Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Ympäristönsuojelumääräykset 2021



2 LUKU JÄTEVEDET JA JÄTEVESILIETTEET

4 § Jätevesien käsittely vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon liittymättömillä kiinteistöillä

Jäteveden vähimmäispuhdistustason vyöhykkeellä jätevesijärjestelmän pitää puhdistaa jäteveden

- orgaanisesta aineesta (BHK7) 80 %

- kokonaisfosforista (P) 70 %

- kokonaistypestä (N) 30 %

Jäteveden tiukemman puhdistustason vyöhykkeellä jätevesijärjestelmän pitää puhdistaa jäteveden

- orgaanisesta aineesta (BHK7) 90 %

- kokonaisfosforista (P) 85 %

- kokonaistypestä (N) 40 %

Puhdistustehon täyttymistä voidaan arvioida vertaamalla jätevesijärjestelmästä lähtevää kuormitusta käsittelemättömien jätevesien kuormitukseen.

5 § Jätevesien käsittely pohjavesialueilla vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon liittymättömillä kiinteistöillä

Pohjavesialueilla kaikkien talousjätevesien imeyttäminen maahan on kielletty.

Pohjavesialueilla vesikäymälä- ja pesuvesien yhteiskäsittelyn edellytyksenä on jätevesien käsittelyjärjestelmän tiivis pohjarakenne. Käsitelty jätevesi on johdettava pohjavesialueen ulkopuolelle.

Erillisviemäröinnissä vaihtoehto vesikäymäläjätevesien käsittelylle on vesikäymälä-jätevesien johtaminen umpisäiliöön tai kuivakäymälän rakentaminen. Pesuvesien käsittelyjärjestelmän on oltava pohjarakenteeltaan tiivis ja jätevesien purkupaikan sijoittelussa käytetään tapauskohtaista harkintaa.

Vähäiset pesuvedet voidaan imeyttää maahan edellyttäen, ettei niistä aiheudu pohjaveden pilaantumisen vaaraa.

6 § Jätevesien käsittely ranta-alueilla vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon liittymättömillä kiinteistöillä

Vesikäymäläjätevedet tulee johtaa umpisäiliöön ja toimittaa hyväksyttyyn jatkokäsittelypaikkaan tai käsitellä pienpuhdistamossa. Kuivakäymälä on vaihtoehto vesikäymälälle.

Käsitellyt jätevedet tulee imeyttää maahan vähimmäissuojaetäisyydet huomioon ottaen siten, ettei niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Vähäiset pesuvedet voidaan imeyttää vähimmäissuojaetäisyyttä lähemmäksi rantaviivaa, mikäli niistä ei aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa. Jätevesiä ei saa päästää suoraan vesistöön.

7 § Jätevesien käsittely saarissa sijaitsevilla kiinteistöillä

Vesikäymälän rakentaminen on kielletty saarilla, jos saostus-, umpi- ja vastaavien talousjätevesisäiliöiden tyhjentäminen saarella (pysyvän) tieyhteyden puuttumisen takia taikka muusta syystä ei ole mahdollista.

8 § Käsittelylaitteiston sijoittaminen ja huolto

Jätevesien maaperäkäsittelylaitteistojen (maahanimeyttämö ja maasuodattamo) ja puhdistetun jäteveden purkupaikan sijoittamisessa tulee kiinteistöllä noudattaa seuraavia vähimmäissuojaetäisyyksiä:

Talousvesikaivo

- maastosta ja maaperästä riippuen 20 - 50 m

Vesistö (koskee vain pesuvesiä ja puhdistetun jäteveden purkupaikkaa) 20 - 40 m

Tie, tontin raja 5 m

Suojakerros pohjavesitason yläpuolella

- maasuodatuksessa 0,50 m

- maahanimeytyksessä 1 m

Ranta-alueilla jätevesien puhdistuslaitteisto tulee sijoittaa siten, etteivät jätevedet pääse puhdistamattomina suoraan vesistöön kerran viidessäkymmenessä vuodessa esiintyvän ylimmänkään tulvavesikorkeuden (HW50) aikana.

Jätevesien maahanimeyttämön ja maasuodattamon imeytys- ja kokoomaputkistot tulee sijoittaa vähintään 1 metrin vuotuisen keskivedenpinnan (MHW) yläpuolelle.

Kiinteistöjen jätevedet on johdettava umpisäiliöön, mikäli jätevesien käsittelyssä ei voida noudattaa vähimmäissuojaetäisyyksiä tai jätevesien puhdistusvaatimukset täyttävä käsittely ei muista syistä johtuen ole mahdollista.

Kiinteistön haltijan tulee pitää kirjaa järjestelmän kunnossapidosta. Kirjanpito sekä tositteet on pyydettäessä esitettävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Y ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje