Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Jyväskylän kaupungin hankintaohjeet (2017)


Selvennys: 10/2017


Poissulkemisperusteet
Hankintayksikön on päätöksellään suljettava ehdokas tai tarjoaja tarjouskilpailun ulkopuolelle, jos hankintayksikön tiedossa on, että ehdokas tai tarjoaja tai sen hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsen tai edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävä henkilö on rikosrekisteristä ilmenevällä lainvoimaisella tuomiolla tuomittu jostakin hankintalain 80 §:ssä mainitusta rikoksesta esim. lahjuksen ja törkeän lahjuksen antaminen, veropetos, ihmiskauppa jne. Pakollinen poissulkeminen koskee myös ehdokasta tai tarjoajaa, joka on lainvoimaisella päätöksellä tai tuomiolla todettu laiminlyöneen velvollisuutensa maksaa Suomen tai sijoittautumismaansa veroja (alle 10.000 euroa) tai sosiaaliturvamaksuja. Tätä ei kuitenkaan sovelleta, jos ehdokas tai tarjoaja on maksanut verot ja maksut tai sopinut sitovasti maksujärjestelystä.

Poissulkemista ei kuitenkaan saa tehdä, jos lainvoimaisen tuomion antamisesta on kulunut yli 5 vuotta.

Hankintayksikkö voi päätöksellään sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle ehdokkaan tai tarjoajan hankintalain 81 §:ssä mainituissa tapauksissa esim. konkurssi tai konkurssiin asettaminen vireillä. Hankintayksiköllä on harkintavaltaa harkinnanvaraisten poissulkuperusteen käyttämisessä.

Rikosrekisteriote
1.1.2017 voimaan tullut uusi hankintalaki velvoittaa hankintayksikön tarkastamaan EU-kynnysarvot ylittävissä kilpailutuksissa voittaneen tarjoajan ja tämän johto- ja vastuuhenkilöiden rikostaustan ennen sopimuksen tekemistä. Mikäli otteista käy ilmi hankintalaissa lueteltuja rikoksia, on tarjoaja suljettava pois kilpailusta eikä sopimusta saa tehdä (pakollinen poissulkemisperuste). Käytännössä tällä tarkoitetaan otetta rikosrekisteristä. Ote ei saa olla 12 kuukautta vanhempi.
Otteen antaa Oikeusrekisterikeskus ja sen pyytää aina tarjoaja ja tämän edustajat omalta osaltaan, ei hankintayksikkö.

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut oppaan rikostaustan selvittämisestä julkisten hankintojen kilpailutuksissa: http://tem.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-327-265-1

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje