Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Jyväskylän kaupungin hankintaohjeet (2017)


Selvennys: 10/2017


Työllistäminen
Julkisissa hankinnoissa tulee huomioida mahdollisuus työllistämiseen hankinnan kautta. Tarjouspyyntöön tai hankintasopimukseen voidaan ottaa työllistämisehto, joka velvoittaa sopimuskumppanin työllistämään vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi osatyökykyiset, pitkäaikaistyöttömät, vammaiset, maahanmuuttajat ja nuoret. Ehtoa voi käyttää palkkasuhteeseen työllistämiseen, oppisopimustyöllistämiseen, työkokeiluun tai työssäoppimiseen tai työharjoitteluun. Edellytyksenä on, että ehdot ovat syrjimättömiä ja että niistä ilmoitetaan etukäteen hankintailmoituksessa tai tarjouspyynnössä.

Työllistämiseen liittyviä kriteerejä harkittaessa tulee varmistaa, että ne soveltuvat kyseiseen hankintaan. Tämän vuoksi hankinnan valmisteluvaiheessa tulee arvioida toimittajien mahdollisuuksia löytää esimerkiksi pitkäaikaistyöttömille ja osatyökykyisille toiminnastaan soveltuvia tehtäviä. Lisäksi markkinavuoropuhelussa tulee kuulla toimittajia mahdollisesta työllistämisehdon käyttämisestä hankinnassa.

Parhaiten työllistämisehto soveltuu työvoimaintensiivisiin palvelu- ja urakkahankintoihin, kuten sosiaali- ja terveysalan hankintoihin, rakentamiseen, korjaukseen sekä kunnostamiseen liittyviin hankintoihin, kuljetuspalveluhankintoihin ja siivous- ja ateriapalveluiden hankintoihin. Työllistämisehtoa soveltuu myös aloille, joissa opiskelijoiden on vaikea saada työssäoppimispaikkaa.

Koska työllistämisehdon toteuttaminen vie aikaa, sen soveltaminen onnistuu parhaiten hankinnoissa, joissa on useamman vuoden sopimuskausi.

Työllistämisehtoa tulee harkita ja arvioida kaikissa hankinnoissa joiden arvo ylittää EU-kynnysarvon.

Hankintasopimukseen tulee ottaa maininta siitä, miten työllistäminen toteutetaan käytän-nössä, miten sitä seurataan sopimuskauden aikana ja mikä on mahdollinen sanktio, jos ehto ei täyty. Lisäksi hankintasopimukseen tulee ottaa maininta siitä, että mikäli palkkatukityöllistämisen edellytykset eivät täyty esimerkiksi yt- tilanteen vuoksi, sopimuskauden aikaisista työllistämisaikatauluista voidaan neuvotella. Kaikkien sopimusehtojen ei tarvitse toteutua heti tarjousvaiheessa tai sopimuksen alkaessa, vaan tilaaja voi toteuttaa ehtoja myös sopimuksen voimassaolon aikana. Työllistämisen tulisi kuitenkin tapahtua viimeistään sopimuskauden loppuun mennessä.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje