa aikana osallistua kovin moniin näyttelyihin. Hänen teoksiaan oli esillä Nuorten Näyttelyssä 1951, Suomen Taiteilijain näyttelyissä 1953 ja 1960 sekä myöhemmin Senioreitten näyttelyissä ja Kouvolan taidemuseon yhteisnäyttelyissä. Ulkomailla hänen teoksiaan oli esillä kerran, Romanian Bukarestissa vuonna 1953.

Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelmassa häneltä on peräti 60 teosta. Niistä varhaisimmat ovat kuivaneulatyöt Hesperian puisto ja Sepänkatu 11 vuodelta 1948. Seuraavalta vuodelta kokoelmassa on lukuisia puupiirroksia, muiden muassa Kaivopuisto, Kadun ihmiset, Rue de Nevers sekä Pariisin katu. Valtaosa kokoelmassa olevista teoksista on juuri 1940- ja 50-lukujen taiteesta, seuraavalta vuosikymmeneltä kokoelmassa on vain kuusi teosta.



Lähteet:

Suomen kuvataiteilijamatrikkeli
www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/henkilotiedot.asp?id=581

Viuhko, Ari
Hiljennyt kylä tuoksuu mereltä, ruusulta ja saunalta. Kunnallislehti 7/1997 (www).
www.kuntsari.fi/artikkelit/Heinakuu97/Haanniemi.html



Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi