Info

 

Sata taidon vuotta

Taito-lehden satavuotisen ilmestymisen kunniaksi on Suomen käsityön museo tehnyt verkkonäyttelyn Sata taidon vuotta, joka tuo esiin vuosikymmenittäin lehdessä käsitellyt kysymykset, ideologiat ja niiden muutokset. Mielenkiintoisimmat artikkelit, historiikit ja linjanvedot julkaistaan alkuperäisasussaan pdf-muotoisina. Vuosikymmenten vaihtumista seurataan kolmen perusteeman kautta, joita käsittelevät kirjoitukset on pääsääntöisesti valittu kunkin vuosikymmenen seitsemään päättyvän vuosikerran lehdistä. Teemoina ovat kotiteollisuus ja ideologiat, käsityö tuotantona sekä naiset ja turhuus.

Verkkonäyttely tekee myös katsauksen maun ja käsityömuodin tuuliin lehdessä julkaistujen mallien välityksellä. Näyttelyssä seurataan muun muassa pannumyssyn mallien kehitystä, pannumyssyn yhtäkkistä häviämistä ja samaan aikaan lehteen ilmestyvien saunatuotteiden esiinmarssia. Mallien lisäksi kiinnitetään huomiota erityisesti alkuvuosina julkaistuihin nikseihin ja neuvoihin, joista useat liittyivät ennemminkin kotitalouden kuin kotiteollisuuden piiriin.

Ajan henki ja maun muutokset näkyvät hyvin myös lehden ulkoasussa sekä mainoksissa. Sata taidon vuotta -verkkonäyttelyn kautta voi tutustua jokaiseen lehden kanteen vuosisadan ajalta. Mainoksia seurataan vuosikymmenittäin, ja esimerkiksi ompelukonemainosten kautta välittyy kuva myös ajan ihanteista ja tyyleistä.

Elina Puranen
tp. amanuenssi, Suomen käsityön museo

Ohje

Voit selata eri aikakausien lehtiä valitsemalla lehden vasemman yläreunan lehtiringistä. Kustakin aikakaudesta on oma sivukokonaisuutensa, jonka oma valikko aukeaa yläreunaan vaalealle pohjalle.

Jokaisesta aikakaudesta on lyhyt esittely. Kolmen perusteeman (Kotiteollisuus ja ideologiat, Käsityö tuotantona ja Naiset ja turhuus) alta löytyy aikaudelta teemaan liittyvä artikkeli: lyhyt johdanto ja ladattava artikkeli pdf-muodossa. Mallit ja ohjeet esittelee aikakauden lehdissä julkaistuja ohjeita ja Niksit ja neuvot vastaavasti niksejä.

Sivuja kuvittavat kunkin aikakauden lehdistä poimitut kuvat ja mainokset.

Hakemisto-sivulta on linkki kaikkiin artikkeleihin ja tietoa, mistä lehdistä ko. artikkelit ovat. Mikäli vasemman laidan navigointirinki ei jostain syystä toimi, löydät linkit aikakausiin myös hakemistosivulta.

Työryhmä

Tuottaja: Suomen käsityön museo

Sisältö: Raija Manninen

Tekstit: Elina Puranen

Toteutus: Päivi Hintsanen

Liisa Korhonen, Perttu Paatola

Navigointi
1900
1910
1920
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000