Taiteilijat









Tapio Haili (1927–1986)
Taidemaalari, taidegraafikko
Teos 2
Teos 1

Taidetta ei voi opettaa. Voimme opettaa vain tekniikkaa, minkä avulla oppilas saa toivottavasti näkemyksensä esille - - - Taide tulee tekijänsä sisältä. Sen esille tuominen vaatii taitoa – ja taitoa ei saavuteta koskaan ilman jatkuvaa työtä ja ponnistelua. Taiteilija ei ole koskaan valmis.

Taidemaalari ja -graafikko Tapio Haili oli karjalainen, joka rakasti värejä. Hän oli käsityöläinen, joka jakoi tietojaan ja antoi taidoistaan pyyteettömästi muille ” 

Artikkelissa siteerataan Hyvinkään kuvataidesihteeri Pirjo Hämäläinen-Forslundia.  Maalaaminen oli Tapio Hailille hyvin lähellä sydäntä, mutta hänen sanottiin löytäneen itsensä parhaiten värigrafiikan parissa. ”Jo varhaisessa vaiheessa oli havaittavissa ilmeinen pyrkimys värien puhtauteen ja aiheen herkkään ilmaisuun ja sisäiseen intuitioon yhtyneenä.” Tunnusomaisinta Hailille oli värien ehdoton harmonisuus ja huolellisen tasapainoinen sommittelu. Taiteilijan uransa ohella Tapio Haili toimikin vuosikausia grafiikan opettajana, sekä Hyvinkään Taidekoulussa että omassa ateljeessaan, jonka ovet olivat oppia kaipaaville aina avoinna. Taiteilijan vapaa-ajan vietosta taas kielivät ateljeekirjasto, olohuoneen suuri kirjakaappi – sekä judomatto keskellä ateljeen lattiaa. 

Tapio Pellervo Haili syntyi maaliskuussa 1927 Heinjoella maanviljelijäperheeseen. Hänen vanhempansa olivat Adam Haili ja Siiri (o.s. Pekkarinen). Perheen isä toimi myös kattilaseppänä.

Perhe joutui lähtemään evakkoon Tapion ollessa vielä pikkupoika; Heinjoelta evakkotie vei Jyväskylään, Kuopioon ja takaisin Karjalaan. Toinen evakkomatka jäi myös lopulliseksi ja perhe asettui Hyvinkäälle.

Taiteilija itse muistaa piirtäneensä aina, siitä asti kun kynä lapsen kädessä pysyi. Kuvataiteen perintö juontui isän suvusta, äidin suvussa taas oli kirjallisia taipumuksia.

Ennen taideopintoihin lähtöään Tapio teki puutarhurin hommia. ”Ei sekään hassumpi ammatti olisi ollut”, hän naurahti myöhemmin lehtihaastattelussa ”Satuin vaan saamaan auringonpistoksen ja niin se homma jäi.”
Taideopintonsa hän aloitti Vapaassa Taidekoulussa 1949–50. Opinnot jatkuivat Suomen Taideakatemian koulussa neljän vuoden ajan ja sen jälkeen olivat vuorossa Aukusti Tuhkan grafiikan kurssit.

Lahjakkaana oppilaana Haili sai kaikki mahdolliset stipendit, jotka myös mahdollistivat opinto- ja maalausmatkan ulkomaille. Vuosien varrella hän ehtikin matkustaa paljon; lehtihaastattelussa elokuussa 1962 hänen kerrottiin jo tehneen 9 ulkomaanmatkaa ja käyneen 22 eri maassa. Niistä rakkaimmat olivat Espanja, Ranska ja Italia, jota taiteilija itse piti kaikkein keskeisimpänä taiteen kehtona.

Haastattelun aikaan Haili oli naimisissa Irja Patjaksen kanssa ja lehtijutussa kehuttiin, miten verraton apu puoliso taiteilijalle olikaan. Taitavaksi ja tarmokkaaksi kehuttu perheenemäntä hoiti arkiset käytännön asiat miehensä puolesta ja auttoi tätä omistautumaan taiteelliseen työhönsä. Perheessä oli tuolloin myös jo tytär Tarja (1958). Myöhemmin Haili solmi toisen avioliiton Sinikka Männistön kanssa.  

Aukusti Tuhkan oppilaana Haili oli kaikkiaan kahdeksan vuotta. Tekniikat hän oppi helposti. ”Innostuin tekniikasta jo aikoinaan isäni pajassa. Kun sitten Tuhka opetti jonkin grafiikan tekotavan, sitä ei tarvinnut minulle toista kertaa selostaa”, taiteilija muisteli haastattelussa vuonna 1985. Haililla itsellään oli vuosien varrella satoja oppilaita ja hänen periaatteenaan oli siirtää eteenpäin tietonsa ja taitonsa. ”Kahdeksan vuoden opiskelun jälkeen kysyin Tuhkalta, mitä olen hänelle velkaa. Tuhka määräsi palkkiokseen, että siirtäisin tietoni eteenpäin. Niin olen vuosien aikana tehnytkin.”

Oppilaita hänellä kävi vielä vuonna 1986 jatko-opin toivossa. Ketään ei taiteilija kääntänyt ovelta pois ja oppia haluava sai aina neuvot ilmaiseksi. ”Tämä ammatti on jatkuvaa opiskelua, se asenne on oikea”, taiteilija totesi.
Hänellä oli kokemusta opettajan työstä myös viran puolesta; hän opetti grafiikkaa Hyvinkään taidekoulussa vuosina 1976–1982, viimeiset kolme vuotta koulun rehtorina.

Ensimmäisen näyttelynsä Haili piti Helsingissä vuonna 1952. Sen jälkeen hän osallistui lukuisiin kotimaisiin näyttelyihin ja esiintyi myös ulkomailla monissa yhteisnäyttelyissä. Yksityisnäyttelyjäkin hän piti, muiden muassa Länsi-Saksassa, Yhdysvalloissa sekä Australiassa.



Lähteet:

Anttonen, Erkki
Taidegrafiikka 1895-1950.
Teoksessa  Ars. Suomen Taide 6.1990.

Ei taiteilija kummajainen ole.
H.S. 19.6.1986.

Kari, Urpo
Tapio Hailin ateljeessa. Tauluja, oppilaita ja – judomatto.
Hyvinkään sanomat 23.11.1967.

Kuvataiteilijamatrikkeli
http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija.asp?id=284

Liikkuva karjalainen, joka rakasti värejä
H.S. 10.10.1986.

Taiteilija ja hänen maailmansa. Tapio Hailia tapaamassa.
Hyvinkään Sanomat 18..1962.

Tanskanen, Kari
”Täällä näkevät, riittääkö sisu jatkamaan taiteen saralla”
Hyvinkään Sanomat 27.5.1980.


Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi