Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Ympäristönsuojelumääräykset 2021



3 LUKU JÄTTEET

13 § Kuivakäymäläjäte

Kuivakäymälän alustan tulee olla tiivis. Käymäläjätteet tulee kompostoida asianmukaisesti ja riittävän kauan ennen jatkokäyttöä tai toimittaa hyväksyttyyn jatkokäsittelypaikkaan. Käymälää tulee hoitaa siten, ettei siitä aiheudu haju- eikä muutakaan haittaa ympäristölle eikä terveydelle.

14 § Maatalousjäte

Maatuva maatalousjäte, esimerkiksi pilaantunut säilörehu ja naatit, on käsiteltävä joko muokkaamalla peltoon, mädättämällä tai kompostoimalla asianmukaisesti taikka toimitettava luvanvaraiseen jätteenkäsittely- tai hyödyntämispaikkaan. Ylijäämäjuurekset tulee käsitellä muutoin kuin muokkaamalla peltoon.

15 § Riistan käsittelyjäte

Riistan sisälmyksien jättäminen maastoon riistan suolistamispaikalle on sallittu, mikäli niistä ei aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa. Riistan käsittelypaikalla syntyvät, hyödyntämättä jäävät ruhonosat on varastoitava asianmukaisessa jäteastiassa ja toimitettava luvanvaraiseen jätteenkäsittely- tai hyödyntämispaikkaan.

16 § Maarakentamisessa hyödynnettävät jätteet

Maarakentamisessa on jätteiden käyttö sallittu hyväksytyn ilmoituksen tai ympäristöluvan perusteella. Pienimuotoinen jätteiden käyttö maarakentamisessa on sallittu ympäristönsuojeluviranomaiselle tehtävän ilmoituksen perusteella. Kiinteistön haltijan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle kirjallinen ilmoitus vähintään 30 vuorokautta ennen jätteen sijoittamista. Jos ilmoittaja on joku muu kuin kiinteistön omistaja, tulee ilmoituksessa olla mukana kiinteistön omistajan kirjallinen suostumus. Ilmoituksesta on käytävä ilmi jätelaji, alkuperä, käsittely, sijoituskohde, määrä ja sijoittamisen ajankohta. Ilmoitukseen on liitettävä mahdolliset analyysitulokset jätteen ympäristökelpoisuudesta, asemapiirros sijoituspaikasta sekä selostus siitä, miten jätteet aiotaan sijoittaa maaperään.

Kiinteistöllä syntyvän rakennusjätteen ja ylijäämämaan käytön maarakentamiseen rakennuspaikalla hyväksyy rakennusvalvontaviranomainen purkamisilmoituksen/ purkamisluvan tai rakennusluvan yhteydessä.

Maarakentamisessa hyödynnettävä jäte ei saa sisältää ympäristölle tai terveydelle haitallisia aineita ja sen on koostuttava halkaisijaltaan enintään 150 mm:n kokoisista kappaleista. Betonijäte ei saa sisältää betoniterästä.

Pohjavesialueiden maanrakentamisessa on jätteiden käyttö pilaantumattomia ylijäämämaa-aineksia lukuun ottamatta kielletty.

17 § Kyllästetyn jätepuun käyttö

Asuinkäyttöön ja yleiseen virkistyskäyttöön tarkoitetuilla alueilla sekä ranta-alueilla rakentamiseen ei saa käyttää kromia, kuparia ja arseenia sisältävillä suolakyllästeillä tai kreosootilla teollisesti kyllästettyä, käytöstä poistettua puutavaraa. Ammattimaisessa ja teollisessa käytössä voi käyttää CCA-kyllästettyä puuta esimerkiksi kantaviin puurakenteisiin, siltarakenteisiin tai laitureihin, mikäli puun kestävyys on välttämätöntä turvallisuuden kannalta ja käytönaikainen ihokosketus on epätodennäköistä.

Vaaralliseksi jätteeksi luokitellun kreosootilla tai kromi-kupari-arseeni tai kromi-kupari -kyllästeellä käsitellyn jätepuun poltto ja luovuttaminen muille kuin jätelain tarkoittamille vastaanottajille on kielletty.

18 § Rakennusten ja muiden rakenteiden kunnostustöissä syntyvät jätteet

Maalinpoistossa sekä rakennusten ja rakenteiden hiekkapuhalluksessa taikka poistettaessa polykloorattuja bifenyylejä (PCB) tai lyijyä sisältäviä saumausaineita on maanpinta suojattava siten, että jätteiden pääsy maaperään, vesistöön ja viemäriin estyy. Taajaan rakennetulla alueella myös työkohde on suojattava esimerkiksi tiiviillä peitteellä siten, että jätteiden pääsy ympäristöön estyy. Syntyneet jätteet on työn jälkeen toimitettava jätteiden laadun edellyttämään käsittelyyn.

19 § Veneiden pohjamaalien poisto ja maalijäte

Veneiden pohjamaalin poistaminen on pohjavesialueilla kielletty.

Veneiden vesistölle, ympäristölle tai terveydelle haitallinen pohjamaali on poistettava tiiviillä alustalla, joka estää ympäristölle haitallisten maalijätteiden pääsyn maaperään ja jolta maalijäte voidaan kerätä mahdollisimman tarkoin talteen. Pohjamaalin hiontapölyn leviäminen ympäristöön on estettävä.

Maalijäte on käsiteltävä vaarallisena jätteenä ja se on toimitettava jätteen laadun edellyttämään vastaanottopaikkaan.

20 § Vesikasvillisuuden poisto

Vesikasvillisuuden leikkausjäte on poistettava vedestä tai jäältä välittömästi kuivalle maalle joko kompostoitavaksi tai se on toimitettava asianmukaisesti hävitettäväksi. Kasvillisuusjäte on kompostoitava niin, ettei se ole tulvavesien huuhdeltavissa ja niin ettei kompostista pääse muutoinkaan valumaan ravinteita vesistöön.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Y ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje