spacer
1900-luvun alku
ompelukone
Sata vuotta sitten talonpojan työt määräytyivät vuodenkierron - auringon - mukaan. Kesäkausi työskenneltiin ulkona ja talvella vähän valon aikana sisällä. Luontoa tarkkailemalla tiedettiin milloin oli oikea aika kylvää viljat, korjata sato tai kaataa puut eri tarkoituksiin.spacer
Kodeissa tehtiin paljon itse. Villat saatiin omista lampaista ja pellavaa sekä hamppua kasvatettiin muiden hyötykasvien ohella. Kotieläinten karvat kerättiin talteen. Langat kehrättiin itse, tai työ teetettiin ansiotyönä sitä suorittavilla käsityöläisillä. Myöhemmin villaa alettiin lähettää kehräämöille, ja pellavaa tehtaisiin kehrättäväksi. Tuvan nurkassa jököttävillä kangaspuilla helskytettiin kankaat lakanoista verhoihin ja ryijyistä mattoihin. Monissa taloissa oli omat pajansa, joissa valmistettiin nauloja, hevosenkenkiä ja saranoita.


Lasten leikit. Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana.

Myös lapset tekivät oman osansa töistä. He opettelivat työntekoa vähitellen auttamalla vanhempiaan vähemmän vaativissa töissä. Lasten töitä oli mm. marjojen poimiminen, hellapuiden kantaminen, perunoiden kuoriminen sekä rihman kutominen. Aikaa jäi välillä myös leikkimiseen. Lelutkin tehtiin pääasiassa itse, vain rikkaammissa perheissä oli lapsilla ostettuja leluja.


auto
Työtaito oli aikuisuuden mitta. Poika pääsi miesten kirjoihin, kun osasi tehdä puuesineet, joita taloudessa tarvittiin: kiulut, korvot, saavit ja ämpärit. Itäsuomessa poika pääsi tyttöseuraan vasta sitten, kun osasi valmistaa kirveen ja viikatteen varren, kyntää kasken ja rakentaa aitan. Tytön puolestaan piti hallita kaikki maatalouteen liittyvät naisten työt: keittiöaskareet, navettatyöt ja tekstiilityöt. Osaamisensa hän näytti mm. kapioilla.

Joitakin tavaroita ei voinut tehdä itse, vaan ne tilattiin ammattilaisilta, käsityöläisiltä. Jotkut rautatyöt teetettiin kyläsepällä. Kyläsuutarin valmistamat kengät olivat arvokkaat ja niitä saatettiin pitää vain tärkeissä tilaisuuksissa. Kun ne eivät enää mahtuneet jalkaan, ne annettiin nuoremmille sisaruksille.

mainos 1800-luvun lopulta lähtien käsityöläiset joutuivat kilpailemaan teollisesti valmistettujen tuotteiden kanssa. Käsityöläisten määrä väheni ja monet käsityöläiset erikoistuivat tai siirtyivät korjaustehtäviin.Verkonkudonta. Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana.


Mitä muuta 1900-luvun alussa: 1891 vetoketju, 1895 Lumiéren veljesten elokuvaesitys, 1898 Sibelius säveltää Finlandian,1901 langaton lennätin ja pölynimuri, 1903 lennettiin ensi kertaa lentokoneella, 1906 Suomessa tulee voimaan yleinen äänioikeus, 1909 muovi keksittiin
spacer
paasivulle 1950 2000