Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Hallintosääntö 16.2.2009


Tunniste: 2009


V LUKU
PALKKIOT JA KORVAUKSET

27 § Yleistä

Luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta, korvausta ansionmenetyksestä ja kustannuksista, joita luottamustoimen vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta, lastenhoidon järjestämisestä tai muusta vastaavasta syystä, sekä matkakustannusten korvausta ja päivärahaa tämän säännön mukaisesti.

28 § Kokouspalkkiot

Kaupungin toimielinten ja niiden jaostojen kokouksista suoritetaan seuraavat kokouspalkkiot:

1) valtuusto, sen valiokunnat ja kaupunginhallitus sekä tarkastuslautakunta ja sen jaostot 100 euroa
2) lautakunnat ja niiden jaostot sekä kaupunginhallituksen asettamat johto- ja toimikunnat 60 euroa
3) muut kuin kohdassa 2 mainitut johto- ja toimikunnat 50 euroa.

Toimielimen puheenjohtajana toimivalle luottamushenkilölle maksetaan jäsenen palkkio 50 prosentilla korotettuna laskettuna 1 momentissa mainituista peruspalkkioista.
Valtuuston puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle maksetaan osallistumisesta kaupunginhallituksen ja sen jaoston kokouksiin sama palkkio kuin kaupunginhallituksen jäsenelle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajalle ja muulle jäsenelle maksetaan osallistumisesta valtuuston ja sen valiokunnan kokouksiin sama palkkio kuin valtuuston jäsenelle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajalle ja kaupunginhallituksen määräyksestä lautakunnan kokoukseen osallistuvalle kaupunginhallituksen muulle jäsenelle maksetaan sama palkkio kuin ko. toimielimen jäsenelle.

Sivistyslautakunnan puheenjohtajalle ja muulle jäsenelle, joka sivistyslautakunnan valitsemana edustajana osallistuu perusopetusta antavan koulun johtokunnan tai aluejohtokunnan kokoukseen, maksetaan sama palkkio kuin ko. johtokunnan jäsenelle.

Jos kokous kestää yli kolme tuntia, korotetaan tämän pykälän 1 momentin mukaisia peruspalkkioita 50 prosentilla jokaiselta alkavalta tunnilta, jonka luottamushenkilö yli kolmen tunnin on kokouksessa saapuvilla.

29 § Samana päivänä pidetyt kokoukset

Mikäli sama toimielin joko kokonaisuudessaan tai jaostona kokoontuu yhtenä päivänä useammin kuin kerran, maksetaan kokouksista ainoastaan yksi palkkio, ellei edellisen kokouksen päättymisestä ole kulunut vähintään kahta tuntia.

Milloin uuden kokouksen alkaessa edellisen kokouksen päättymisestä ei ole kulunut vähintään kahta tuntia, mutta kokoukset yhteensä kestävät yli kolme tuntia, maksetaan palkkio soveltaen, mitä edellä 28§:n 7 momentissa on määrätty.

Milloin kaupunginvaltuuston pöytäkirja tarkastetaan erillisessä toimituksessa, suoritetaan tästä kokouspalkkiota vastaava palkkio.

30 § Vuosipalkkiot

Kokousten ulkopuolella hoidetuista luottamustehtävistä maksetaan jäljempänä oleville luottamushenkilöille kokouspalkkion lisäksi seuraavat vuosipalkkiot:

1) Valtuuston puheenjohtaja 4 000 €/vuosi
2) Valtuuston varapuheenjohtajat 2 800 €/vuosi
3) Kaupunginhallituksen puheenjohtaja 4 000 €/vuosi
4) Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat 2 800 €/vuosi
5) Kaupunginhallituksen muu jäsen 2 000 €/vuosi
6) Tulevaisuus- ja kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja 2 000 €/vuosi
7) Sivistyslautakunnan puheenjohtaja 2 000 €/vuosi
8) Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja 2 000 €/vuosi
9) Liikuntalautakunnan puheenjohtaja 2 000 €/vuosi
10) Nuorisolautakunnan puheenjohtaja 2 000 €/vuosi
11) Perusturvalautakunnan puheenjohtaja 2 000 €/vuosi
12) Rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja 2 000 €/vuosi
13) Kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja 2 000 €/vuosi
14) Maaseutulautakunnan puheenjohtaja 2 000 €/vuosi
15) Korpilahden aluelautakunnan puheenjohtaja 2 000 €/vuosi
16) Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja 2 800 €/vuosi
17) Tarkastuslautakunnan jaoston puheenjohtaja 2 400 €/vuosi
18) Tarkastuslautakunnan muu jäsen 2 000 €/vuosi
19) Keski-Suomen pelastuslaitos Liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja 2 000 €/vuosi
20) Altek Aluetekniikka Liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja 1 200 €/vuosi
21) Jyväskylän Seudun Työterveys Liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja 1 200 €/vuosi
22) Tilapalvelu Liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja 1 200 €/vuosi
23) Kylän Kattaus Liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja 1 200 €/vuosi
24) Talouskeskus Liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja 1 200 €/vuosi

Milloin tässä pykälässä mainittu luottamushenkilö on estynyt hoitamasta tehtäväänsä, hänen oikeutensa vuosipalkkioon lakkaa, kun este on jatkunut yhtäjaksoisesti kuukauden. Sen jälkeiseltä ajalta on varapuheenjohtajalla tai jäsenellä oikeus saada suhteellinen osa vuosipalkkiosta.

31 § Vaalitoimielinten palkkiot

Keskusvaalilautakunnan, vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan puheenjohtajalle ja jäsenelle maksetaan kultakin toimituspäivältä seuraavan suuruiset palkkiot, joihin sisältyy palkkio vaalitoimituksen päätyttyä suoritettavasta laskentatehtävästä:

1) keskusvaalilautakunnan, vaalilautakunnan ja -toimikunnan puheenjohtaja 200 euroa
2) lautakunnan ja vaalitoimikunnan muu jäsen sekä kotiäänestystä toimittava vaalitoimikunnan jäsen 160 euroa.

Toimituspäiviä edeltävistä ja niitä seuranneista kokouksista maksetaan tämän säännön mukaisesti määräytyvä lautakunnan jäsenen kokouspalkkio.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtajalle maksettavan, vaaleista kullakin kerralla aiheutuneeseen työmäärään perustuvan kertapalkkion määrää kaupunginhallitus.

32 § Kutsuntalautakunnan palkkiot

Kutsuntalautakuntaan valitulle kaupunginhallituksen edustajalle maksetaan kaupunginhallituksen jäsenen kokouspalkkio vähennettynä hänen valtion varoista saamallaan päivärahalla ja palkkiolla.

33 § Toimielimen sihteerin palkkio

Sihteerinä toimineelle toimielimen luottamushenkilölle, jolle ei makseta vuosipalkkiota tai muuta erityistä korvausta sihteerin tehtävien hoitamisesta, suoritetaan asianomaisen toimielimen jäsenen kokouspalkkio 50 prosentilla korotettuna.

34 § Muut palkkiot

Luottamushenkilö, joka nimettynä muuhun kuin tässä säännössä tarkoitettuun kokoukseen, neuvotteluun tai toimitukseen edustaa kaupunkia tai valvoo toimialaansa, saa toimeksiannon antaneen toimielimen jäsenen kokouspalkkiota vastaavan suuruisen toimituspalkkion ilman 28§:n 7 momentin mukaista korotusta, jollei kaupunginhallitus erityisessä tapauksessa toisin päätä.

Luottamushenkilölle, joka osallistuu kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen tai lautakunnan iltakouluun, kokouksen muodossa järjestettyyn koulutukseen tai muuhun vastaavaan tilaisuuteen, maksetaan ao. toimielimen jäsenen kokouspalkkio ilman 28§:n 7 momentin mukaista korotusta.

35 § Ansionmenetyskorvaus

Luottamushenkilölle suoritetaan korvausta todellisesta ansionmenetyksestä samoin kuin kustannuksista, joita luottamustoimen vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta, lastenhoidon järjestämisestä tai muusta vastaavasta syystä kultakin alkavalta tunnilta, ei kuitenkaan enemmältä kuin kahdeksalta tunnilta kalenterivuorokaudessa. Tuntikorvauksen enimmäismäärä on 25 euroa.

Saadakseen korvausta luottamushenkilön tulee esittää ansionmenetyksen osalta työnantajan todistus siitä sekä kustannuksista hyväksyttävä selvitys. Työnantajan todistuksesta on myös käytävä ilmi, että luottamustoimen hoitamiseen käytetty aika olisi ollut hänen työaikaansa ja että hänelle ei makseta siltä ajalta palkkaa.

Luottamushenkilön, joka tekee ansio- tai muuta työtä olematta työsuhteessa taikka virka- tai muussa julkisoikeudellisessa toimisuhteessa, tulee esittää kirjallisesti riittävä selvitys ansionmenetyksestään ja luottamustoimen johdosta aiheutuneista kustannuksista.

Milloin ansionmenetyksen korvauksen peruste tai määrä ei ole yksiselitteisesti osoitettavissa, päättää kaupunginhallitus, onko ja minkä määräisen ansionmenetyksen korvauksen maksaminen katsottava kohtuulliseksi.

Luottamushenkilöille voidaan antaa luontoisetuna viestintävälineitä tai maksaa korvausta omien laitteiden käytöstä, mikäli se katsotaan toimen hoitamisen vuoksi tarpeelliseksi. Laitteista peritään voimassa olevien säännösten mukainen vero. Päätöksen viestintälaitteiden antamisesta tai korvauksen maksamisesta tekee kaupunginhallitus.

36 § Palkkioiden ja korvausten maksatus

Tässä säännössä mainittujen palkkioiden tulee perustua kokouspöytäkirjoihin tai luottamustehtävän hoitamisesta laadittuihin muistioihin. Toimielimen sihteerin tai tehtävänantajan tulee tehdä palkkioiden maksamista koskevat ilmoitukset neljännesvuosittain.

Ansionmenetyksen ja luottamustoimen vuoksi aiheutuneiden kustannusten korvaamista koskeva vaatimus on, mikäli mahdollista, esitettävä kolmen kuukauden kuluessa sille henkilölle, jolle voimassa olevien määräysten mukaan kuuluu laskun hyväksyminen. Korvaukset maksetaan neljännesvuosittain.

37 § Muut korvaukset

Luottamushenkilön oikeudesta saada luottamustehtävän hoitamisesta johtuen matkustamiskustannusten korvausta, päivärahaa, ateriakorvausta, majoittumiskorvausta, yömatkarahaa, kurssipäivärahaa ja korvausta ulkomaille tehdystä virkamatkasta sekä korvausten saamisessa noudatettavasta menettelystä ovat soveltuvin osin voimassa kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen matkakustannusten korvauksia koskevat määräykset, kuitenkin siten, että kaupunginhallituksella on yksittäistapauksessa oikeus määrätä toisin majoittumiskorvauksesta.

38 § Erinäisiä määräyksiä palkkiosäännöstä

Kaupunginhallitus antaa tarvittaessa yksityiskohtaiset ohjeet kuntalain 42§:ssä tarkoitettujen korvausten suorittamisesta luottamushenkilöille.

Luottamushenkilön vaatimuksen häneltä evätyn luottamustoimisuhteeseen perustuvan palkkion tai korvauksen suorittamisesta ratkaisee ensi asteena kaupunginhallitus.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje