-
Käsiteollisuus
Mallit ja ohjeet
liitevirkkausta
Kahvipannun peite
Vyyhdinpuu
Puukengän pohjalliset
liitevirkkausta
liitevirkkausta

Ylempänä olevalla nimityksellä olemme koetteeksi kutsuneet tekniikkaa, joka perustuu siihen, että kangaspalasien reunat ensin virkkaamalla turvataan purkautumiselta sekä samanaikaisesti tai toisella kierroksella samat lappuset yhdistetään niinikään virkkaamalla toisiinsa. Täten voidaan eri värisiä ja kokoisia kangaspaloja yhdistellä muodostamaan mitä moninaisimpia hauskoja pintamuodostelmia. Virkkausta lisäämällä voi yhdistelmä edelleen saada vaihtelua.

Tällaista tekniikkaa lienee aikaisemmin harvemmin sovellettu käsitöihin. Ainakin sellaisena kuin rouva Elsa Kyander-Elenius on tämän tekniikan keksinyt, voitaneen sitä pitää meillä aivan uutena työlaatuna. Alkua tällaiseen tekniikkaan on kansamme keskuudessa jo varemmilta ajoilta ollut havaittavissa, mutta koristeellisia pintasommitelmia ei tällä alalla tietämämme mukaan sen perusteella ole ennen laadittu.

Monien uutteroiden kokeilujen jälkeen on rouva Elenius tällä käsityöalalla päässyt niin varmoihin ja monipuolisiin tuloksiin, että hän saattoi järjestää työnsä tulokset yleisön nähtäväksi Helsingissä viime talvena. Tämä näyttely, joka oli järjestettynä Kotiteollisuusmuseolle, oli avoinna 8 p:stä helmikuuta 27 päivään maaliskuuta. Näyttelyssä kävi noin 700 maksavaa katsojaa ja tuli näytteillä olleista töistä noin 2/3 myydyiksi.

Rouva Eleniuksen esineitten ansioiksi myönnettiin yleisesti se, että värit niihin olivat aistikkaasti valittuja, ja semminkin hauskasti sommitellut lasten puvut saavuttivat yleistä mieltymystä. Muut esineet olivat pöytäliinoja, sohvatyynyjä, uutimia y.m.s.

Tämä uusi tekniikka sai siksi paljon mielenkiintoa osakseen, että rouva Eleniusta kehoitettiin antamaan kursseja tämän työn opettamiseksi laajempiin piireihin. Sellaisia onkin rouva Elenius pitänyt viime vuoden kuluessa Helsingissä, Sortavalassa, Lieksassa, Leppävirroilla, Nurmeksessa, Kuopiossa ja Joensuussa. Osanottajia kuhunkin niistä on ollut keskimäärin 20. Lähitulevaisuudessa tulee niitä pidettäväksi muuallakin. Kurssimaksu on ollut kaupunkipaikoissa 20, maaseudulla 15 mk.

Kun tämä tekniikka on omiaan kauneusaistia kehittämään ja siihen voidaan käyttää aineksina kangasjäännöksiä, on siihen syytä asianharrastajain tutustua.

L. Mnen.

Navigointi
1900
1910
1920
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000