OTTEITA SAAMENPUVUSTA

SKM/Jupu
KLIKKAA KUVAA ISOMMAKSI!

Saamenpuvulla on pitkä historia. Puku muuttuu koko ajan muodin ja puvun käyttäjän persoonan mukaan. Saamelainen voi itse muunnella pukuaan esimerkiksi valitsemalla oman lapintakkinsa tai huivinsa värit.  Puvun tärkeä tehtävä on kertoa saamelaisuudesta.

Saamenpukuun kuuluu monta osaa

SKM SKM/Timo
            Veijalainen

Saamenpuvun valmistamiseen tarvitaan monenlaista osaamista. Ennen saamenpukuun kuuluva lapintakki tehtiin poronnahasta. Myöhemmin pukua alettiin valmistamaan yleisemmin paksusta, verka -nimisestä villakankaasta. Pukuun kuuluvat takkien lisäksi päähineet, huivit, käsinkudotut värikkäät vyöt, nauhat, käsin ommellut poronnahka- tai karvakengät, säärystimet, kintaat tai lapaset ja korut. Ihminen, joka tuntee saamenpuvut, pystyy puvun mallin, värien ja kuvioiden perusteella päättelemään, mistä puvun kantaja on kotoisin. Saattaapa niistä paljastua jopa puvun käyttäjän kotikylä ja suku sekä se, onko hän naimisissa vai ei.

SKM/Timo Veijalainen SKM/Timo
            Veijalainen

SKM/Timo Veijalainen SKM/Timo
            Veijalainen

SKM/Timo Veijalainen SKM/Timo
            Veijalainen

 

Viisi erilaista saamenpukua

Enontekiön puku:

 

Inarin puku:

 

Kolttapuku:

 

Sodankylän puku:

 

Utsjoen puku:

 

Saamenpuku on juhlapuku

Nykyään saamenpuku puetaan ylle niin pienissä kuin suurissa juhlissa. Saamelaisten sukuyhteisö on laaja ja juhlia vietetään yhdessä. Pukua käytetään muun muassa syntymäpäivillä, ristiäisissä, konfirmaatioissa, valmistujaisissa, häissä ja hautajaisissa. Tärkeä pukeutumispäivä on myös saamelaisten kansallispäivä 6. helmikuuta. Jokaiseen juhlaan kuuluvat omat pukeutumissäännöt. Hautajaisiin ei ole sopivaa laittaa iloisenkirjavaa huivia tai iloisiin juhliin synkkää mustaa huivia. Oikein pukeutuminen on tärkeää ja näin kunnioitetaan juhlatilaisuutta sekä juhlittavaa ihmistä.

LATAA TÄSTÄ TULOSTETTAVA VERSIO!