spacer
1950-luku
lehdet
1950-luvulla suuri osa ihmisistä sai edelleen elantonsa maataloudesta. Kaupunkeja oli vähän ja ne olivat kaikki suhteellisen pieniä, maalle oli lyhyt matka. Maaseutujen kauppaloissa saattoi hyvin nähdä vielä hevosrattaita ja -rekiä. Vielä 1950-luvun puolessa välissä vain harvalla oli sähköliesi, suurin osa ruoista lämmitettiin puuhellalla. 1950-luvun alussa joka kolmannella maatalolla ei ollut sähkövaloa, vain yhdessä neljästä talouksista oli vesijohto ja vain noin joka viidennellä taloudella oli sisävessa.
spacer
kahvia olympiavuonna
Sodan aikana ja jälkeen 1940-luvulla oli eletty pennejä pihistellen, mutta 1950-luvulla Suomi alkoi vaurastua. Kun rahaa oli enemmän käytössä, syntyi uusia kulutustapoja. Mallia elämiseen otettiin mm. Amerikasta. Naisten lehdissä kuvailtiin, kuinka edistyksellistä amerikkalaisen kotihengettären elämä oli kaikkine kotitalouskoneineen. Nuoret imivät vaikutteita pukeutumiseensa ja käyttäytymiseensä esimerkiksi ensimmäisestä rock-elokuvasta 'Rock around the clock' ja James Deanin tähdittämästä 'Nuori kapinallinen' -elokuvasta.


Mitä muuta 1900-luvun puolivälissä: 1943 keksittiin kuulakärkikynä, 1946 ensimmäinen sähkötietokone, 1949 raketti, 1951 ensimmäiset ydinvoimalat Yhdysvalloissa, 1952 videonauha, 1956 Suomessa Kekkonen presidentiksi, 1957 ohjus ja ensimmäinen satellitti, 1958 stereolevy, 1961 venäläinen kosmonautti ensimmäisenä avaruudessa


auto
Putiikeista sai housuja, paitoja ja leninkejä, mutta niitä ei shoppailtu läheskään joka kuukausi. Monessa perheessä pieneksi käyneitä vaatteita annettiin edelleenkin pienemmille sisaruksille. Puhkikuluneita takamuksen- tai polvenkohtia paikkailtiin. Paljon tehtiin itse.

ilmoitus

Luonnonmateriaalien rinnalle tuli myös uusia synteettisiä materiaaleja, kuten plastiikki (muovi).
radio
spacer
1950 paasivulle 2000