Taiteilijat









Helmi Kuusi (1913–2000)
Taidegraafikko, taidemaalari
Teos

Helmi Kuusi kuuluu Turun ensimmäisiin naisgraafikoihin. Hän aloitti grafiikan tekemisen 1930-luvulla ja siirtyi vuosikymmenen lopulla jatkamaan opintojaan Helsinkiin.

Hänen grafiikkansa liittyi ajan romanttiseen suuntaukseen; hän tuli tunnetuksi herkästä ja intiimistä metalligrafiikastaan, jossa valon ja varjon kuvaaminen oli hyvin keskeisessä asemassa. Valo on usein himmeä ja sen lähde kätketty, varjot puolestaan syviä ja mustia. Taidegraafikon uransa ohella Kuusi toimi opettajana ABC-piirustuskoulussa yli kymmenen vuoden ajan. Ansioistaan taiteilijana Helmi Kuuselle myönnettiin Pro Finlandia -palkinto vuonna 1963.

Helmi Martta Kuusi syntyi tammikuun 8. päivänä vuonna 1913 pastorin tyttäreksi. Toisen nimensä hän oli saanut äitinsä mukaan. Pastori Mauno Ilmari Kuusen ja rouva Martta Kuusen (o.s. Salonheimo) perhe asui tuolloin Michiganin South Rangessa.

Taidekoulutuksensa Helmi Kuusi kuitenkin sai vasta Suomessa. Hän aloitti taideopintonsa Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuonna 1931, mutta opinnot siellä keskeytyivät ja hän jatkoi niitä vasta kuusi vuotta myöhemmin. Tällä välin hän oli jatkanut taiteen opiskelua eri kouluissa, Lontoon maineikasta Chelsea Polytechnicumia myöten. Siellä hän ehti parin kuukauden aikana myös kokeilla ensimmäistä kertaa grafiikan tekemistä.

Helmi Kuusen on sanottu löytäneen oman linjansa Pariisissa. Taide-lehdessä hänen kirjoitettiin kehittyneen ulkomaan opintojen aikana ”erittäin edulliseen suuntaan”. Sekä väri että muoto olivat selkiytyneet ja taiteilijattaren yksilöllinen ilmaisutapa saanut varmat piirteet.

Helmi Kuuselle se merkitsi levollista ja määrätietoista työskentelyä omassa, herkästi tulkitussa luontomaailmassa. Taiteilijan työskentelytapaa ja näkemystä ilmaisevat parhaiten hänen omat sanansa: ”Graafikko kunnioittaa työkalujaan: niillä tuntuu olevan oma tahtonsa. Moni kuva on tyyten muuta kuin alkuperäinen aikomus. Mezzotinta-jyrsin tai piirustuspiikki on valinnut toisen uran. Liikkumaton kehys, miltei mustat pimentoalueet korostavat pilvien liikettä, veden himmeää kuumotusta. Valojen ja varjojen suhteessa, toisiinsa liukenevilla metsän, järven ja taivaan äärillä piilee sanaton elämänfilosofia. Pilvet eivät ole pilviä, vesi vain vettä, rannan kaislat ja tytön hiukset ovat samaa mystikon salakirjoitusta.”

Grafiikkansa aiheet Helmi Kuusi löysi taiteilijanuransa alkutaipaleella useimmiten lapsuuden muistikuvistaan. Alkuun hän teki pääasiassa henkilökuvia, mutta 1940-luvun ja ulkomaisten opintomatkojen jälkeen hän alkoi yhä enemmän keskittyä luonnon kuvaamiseen.

Valtaosa Kuusen grafiikan lehdistä on syntynyt luonnosten pohjalta. Taiteilijan kokemukset, elämykset ja havainnot tallentuivat lukuisiin piirustuksiin. Hänellä olikin tapana tehdä runsaasti luonnospiirustuksia, joita myöhemmin pitkinä talvikuukausina hän tutki ja kehitteli. Hän työsti aiheita pitkään ja hitaasti, korjaili laattoja, hioi uudelleen epätyydyttäviä kohtia, teki lisäyksiä ja otti koevedoksia.

Helmi Kuusi suosi kuivaneulatekniikkaa, joka ajan myötä kehittyi yhä maalauksellisempaan suuntaan. Hänen grafiikassaan valo ja varjo käyvät jatkuvaa vuoropuhelua, mihin kuvien intiimi tunnelma suurelta osin perustuu.

Malme 2003.  Valohämyistä vaikutelmaa korostavat hennonhauraat viivat. Pehmeän valon esikuvana pidetään usein hänen ihailemaansa 1600-luvun maalaustaiteen mestaria Rembrandtia, jonka taiteeseen Kuusi oli ihastunut Lontoossa opiskellessaan.

Grafiikan ohella Helmi Kuusi myös maalasi. Taiteenlajit olivat hänelle yhtälailla tärkeitä ja hän pitikin ne toisistaan visusti erillään. Yhtymäkohtia hänen grafiikkansa ja maalaustensa välillä ei juuri ole eikä hän käyttänyt samoja aiheitakaan. Maalauksissa korostui värin merkitys tunteiden ilmentäjänä samaan tapaan kuin valohämy grafiikassa korosti tunnelman herkkyyttä. 



Lähteet:

Anttonen, Erkki,
Kansallista vai modernia. Taidegrafiikka osana 1930-luvun taidejärjestelmää.
Kuvataiteen keskusarkisto. Valtion taidemuseo, Helsinki 2006.

Anttonen, Erkki
Helmi Kuusi
SKS Suomen Kansallisbiografia
www.kansallisbiografia.fi

Heikki Malme
Helmi Kuusi, taidegraafikko.
 Ateneum 2003.

Leena Peltola
Grafiikan nousukausi 1945 – 1970
Teoksessa Ars. Suomen taide 5. 1990.

Suomen kuvataiteilijamatrikkeli
(www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija.asp?id=676)

S.S.
Näyttelykatsaus. Tammi-helmikuussa 1951.
Taide 2/1951.



Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi