Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Jätehuoltomääräykset (2013)


Selvennys: Jyväskylän kaupungin yleiset jätehuoltomääräykset
Tunniste: 2013



KIINTEISTÖJEN KERÄYSPISTEET

15 § Keräysvälineiden sijoittaminen

Keräysvälineet sijoitetaan kiinteistön alueelle tai maanomistajan luvalla muulle tasaiselle, vaakasuoralle, kulutusta ja keräysvälineen painoa kestävälle alustalle. Keräysvälineen haltijan on huolehdittava, etteivät jäteastiat pääse siirtymään paikaltaan ja astioiden kannet pysyvät kaikissa sääolosuhteissa suljettuina.

Käsin siirreltävät, pyörälliset keräysvälineet on sijoitettava siten, että jäteautolla on esteetön ja turvallinen pääsy vähintään kymmenen (10) metrin päähän niistä. Keräysvälineet, jotka eivät ole käsin siirrettävissä, on sijoitettava siten, että kuormaus jäteautoon voidaan tehdä suoraan astian sijaintipaikalta.

Keräysvälineiden sijoittamisessa tulee ottaa huomioon jätteenkuljetusajoneuvon paino: ajoväylän tulee olla kantavuudeltaan sellainen, että se kestää tieliikennelain sallimat ajoneuvojen painot. Ajoväylän tulee olla raskaalle ajokalustolle esteetön, riittävän leveä ja kantava. Mikäli keräysvälineet on sijoitettu päättyvän ajoväylän varteen, on jäteautolle oltava kääntömahdollisuus keräysvälineiden läheisyydessä.

Kiinteistö voi edellä mainitusta poiketen sopia urakoitsijan kanssa keräyspaikan sijainnista. Tällöin keräysvälineen siirrosta tai lisäkuljetuksesta peritään jätetaksan mukainen lisämaksu.

Jos keräysvälineen tyhjentäminen edellyttää liikkumista yksityisellä tiellä, on tienpitäjällä vastuu tien kunnossapidosta. Jotta jäteauto voi liikkua tiellä kaikkina vuodenaikoina, myös kelirikkokaudella, tulee tienpitäjän pyydettäessä antaa mahdollisten painorajoitusten aikana kirjallinen lupa kuljetusten suorittamiseen.



16 § Jätetilat

Alle 1 m3 kokoiset keräysastiat tulee 5 §:n kohtien 1 b ja c sekä 2 mukaisilla kiinteistöillä sijoittaa erilliseen jätetilaan, jolla tässä yhteydessä tarkoitetaan jätekatosta tai -huonetta.

Jätteiden keräykselle varattuun tilaan on oltava sisäänkäynti suoraan ulkotiloista ilman kynnystä, porrasta tai muuta estettä. Tarkemmat jätetilaa koskevat vaatimukset esitetään rakennusvalvonnan jätetilojen rakentamista koskevassa ohjeessa. Jätetilassa on oltava valaistus ja ovissa mekanismi, jolla ne saa pysymään auki tyhjennystyön aikana. Tila on mitoitettava siten, että kukin keräysväline voidaan ottaa tyhjennettäväksi muita keräysvälineitä siirtämättä. Jätehuoneessa on lisäksi oltava ilmanvaihto, viemäröinti sekä käsien pesumahdollisuus.

Lukittavaan jätetilaan tulee olla pääsy jätteenkuljetuksen yleisavaimella (kaksoislukko). Lukituksen kustannuksista vastaa kiinteistö. Ellei lukittavaan jätetilaan pääse jätteenkuljetuksen yleisavaimella, kiinteistöltä peritään Jyväskylän kaupungin jätetaksan mukainen avainmaksu.

Kiinteistön on huolehdittava jätetilan sekä sen ympäristön siisteydestä ja puhtaanapidosta. Jätetilan sijoittamisessa kiinteistölle on otettava huomioon paloturvallisuusmääräykset sekä kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmät.

Jos jätteiden keräysvälineet suojataan näköesteellä, kuten aitauksella tai istutuksilla, tulee
suojauksen olla riittävän väljä keräysvälineiden esteetöntä tyhjennystä varten.


17 § Kulkuväylien kunnossapito

Keräyspaikan haltijan on huolehdittava keräysvälineille johtavan kulkuväylän ja keräysvälineiden sijaintipaikan kunnossapidosta, puhtaudesta, lumen aurauksesta ja liukkauden torjunnasta sekä kiinteistölle johtavan väylän varrella olevien puiden karsimisesta siten, että keräysvälineet voidaan esteettä ja turvallisesti tyhjentää. Keräyspaikan haltija vastaa tarvittaessa asian sopimisesta maanomistajan kanssa.


18 § Yhteiset keräysvälineet

Kiinteistöt voivat halutessaan ja keskinäiseen sopimukseensa perustuen hakea lupaa käyttää yhteisiä keräysastioita. Yhteisen keräysastian koko on mitoitettava riittävän suureksi ja yhteiskeräyksen osakkaiden lukumäärään nähden sopivaksi.

Lupaa yhteisen keräysastian käyttöön on kunnan järjestämässä kiinteistöittäisessä jätteenkuljetuksessa haettava etukäteen ja kirjallisesti, tarkoitukseen varattua Yhteiset jätteenkeräysastiat -hakemuskaavaketta käyttäen. Yhteiselle keräysastialle tulee olla nimettynä vastuuhenkilö, joka huolehtii tarvittavasta tiedotuksesta muille yhteiskeräyksen osakkaille sekä jätteenkuljetusurakoitsijalle. Yhteiskeräykseen ei voi liittyä jäseneksi ilman muiden osakkaiden suostumusta. Vastuuhenkilö ilmoittaa muutoksista kaupunkirakennepalveluiden yhdyskuntatekniikkaan. Yhteisestä keräysastiasta luopumisesta tai osakkaiden
tiedoissa tapahtuvista muutoksista on ilmoitettava alueen jätteenkuljetusurakoitsijalle sekä jätehuollon järjestävälle taholle.

Jätehuollon valvova viranomainen voi tarvittaessa kieltää yhteisen keräysvälineen käytön jäteastioiden toistuvan ylitäytön tai muiden käyttöön liittyvien ongelmien vuoksi.


19 § Käymälät

Käymäläastiaan ei saa panna muuta kuin käymäläjätettä. Käymäläjäte tulee toimittaa hyväksyttyyn jatkokäsittelypaikkaan tai esikompostoida erityisesti sitä varten suunnitellussa kompostointilaitteessa (kompostikäymälässä), josta valuma-vesien pääsy maaperään on estetty ja joka on suojattu haittaeläimiltä. Huolellisen ja riittävän pitkän jälkikompostoinnin jälkeen kompostikäymäläjäte voidaan sijoittaa kiinteistön oman tontin maaperään.

Kuivakäymälät, joissa jätettä ei käsitellä haitattomaan muotoon, on varustettava kertakäyttöisillä, tiiviillä pakkauksilla, jotka on toimitettava erikseen ympäristöluvitettuun vastaanottopaikkaan. Kuivakäymäläastiaksi soveltuu myös vedenpitävä, imutyhjennettävä astia, mikäli se päästään tyhjentämään kuorma-autolla.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje