Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Hallintosääntö 2023


56 § Päätösvalta palvelussuhdeasioissa

Palvelussuhteen ehdoissa noudatetaan tehtävään sovellettavaa virka- ja työehtosopimusta sekä Jyväskylän kaupungin linjauksia.

Henkilöstöjohtaja käyttää virka- ja työehtosopimuksen soveltamisessa kunnille annettua harkintavaltaa, käyttää toimivaltaa paikallisissa virka- ja työehtosopimuksissa tai muissa vastaavissa paikallisissa sopimuksissa, mukaan lukien neuvottelutulokset koskien velvoittavien sopimusmääräysten tulkinta- ja soveltamiskysymyksiä. Henkilöstöjohtaja antaa palvelussuhdeasioita koskevat kaupungin keskitetyt ohjeet sekä linjaa palkanmääritysten yleiset perusteet ja valvoo niistä tehtäviä päätöksiä.

Kaupunginjohtajan palkkauksessa toimivaltaa käyttää kaupunginhallitus. Kansliapäällikön ja toimialajohtajan palkkauksessa toimivaltaa käyttää virkasuhteeseen valittaessa sekä palvelussuhteen aikana kaupunginhallitus.

Liikelaitoksen johtajan palkkauksessa toimivaltaa käyttää virkasuhteeseen valittaessa johtokunta, virkasuhteen aikana päätöksen tekee kaupunginjohtaja.

Muiden viranhaltijoiden ja työntekijöiden palkkauksessa toimivaltaa käyttää se, joka ottaa viranhaltijan tai työntekijän palvelukseen, ellei toisin ole määrätty tai kaupunginhallitus toisin päättänyt. Virka- ja työehtosopimusten mukaisista palkkauksen muutoksissa palvelussuhteen aikana käyttää toimivaltaa lähiesihenkilön esihenkilö, myös silloin jos valinnan tekee toimielin.

Kuitenkin palvelusaikaan liittyvissä lisissä toimivaltaa käyttää henkilöstöjohtaja.

Toimialajohtaja, kansliapäällikkö ja liikelaitoksen johtaja käyttää toimivaltaa henkilöstöään koskevissa keskitetyissä palkkaratkaisuissa, tulos- tai kannustepalkkioissa tai niihin verrattavissa ratkaisuissa.

Lähiesihenkilö käyttää lakien, virka- ja työehtosopimusten sekä kaupungin ohjeiden ja linjausten mukaisesti toimivaltaa seuraavissa asioissa:

- vuosiloma ja sairausloma
- lisä-, yli-, lauantai- tai sunnuntaityö sekä varallaolo
- virka- ja työvapaa
- kotimaan virka-, virantoimitus- ja työmatka
- koulutukseen osallistuminen

sekä myös näiden keskeyttämisessä tai peruuttamisessa.

Lähiesihenkilö määrää viranhaltijan kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 19 §:n mukaiseen terveystietojen antamiseen.

Työsuhteisten osalta nimikemuutokset ratkaisee esihenkilön esihenkilö. Toimialajohtaja, kansliapäällikkö tai liikelaitoksen johtaja ratkaisee nimikemuutokset suorassa alaisuudessaan olevien työsuhteisten osalta.

Työtehtäviin liittyvät ulkomaanmatkat hyväksyy toimialajohtaja, kansliapäällikkö ja liikelaitoksen johtaja esihenkilön puollon jälkeen. Toimialajohtajan ja kansliapäällikön ulkomaanmatkat hyväksyy kaupunginjohtaja. Liikelaitoksen johtajan ulkomaanmatkat hyväksyy liikelaitoksen johtajan esihenkilö.

57 § Sivutoimilupa ja -ilmoitus

Viranhaltijan sivutoimiluvasta tai sen kieltämisestä tai peruuttamisesta päättää

- kaupunginjohtajan osalta kaupunginhallitus
- toimialajohtajan, kansliapäällikön ja liikelaitoksen johtajan osalta kaupunginjohtaja
- toimialojen, konsernihallinnon ja liikelaitosten muun henkilöstön osalta asianomainen toimialajohtaja, kansliapäällikkö tai liikelaitoksen johtaja.

Sivutoimen hoitamiseen on saatava lupa, mikäli siihen kuuluvien tehtävien suorittaminen edellyttää työajan käyttämistä.

Sivutoimi-ilmoitus muusta kuin työaikana tehtävästä sivutoimesta tehdään lähimmälle esihenkilölle. Päätöksen viranhaltijan sivutoimen kieltämisestä tai peruuttamisesta liittyen sivutoimi-ilmoitukseen tekee vastaava viranomainen kuin sivutoimiluvasta.

58 § Virantoimituksesta pidättäminen

Virantoimituksesta pidättämisestä päättää viranhaltijan esihenkilö. Toimielimen valitseman viranhaltijan virantoimituksesta pidättämisestä päättää ao. toimielin. Jos lähiesihenkilö ei ole virassa, viranhaltijapäätöksen tekee lähin virassa oleva esihenkilö.

Kaupunginjohtajan virantoimituksesta pidättämisestä määrätään kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetussa laissa.

59 § Lomauttaminen

Kaupunginhallitus päättää henkilöstön lomauttamisen periaatteista. Lomauttamisessa toimivaltaa käyttää se, joka päättää palvelussuhteeseen ottamisesta. Kaupunginjohtajan, toimialajohtajien ja kansliapäällikön lomautuksesta päättää kaupunginhallitus.

60 § Palvelussuhteen päättyminen tai palvelussuhteen muuttaminen osa-aikaiseksi

Toimivaltaa virka- ja työsuhteen purkamisessa koeajalla, irtisanomisessa, purkamisessa ja työsuhteisen osalta purkautuneena pitämisessä käyttää se, joka valitsee viranhaltijan virkasuhteeseen tai ottaa työntekijän työsopimussuhteeseen.

Toimivaltaa virkasuhteen ja työsuhteen muuttamisesta osa-aikaiseksi käyttää se, joka valitsee viranhaltijan virkasuhteeseen tai ottaa työntekijän työsopimussuhteeseen.

Viranhaltijan ilmoitus virkasuhteen irtisanomisesta ja työntekijän ilmoitus työsuhteen irtisanomisesta saatetaan palvelussuhteeseen ottaneen tietoon.

61 § Menetettyjen ansioiden korvaaminen

Viranhaltijalle kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 45 §:n nojalla maksettavasta korvauksesta päättää henkilöstöjohtaja.

62 § Muut henkilöstöasioita koskevat määräykset

Kaupunginjohtaja päättää yhteistoimintajärjestelmästä ja yhteistyötoimikunnan kokoonpanosta sekä käyttää toimivaltaa yhteistoiminnan periaatteista.

Asianomainen toimialajohtaja, palvelujohtaja, palvelupäällikkö tai liikelaitoksen johtaja taikka kaupunginlakimies, lakimies tai henkilöstöjohtaja antaa yksittäisen henkilön palvelussuhdetta koskevat lausunnot ja vastineet toiselle viranomaiselle, käyttää toimivaltaa henkilöstöasioihin liittyvissä kanteluissa, lausunnoissa ja vastineissa sekä päättää ja allekirjoittaa tuomioistuimessa vireillä olevaan riitaan tai sellaisen uhkaan liittyvät sopimukset.

Henkilöstöjohtaja tai henkilöstöpäällikkö allekirjoittaa koulutuskorvauksia koskevat sopimukset.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje