Taiteilijat









Magnus von Wright (1893–1953)
Taidemaalari, -graafikko, lintutieteilijä, kuvittaja, opettaja
Teos

Magnus von Wright oli maineikkaista taiteilijaveljeksistä vanhin. Hänellä oli huomattava asema opettajana, kun suomalaista taide-elämää kehitettiin 1800-luvun alkupuolella ja puolivälissä. Lintutieteen piirissä hän teki merkittävän elämäntyön paitsi kuvittajana ja lintujen täyttäjänä myös tutkijana, vaikka häneltä puuttuikin muodollinen akateeminen koulutus. Hän käytti ilmeisesti ensimmäisenä Ruotsissa litografiatekniikkaa lintukuvien painamiseen asuessaan siellä 1820-luvulla. Maalaustaide sai 1850-luvulta lähtien yhä keskeisemmän aseman von Wrightin toiminnassa, ja hän loi monet merkittävimmistä teoksistaan viimeisinä elinvuosinaan. Hänet muistetaan erityisesti kulttuurihistoriallisesti tärkeistä 1800-luvun alun Helsinkiä kuvaavista maalauksistaan.

Magnus von Wright syntyi kesäkuussa 1805 Kuopiossa Maria Tuderuksen ja majuri Henrik von Wrightin perheeseen. Maineikkaista taiteilijaveljeksistä vanhin avasi eläintieteellisen kuvittajan ja taidemaalarin uran nuoremmilleen.
 
Magnus kävi lukiota Turussa. Koulu jäi kesken, mutta hän solmi tärkeitä tuttavuuksia Suomen johtaviin luonnontieteilijöihin. Samalla hän pääsi jäseneksi vuonna 1821 perustettuun Societas pro Fauna et Flora Fennicaan, Suomen ensimmäiseen tieteelliseen seuraan.
 
Vuosina 1826–1829 Von Wright oleskeli Tukholmassa. Hän opiskeli muutamia kuukausia Tukholman taideakatemiassa ja eräässä yksityisessä piirustuskoulussa. Kokemusten rohkaisemana hän aloitti ornitologisen kuvitustyön ja käytti ilmeisesti ensimmäisenä Ruotsissa uutta litografiatekniikkaa lintukuvien painamiseen. Tuloksena oli hänen ja veljensä Wilhelm von Wrightin yhdessä laatima ja kreivi Nils Bonden rahoittama kuvasto Svenska foglar.
 
Magnus von Wright palasi Suomeen vuonna 1829. Aluksi hän asui Kuopion Haminalahdessa, mutta muutti kahden vuoden kuluttua Helsinkiin. Elantonsa hän ansaitsi aluksi kartanpiirtäjänä ja varamaanmittarina. Vuonna 1837 hän solmi avioliiton Christina Sallménin kanssa. Perheeseen syntyi esikoinen, äitinsä mukaan nimetty Christina jo seuraavana vuonna. Yhteensä perheessä oli yhdeksän lasta. Maria syntyi vuoden kuluttua ja hieman myöhemmin syntyivät Hulda, Evert, Ernst, lapsena kuollut Ferdinand, Hilda, parin vuoden ikäisenä menehtynyt Ida sekä perheen kuopus Elin.
 
Vuonna 1845 Magnus von Wright nimitettiin yliopiston eläinmuseon konservaattoriksi ja 1849 yliopiston piirustuksenopettajaksi, mitä tehtävää hän oli jo käytännössä hoitanut sijaisena kahden vuoden ajan. Tehtävässä hän sai aiempaa paremmat mahdollisuudet omistautua maalaustaiteelle ja keskittyi paljolti maisemamaalaukseen. Hän maalasi myös jonkin verran lintuja, mutta enimmäkseen aiheena olivat kartanot ja kulttuurimaisemat. Hän opiskeli pari kuukautta Düsseldorfissakin (1857) kuuluisan norjalaisen taiteilijan Hans Guden johdolla.
 
Von Wrightillä oli keskeinen merkitys Suomen suuriruhtinaskunnan nuoressa pääkapungissa Helsingissä versoneessa uudessa suomalaisessa taide-elämässä. Hän oli 1830- ja 1840-luvulla yksi kaupungin harvoista kuvataiteilijoista ja 1846 perustetun Suomen Taideyhdistyksen johtokunnan ainoa taiteilijajäsen. Hän toimi myös varakkaiden säätyläisten lasten piirustuksenopettajana ja opetti eräissä kouluissa. Hän sai lisäksi suuren määrän piirustustaitoa ja taiteellista silmää edellyttäviä tilapäisiä tehtäviä, kuten vaakunoiden maalausta tai sotilasunivormuja esittävien kuvien kopiointia. Luonnontieteellisiä kuvia hän piirsi myös koko ajan erityisesti omiksi muistiinpanoikseen, mutta myös julkaisujen kuvitukseksi.

Hänet muistetaan myös kulttuurihistoriallisesti tärkeistä 1800-luvun alun Helsinkiä kuvaavista maalauksistaan. ”Toisiaan leikkaavat katot, päädyt, verannat, ulkohuoneet ja lauta-aidat on kuvattu huolella ja perspektiiviä korostaen”, kirjoitettiin Helsingin Sanomissa syyskuussa 1982, ”Yli 30 vuoden ajalle ulottuvien kuvien pääviehätys on niiden aitoudessa ja herkkyydessä. Silloinkin, kun taiteilija poikkesi dokumentoijan roolistaan, hän samalla paljasti jotain ajan ja paikan luonteesta ja ilmapiiristä.”

Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelmassa on häneltä vain yksi teos, nimetön kirjoja kuvaava kivipiirros joka on samalla koko kokoelman vanhin grafiikanlehti.



 
Lähteet:
 
Ervamaa, Jukka
Magnus von Wright. Artikkeli julkaistu 2007.
Suomen kansallisbiografia.
www.kansallisbiografia.fi

Tiitta, Allan
Kaksikasvoinen Helsinki
H.S. 27.9.1982.



Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi