Taiteilijat









Anita Ermala (1932-)
Taidegraafikko, kuvataiteilija
Teos


Anita Katarina syntyi Helsingissä helmikuussa 1932. Hänen isänsä Onni Ermala oli ammatiltaan arkkitehti ja äitinsä Karin (o.s. Burgman) sairaanhoitaja. Anita opiskeli lapsena pianonsoittoa yksityisopettajan johdolla ja jatkoi harrastusta pitkälle nuoruusikään saakka. Taideopintonsa hän aloitti Vapaassa Taidekoulussa seitsemäntoistavuotiaana ja siirtyi sen jälkeen Suomen Taideakatemian kouluun, jossa hän opiskeli vuosina 1949–54.

Jo opiskeluaikana Anitaa luonnehdittiin lehtikirjoituksissa tulevaisuuden nimeksi, joka tulee ottamaan pysyvän aseman suomalaisten graafikkojen joukossa. Hänen teoksissaan nähtiin ”sävyjen kirkkautta ja puhdistunutta, hienoa luonnontunnetta” sekä koettiin hänen tavoittaneen kuvausaiheensa olemuksen omakohtaisesti koettuna elämyksenä.

Yksi Ermalan varhaisimmista grafiikan töistä on Satu-sarja, johon kuuluu kaikkiaan toistakymmentä herkänkaunista työtä. Teokset olivat alun perin suunniteltu kuvittamaan taiteilijan äidin Karinin kirjoittamia lapsuuden tarinoita, jotka piti julkaista yhtenäisenä satukirjana.

Anita Ermala kuului professori Aukusti Tuhkan opettamaan nuorten taiteilijoiden joukkoon. Valmistuttuaan taidegraafikoksi keväällä 1954 hän oli mukana Nuoret graafikot -ryhmässä yhdessä yhdentoista muun opiskelutoverinsa kanssa. Ryhmän näyttely kiersi ympäri Suomea luoden vahvaa jalansijaa grafiikalle muiden taiteenlajien rinnalla. Ermala myös jatkoi grafiikan opintojaan Aukusti Tuhkan ateljeessa vuosina 1958–59.

Vuonna 1959 Anita Ermala avioitui taidemaalari ja graafikko Juha Järveläisen kanssa. Tyttönimi säilyi Anitan taiteilijanimenä. Samana vuonna pariskunta piti ensimmäisen yhteisnäyttelynsä Kuopiossa. Grafiikan tekeminen vaati kuitenkin täyttä omistautumista, ja ensimmäisen lapsen syntymän myötä taidetyö jäi taka-alalle. Perheeseen syntyi kaksi poikaa, Tapani (1960) ja Petri (1965). Taiteen tekemisen sijaan Anita Ermala opetti pianonsoittoa lähes 20 vuoden ajan.

Aktiivisemman kuvataiteen tekemisen Anita Ermala aloitti uudestaan poikien lapsuusvuosien jälkeen, Lammilla ja Lapinlahdella asuessaan. Hänen uusimmat teoksensa ovat vesiväritöitä ja piirustuksia, joissa viiva on edelleen keskeisessä asemassa. Taiteilija itse on kuvaillut viivan voivan olla hienoa tai paksua, maalailevaa tai töhryistä tai kaikkea muuta mahdollista, sillä viiva on kantava voima, teoksen elämän antaja. Ermalan teosten aiheet ovat vaihdelleet maisemista mielikuvituksen luomiin näkymiin.

Suomen Taidegraafikot ry:n kokoelmassa häneltä on seitsemän teosta, niistä varhaisin on kuivaneula Piha vuodelta 1952 ja myöhäisimmät kivipiirrokset Pianotyttö ja Talvi vuodelta 1959.


Lähteet:

Kuvataiteilijamatrikkeli
http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija.asp?id=204

Mäki, Riitta
Anita Ermala
www.eemil.fi

Peltola, Leena
Grafiikan nousukausi 1945-1970.
Teoksessa Ars. Suomen taide 6. 1990.



Jyväskylän taidemuseon Holvi - Kauppakatu 23 - 40101 Jyväskylä - puh. (014) 266 4391 - taidemuseo[at]jkl.fi