Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Jätehuoltomääräykset (2013)


Selvennys: Jyväskylän kaupungin yleiset jätehuoltomääräykset
Tunniste: 2013



JÄTTEIDEN KULJETUS

20 § Kunnan järjestämä kiinteistöittäinen jätteenkuljetus

Kunnan järjestämässä kiinteistöittäisessa jätteenkuljetuksessa kuljetetaan asumisessa syntyvä jäte sekä muu jätelain 32 §:ssä tarkoitettu yhdyskuntajäte, lukuun ottamatta vaarallista jätettä sekä sako- ja umpikaivolietettä.

Kunnan järjestämään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen liittymisvelvollisuus koskee koko Jyväskylän kaupungin aluetta. Siihen liitytään perustamalla yhden tai useamman kiinteistön kiinteistökohtainen jätteen keräyspaikka.

Myös muut kiinteistöt voivat halutessaan liittyä kunnan järjestämään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen. Kiinteistön on sijaittava kuljetusreitin varrella.

Mikäli kiinteistö huolehtii itse biojätteen asianmukaisesta kompostoinnista, ei kunnan järjestämään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen tarvitse biojätteen osalta liittyä. Kompostoinnista on tehtävä ilmoitus kohdan 23 § mukaisesti.

Jyväskylän kaupunki pitää jätehuollon järjestäjänä yllä kunnan järjestämän kiinteistöittäisen jätteenkuljetuksen asiakasrekisteriä. Asiakas on velvollinen ilmoittamaan asiakasrekisteriin vaikuttavista muutoksista urakoitsijalle. Muutokset huomioidaan ilmoituspäivästä alkaen.


21 § Kunnan järjestämään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen kuulumattomien jätteiden kuljetus

Jätteen haltijan on huolehdittava, että jätehuoltomääräysten 14 §:n mukaiset jätteet toimitetaan asianmukaisesti vastaanottopaikkoihin. Vastaanottopaikat määrittelevät kukin jätteen vastaanottoehtonsa. Lajittelusta ja erilliskeräyksestä on tällöinkin voimassa se, mitä jätehuoltomääräysten 4-7 §:ssä on määrätty.

Kiinteistön puutarhajätteen, risujen ja oksien vieminen yleisille puisto- tai maa-alueille on kiellettyä. Nämä jätteet tulee toimittaa asianmukaisiin vastaanotto-paikkoihin tai kompostoida kiinteistöllä jätehuoltomääräysten 23 §:n määräysten mukaisesti.


22 § Jätteiden kuormaaminen ja kuljettaminen

Kiinteistöjen jätteitä on lupa kerätä ja kuljettaa maanantaista perjantaihin kello 6.00–22.00. Poikkeustapauksissa, kuten arkipyhien yhteydessä, kerääminen ja kuljettaminen on mahdollista myös lauantaina klo 7.00–18.00 tai useamman arkipyhän sattuessa peräkkäin poikkeuksellisesti myös arkipyhänä.


JÄTTEIDEN HYÖDYNTÄMINEN JA KÄSITTELY KIINTEISTÖLLÄ

23 § Kompostointi

Kiinteistöllä saa kompostoida elintarvikejätettä, puutarhajätettä sekä käymäläjätettä. Biojätteen ympärivuotinen kompostointi on sallittu vain lämpöeristetyssä, tiiviissä ja jyrsijäsuojatussa kompostisäiliössä eli kompostorissa. Vapaa-ajan kiinteistöjen kesäaikainen (1.5.–31.10.) kompostointi ei edellytä lämpöeristettyä kompostoria. Puutarhajätettä voidaan kompostoida ilman kompostoriakin, esimerkiksi kompostikehikossa.

Käymäläjäte tulee kompostoida tarkoitukseen valmistetussa kompostorissa (kompostikäymälä), josta valumavesien pääsy maaperään on estetty.

Komposti on sijoitettava, rakennettava ja hoidettava siten, ettei siitä aiheudu eläin- tai hajuhaittoja, roskaantumista, vesien pilaantumista eikä muuta haittaa terveydelle tai ympäristölle. Kompostoijan on huolehdittava, että komposti saa riittävästi ilmaa, kosteutta ja sopivasti ravinteita sekä saavuttaa kompostoitumiseen tarvittavan lämpötilan. Kompostiin ei saa laittaa jätteitä, jotka eivät kompostoidu tai haittaavat kompostointia ja kompostituotteen käyttöä. Kompostoituneiden elintarvikejätteiden tulee olla selvästi kompostoituneita ennen niiden poistamista kompostorista.

Kompostia ja kompostoria ei saa sijoittaa kymmentä (10) metriä lähemmäksi kaivoa eikä ilman naapurin suostumusta neljää (4) metriä lähemmäksi tontin rajaa. Haittaeläinten pääsy kompostoriin on estettävä.

Biojätteen kompostoinnin aloittamisesta on aina tehtävä jätehuollon järjestävälle taholle kirjallinen kompostointi-ilmoitus, josta käy ilmi kiinteistön omistaja ja haltija, osoite, kompostoinnin vastuuhenkilö ja kompostointiin osallistuvien huoneistojen lukumäärä. Myös biojätteen kompostoinnin lopettamisesta tulee ilmoittaa.

Mikäli kompostointi tapahtuu sisätiloissa, tulee tarkoitukseen varattu tila varustaa pesumahdollisuudella ja viemäröinnillä sekä riittävällä, muusta ilmanvaihdosta erotetulla ilmanvaihdolla.


24 § Jätteen polttaminen, hautaaminen tai johtaminen viemäriverkkoon

Keskuslämmityskattilassa tai muussa kiinteässä tulipesässä saa polttaa puhdasta, kuivaa ja käsittelemätöntä puutavaraa, risuja ja oksia. Muu jätteen poltto kiinteistöllä on kielletty.

Jätteen hävittäminen maahan hautaamalla on kielletty. Kuolleiden eläinten hautaamisesta on voimassa, mitä siitä erikseen määrätään.

Jätteen johtaminen viemäriverkkoon on kielletty.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje