Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Ympäristönsuojelumääräykset (2013)

vaihtoehtoinen nimi: Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojelumääräykset
Tunniste: 2013



2 LUKU JÄTEVEDET JA JÄTEVESILIETTEET

4 § Jätevesien käsittely vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon liittymättömillä kiinteistöillä

Jäteveden vähimmäispuhdistustason vyöhykkeellä jätevesijärjestelmän pitää puhdistaa jäteveden
- orgaanisesta aineesta (BHK7) 80 %
- kokonaisfosforista (P) 70 %
- kokonaistypestä (N) 30 %


Jäteveden tiukemman puhdistustason vyöhykkeellä jätevesijärjestelmän pitää puhdistaa jäteveden
- orgaanisesta aineesta (BHK7) 90 %
- kokonaisfosforista (P) 85 %
- kokonaistypestä (N) 40 %

Puhdistustehon täyttymistä voidaan arvioida vertaamalla jätevesijärjestelmästä lähtevää kuormitusta käsittelemättömien jätevesien kuormitukseen.

5 § Jätevesien käsittely pohjavesialueilla vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon liittymättömillä kiinteistöillä

Pohjavesialueilla kaikkien talousjätevesien imeyttäminen maahan on kielletty.

Pohjavesialueilla vesikäymälä- ja pesuvesien yhteiskäsittelyn edellytyksenä on jätevesien käsittelyjärjestelmän tiivis pohjarakenne. Käsitelty jätevesi on johdettava pohjavesialueen ulkopuolelle.

Erillisviemäröinnissä vaihtoehto vesikäymäläjätevesien käsittelylle on vesikäymälä-jätevesien johtaminen umpisäiliöön tai kompostikäymälän rakentaminen. Pesuvesien käsittelyjärjestelmän on oltava pohjarakenteeltaan tiivis ja jätevesien purkupaikan sijoittelussa käytetään tapauskohtaista harkintaa.

Vähäiset pesuvedet voidaan imeyttää maahan edellyttäen, ettei niistä aiheudu pohjaveden pilaantumisen vaaraa.

6 § Jätevesien käsittely ranta-alueilla vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon liittymättömillä kiinteistöillä

Vesikäymäläjätevedet tulee johtaa umpisäiliöön ja toimittaa hyväksyttyyn jatkokäsittelypaikkaan tai käsitellä pienpuhdistamossa. Kompostikäymälä on vaihtoehto vesikäymälälle.

Käsitelty jätevesi tulee imeyttää maahan vähimmäissuojaetäisyydet huomioon ottaen siten, ettei niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Vähäiset pesuvedet voidaan imeyttää vähimmäissuojaetäisyyttä lähemmäksi rantaviivaa, mikäli niistä ei aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa.



7 § Jätevesien käsittely saarissa sijaitsevilla kiinteistöillä

Vesikäymälän rakentaminen on kielletty saarilla, jos saostus-, umpi- ja vastaavien talousjätevesisäiliöiden tyhjentäminen saarella (pysyvän) tieyhteyden puuttumisen takia taikka muusta syystä ei ole mahdollista.

8 § Käsittelylaitteiston sijoittaminen ja huolto

Jätevesien maaperäkäsittelylaitteistojen (maahanimeyttämö ja maasuodattamo) ja puhdistetun jäteveden purkupaikan sijoittamisessa tulee kiinteistöllä noudattaa seuraavia vähimmäissuojaetäisyyksiä:

Talousvesikaivo maastosta ja maaperästä riippuen 20 - 50 m
Vesistö (koskee vain pesuvesiä ja puhdistetun jäteveden purkupaikkaa) 20 - 40 m
Tie, tontin raja 5 m
Suojakerros pohjavesitason yläpuolella
- maasuodatuksessa 0,50 m
- maahanimeytyksessä 1 m

Ranta-alueilla jätevesien puhdistuslaitteisto tulee sijoittaa siten, etteivät jätevedet pääse puhdistamattomina suoraan vesistöön kerran viidessäkymmenessä vuodessa esiintyvän ylimmänkään tulvavesikorkeuden (HW50) aikana.

Jätevesien maahanimeyttämön ja maasuodattamon imeytys- ja kokoomaputkistot tulee sijoittaa vähintään 1 metrin vuotuisen keskivedenpinnan (MHW) yläpuolelle.

Kiinteistöjen jätevedet on johdettava umpisäiliöön, mikäli jätevesien käsittelyssä ei voida noudattaa vähimmäissuojaetäisyyksiä tai jätevesien puhdistusvaatimukset täyttävä käsittely ei muista syistä johtuen ole mahdollista.

Kiinteistön haltijan tulee pitää kirjaa järjestelmän kunnossapidosta. Kirjanpito sekä
tositteet on pyydettäessä esitettävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.

9 § Ajoneuvojen, veneiden, koneiden ja vastaavien laitteiden pesu

Ajoneuvoja, veneitä, koneita ja vastaavia laitteita liuottimia sisältävillä pesuaineilla pestäessä pesuvedet on johdettava viemäriverkostoon hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta. Viemäriverkoston ulkopuolisilla alueilla pesuvedet on johdettava umpisäiliöön tai käsiteltävä ne rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymällä tavalla.

Ajoneuvojen, veneiden, koneiden ja vastaavien laitteiden satunnainen pesu muilla kuin liuottimia sisältävillä pesuaineilla on sallittu tavanomaisessa asumiskäytössä olevalla kiinteistöllä, mikäli pesuvedet voidaan johtaa yleiseen jätevesi- tai sadevesiviemäriverkostoon tai imeyttää maahan siten, ettei niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa tai haittaa naapureille eikä muutakaan terveyshaittaa.

Ajoneuvojen, veneiden, koneiden ja vastaavien laitteiden pesu yleisillä alueilla kuten puisto-, virkistys-, katu- ja tiealueilla sekä muilla yleisillä alueilla on kielletty.

Pohjavesialueilla ja ranta-alueilla ajoneuvojen, veneiden, koneiden ja vastaavien laitteiden pesu on sallittu ainoastaan tähän tarkoitukseen rakennetulla pesupaikalla, josta pesuvedet johdetaan hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta viemäriverkostoon tai muuhun rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymään jätevesien käsittelyjärjestelmään.

Veneiden satunnainen pesu muilla kuin liuottimia sisältävillä pesuaineilla on sallittu veneiden talvisäilytyspaikoilla, mikäli pesuvedet voidaan johtaa viemäriverkostoon tai sadevesiviemäriin tai imeyttää maahan siten, ettei niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa tai haittaa naapureille eikä muutakaan terveyshaittaa.

Ajoneuvojen, veneiden, koneiden ja vastaavien laitteiden ammattimainen tai muu laajamittainen pesu on pesuaineiden laadusta riippumatta sallittu ainoastaan tähän tarkoitukseen rakennetulla pesupaikalla, josta jätevedet johdetaan hiekan- ja öljynerotuskaivon kautta viemäriverkostoon vesihuoltolaitoksen hyväksymällä tavalla. Pesupaikan tulee olla muusta toiminnasta erotettu tila, jonne sade- ja sulamisvesien pääsy on estetty. Viemäriverkoston ulkopuolisilla alueilla pesuvedet on johdettava umpisäiliöön tai käsiteltävä rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymällä jätevesien käsittelyjärjestelmällä.

10 § Mattojen, tekstiilien ja muiden vastaavien pesu

Mattojen, tekstiilien ja muiden vastaavien pesu on järjestettävä siten, etteivät puhdistamattomat pesuvedet missään olosuhteissa joudu suoraan vesistöön tai aiheuta pohjaveden pilaantumisvaaraa.

Yleiseltä pesupaikalta jätevedet on johdettava viemäriverkostoon tai käsiteltävä muulla rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymällä jätevesien käsittelyjärjestelmällä Käytössä olevilla pesupaikoilla edellä mainitut järjestelyt on tehtävä 1.8.2014 mennessä.

Mattojen, tekstiilien ja muiden vastaavien pesu yleisillä alueilla on kielletty.

11 § Lumen vastaanottopaikkojen sijoittaminen ja sulamisvesien käsittely

Lumen vastaanottopaikkojen sijoittaminen pohjavesialueille ja ranta-alueille on kielletty.

Lumen vastaanottopaikat on sijoitettava ja niistä on huolehdittava siten, ettei käytöstä tai toiminnasta aiheudu ympäristön pilaantumista, kohtuutonta haittaa asutukselle tai muulle maankäytölle eivätkä sulamisvedet aiheuta roskaantumista, vettymistä tai muuta ympäristöhaittaa naapurikiinteistöille. Lumen vastaanottopaikan haltijan on huolehdittava alueen siivoamisesta välittömästi lumen sulamisen jälkeen.

Aurattua lunta ei saa väliaikaisestikaan sijoittaa siten, että lumi tai sulamisvedet aiheuttavat ympäristön pilaantumista, roskaantumista, yleistä viihtyisyyden vähenemistä tai maaperän vettymishaittaa. Roskaantumisen aiheuttaja tai kiinteistön omistaja on velvollinen puhdistamaan alueen.

Lumen vastaanottopaikan haltijan tulee huolehtia siitä, ettei alueelle tuoda muuta jätettä. Alueelle kulkeutuneet muut jätteet tulee välittömästi toimittaa asianmukaiseen vastaanottopaikkaan.

12 § Hyötyeläinten lietelannan, virtsan ja säilörehun puristenesteen sekä jätevesilietteen levitys

Lietelannan, virtsan, puristenesteen ja jätevesilietteen levitys on kielletty tärkeällä tai muulla vedenhankintakäyttöön soveltuvalla pohjavesialuilla (I- ja II-luokka). III-luokan pohjavesialueilla lietelannan levittäminen on sallittua, mikäli riittävästi pystytään osoittamaan, ettei siitä aiheudu pohjaveden pilaantumisen vaaraa.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje