Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Jyväskylän kaupungin sijoitustoiminnan perusteet (2017)


Selvennys: 9/2017


Sijoitusinstrumentteina pitkäaikaisissa sijoituksissa ovat joukkovelkakirjalainat, pörssinoteeratut osakkeet, pitkän koron rahasto-osuudet, osake- ja yhdistelmärahasto-osuudet, osakeindeksi- ja muut ns. strukturoidut lainat, osakeindeksiosuudet, vakuutusyhtiöiden kapitalisaatiosopimukset ja sijoitusvakuutukset. Yleensä nämä pitkäaikaisten sijoitusten instrumentit ja erityisesti oman pääoman ehtoiset sijoitukset eivät ole käytettävissä lyhytaikaisissa, alle vuoden pituisissa sijoituksissa.

Sijoitusinstrumenttia valittaessa ja eri sijoitusinstrumentteja vertailtaessa on huomioitava eri sijoitusinstrumentteihin liittyvät välitys- ja hoitokustannukset.

Kaupungin kassavarojen sijoittamisen tarkoituksena on tukea kaupungin taloudellista tulosta alentamalla rahoituskustannuksia ja ylläpitää kaupungin maksuvalmiutta eli kykyä selviytyä kaikissa tilanteissa taloudellisista velvoitteistaan.

Likvidien kassavarojen sijoittaminen voidaan edelleen jakaa kahteen ryhmään: maksuliikevarojen optimointi ja kassaylijäämän sijoittaminen.

Maksuliikevarojen optimointi

Maksuvalmiussuunnitteluun liittyvää kassavarojen sijoittamista ja optimointia varten Jyväskylän kaupungilla on sisäinen pankki ja konsernitili. Sisäinen pankki tarjoaa jäsenilleen lyhytaikaista sijoittamista ja lyhytaikaista rahoitusta maksuvalmiuden ylläpitämiseen. Konsernitili puolestaan tehostaa rahavarojen aktiivista hallintaa ja optimoi joka hetki koko kaupunkikonsernin kassavarat.

Maksuvalmiussuunnittelulla arvioidaan sijoituksiin käytettävissä oleva rahamäärä ja sijoitusaika. Konsernitilin saldo pidetään koko ajan mahdollisimman pienenä, tilapäinenkin lyhytaikainen kassaylijäämä sijoitetaan markkinatilanteen mahdollistaessa ja riskit huomioiden pankkitiliä tuottavammin. Konserniyhteisöjen lainanotot rahamarkkinoilta ajoitetaan koko konsernin kannalta mahdollisimman edullisesti.

Lyhytaikaisissa, alle vuoden pituisissa maksuliikevarojen optimointiin liittyvissä sijoituksissa tavoitetuottona on 3 kk Euribor-viitekorkoa vastaava tuottotaso. Kassaylijäämää sijoitetaan vain lyhytaikaisiin instrumentteihin, joissa sijoituksen luotto- ja hintariskit ovat vähäiset. Kaupungin hallintosäännön mukaisesti Talouskeskus-liikelaitoksen johtaja päättää kassavarojen sijoittamisesta.

Tarkemmin sisäistä pankkia ja konsernitiliä säädellään konsernijaoston hyväksymässä sisäisen pankin ohjeessa.

Kassaylijäämän sijoittaminen

Yli vuoden pituisesta pitkäaikaisesta sijoittamisesta päättää kaupunginvaltuusto kussakin tapauksessa erikseen.

Pitkäaikaisissa sijoituksissa keskimääräisenä tavoitetuottona on vähintään kaupungin pitkäaikaisesta vieraasta pääomasta maksama keskikorko, koska vaihtoehtona on kassaylijäämän käyttäminen vieraan pääoman palautuksiin, esimerkiksi ylimääräisiin lainanlyhennyksiin.

<< edellinen sivu   

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje