2004-2012

Kaupunki Laajenee

Klikkaa kuvaaJyväskylän ja lähikuntien pitkään jatkunut yhteistyö- ja liitoskeskustelu sai uuden muodon, kun Jyväskylä, Jyväskylän maalaiskunta ja Korpilahti yhdistettiin vuoden 2009 alusta lähtien Jyväskylän kaupungiksi. Samalla kaupungin pinta-ala yli kymmenkertaistui 1 466 km2:iin ja asukasluku nousi 130 000:een. Jyväskylästä tuli Suomen seitsemänneksi suurin kaupunki.

Klikkaa kuvaa Uusia taajamia olivat voimakkaan teollisuushistorian omaava Vaajakoski, lentokentästään, Ilmavoimien pääesikunnasta ja varuskunnasta tunnettu Tikkakoski sekä Jyväskylän maalaiskunnan entinen päätaajama Palokka, josta vuosituhannen vaihteen molemmin puoli oli kehittynyt myös merkittävä asuin- ja liikealue nelostien molemmin puolin.

Klikkaa kuvaa Korpilahden kirkonkylän lisäksi muutama pienempi taajama, kuten Kuohu, Vesanka ja Tikkala toivat maaseudun kylämaisemaa osaksi kaupunkia.  Yhdistymisen jälkeen lähes puolet Suomen toiseksi suurimmasta järvestä Päijänteestä on Jyväskylän kaupungin rajojen sisällä.

Klikkaa kuvaaModernin arkkitehtuurin kaupunkina tunnettu Jyväskylä on alkanut saada näkyvyyttä myös Valon kaupunkina. Kaupungin strategisiin kehittämishankkeisiin kuuluvalla Valon kaupunki –projektilla Jyväskylästä on luotu Suomen ykköskaupunki taajamavalaistuksen kehittäjänä. Vuonna 2012 Jyväskylässä on yli 70 valaistuskohdetta luomassa viihtyisää ja turvallista elinympäristöä.

Kaupungin urheiluelämässä tapahtui uusi aluevaltaus, kun jalkapallojoukkue JJK nousi muutamassa vuodessa alemmista sarjoista Veikkausliigaan, jossa se vuonna 2011 saavutti jo pronssimitalin. Vilkkaana jatkunutta kulttuurielämää rikastutti ja kirjakaupungin mainetta vahvisti jokakeväiset kirjamessut.

Klikkaa kuvaaJyväskylän kaupunki täyttää (täytti) 175 vuotta maaliskuussa 2012.