Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Hallintosääntö 2021 (voimassa 1.6.2021 alkaen)



11 § Konsernijaoston tehtävät ja toimivalta

Kaupunginhallituksen alaisuudessa toimii viisijäseninen konsernijaosto, jonka jäsenet kaupunginhallitus valitsee keskuudestaan. Konsernijaostossa ei ole varajäseniä. Puheenjohtajana toimii kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja esittelijänä kaupunginjohtaja. Kaupunginhallitus valitsee jaostolle varapuheenjohtajan.

Konsernijaoston tehtävänä on

1. vastata konsernirakenteen strategisesta kehittämisestä
2. ohjata ja valvoa omistajana konserniyhteisöjä siten, että nämä toimivat kaupunkikonsernin kokonaisedun, valtuuston hyväksymän omistajaohjauksen periaatteiden ja konserniohjeen sekä valtuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden mukaisesti
3. vastata omistajaohjauksen ja konsernivalvonnan täytäntöönpanosta sekä sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimivuuden seurannasta, tytäryhteisöjen ja soveltuvin osin säätiöiden osalta
4. arvioida valtuuston yhtiöille ja säätiöille asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumista
5. valmistella tytäryhtiöiden ja säätiöiden toiminnan ja talouden tavoitteet
6. valmistella osaltaan esitykset omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeesta sekä hyvästä hallinto- ja johtamistavasta
7. seurata ja arvioida tytäryhtiöiden hallitustyöskentelyn edellyttämää asiantuntemusta, toimialatuntemusta, kokemusta ja riippumattomuutta.

Konsernijaosto päättää

1. kaupungin ehdokkaiden nimeämisestä konserniyhteisöjen ja soveltuvin osin säätiöiden hallituksiin, ellei kaupunginhallitus ole toisin päättänyt
2. kaupungin ehdokkaiden nimeämisestä konserniin kuulumattomien yhteisöjen toimielimiin, ellei kaupunginhallitus ole toisin päättänyt
3. ohjeiden antamisesta kaupunkia eri yhteisöjen toimielimissä edustaville henkilöille, ellei kaupunginhallitus ole toisin päättänyt
4. kaupungin edustajien nimeämisestä yhtiökokouksiin ja ohjeiden antamisesta yhtiökokouksia varten, ellei kaupunginhallitus ole toisin päättänyt
5. muun kuin strategisesti tai taloudellisesti merkittävän tytär- tai muun yhtiön perustamisesta ja lakkauttamisesta
6. muun kuin strategisesti tai taloudellisesti merkittävän tytäryhtiön osakkeiden tai liiketoiminnan myynnistä
7. osakkuus- tai muun yhtiön osakkeiden myynnistä, ellei kaupunginhallitus ole toisin päättänyt
8. osakassopimusten hyväksymisestä sekä niiden muutoksista, ellei kaupunginhallitus ole toisin päättänyt
9. kaupungin ennakkokäsityksen antamisesta konserniyhteisöille merkittävissä asioissa
10. konsernitililimiitin myöntämisestä
11. sisäisen pankin ohjeista
12. kaupungin takaamien lainojen hinnoittelu- ja maksuohjelmamuutoksista ja lainan nostosta
13. kaupungin antolainojen hinnoittelu- ja maksuohjelmamuutoksista
14. kaupungin tytär-, osakkuus- tai muuhun yhteisöön liittyvästä asiasta, ellei hallintosäännön nojalla ole muuta päätetty.

12 § Tarkastuslautakunta

Tarkastuslautakunnassa on valtuuston toimikaudekseen valitsemat 13 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Valtuusto valitsee jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan, joiden tulee olla valtuutettuja. Tarkastuslautakunnan varsinaiset jäsenet ja varajäsenet valitaan valtuutetuista ja varavaltuutetuista.

Tarkastuslautakunta voi asettaa keskuudestaan enintään kolme jaostoa ja päättää niiden tehtävistä. Tarkastuslautakunnan jaostoihin valitaan vain tarkastuslautakunnan jäseniä ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä toimivat henkilökohtaisina varajäseninä myös jaostossa. Tarkastuslautakunta valitsee jäseniksi valituista jaoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä päättää jaoston toimikaudesta.

13 § Lautakunnat ja niiden alaiset jaostot sekä johtokunnat

Lautakunnissa on valtuuston toimikaudekseen valitsemat 9–13 jäsentä, jotka ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Varajäseneksi voidaan valita myös muu kuntavaaleissa ehdolla ollut henkilö. Valtuusto valitsee jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan, joiden tulee olla valtuutettuja.

Jaostoissa on 3-7 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä siten, että molemmista vähintään puolet on kyseisen lautakunnan jäseniä tai varajäseniä. Asianomainen lautakunta valitsee jaoston jäsenet sekä nimeää heistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Rakennus- ja ympäristöjaoston jäsenet valitaan valtuutetuista ja varavaltuutetuista. Rakennus- ja ympäristöjaoston varajäsenet voivat olla myös muita kuntavaaleissa ehdolla olleita. Jäseniksi ei voi valita kaupunkirakennelautakunnan jäseniä.

Yksilöasiainjaostoon sosiaali- ja terveyslautakunta valitsee 5 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Kun käsitellään sivistyspalveluiden asioita, kokoukseen kutsutaan lisäksi 3 sivistyslautakunnan nimeämää jäsentä tai heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Sosiaali- ja terveyslautakunta nimeää lautakunnan jäsenistä jaoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Kaupunginhallitus valitsee johtokuntien jäsenet ja varajäsenet sekä nimeää jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lukuun ottamatta Keski-Suomen pelastuslaitos –liikelaitoksen johtokuntaa, jonka jäsenet ja varajäsenet nimeää valtuusto Keski-Suomen liiton maakuntahallituksen esityksestä. Johtokunnissa on seitsemän jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet lukuun ottamatta Keski-Suomen pelastuslaitos –liikelaitoksen johtokuntaa, jossa on 13 jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet. Johtokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla valtuutettuja.

Tilapalvelu-liikelaitoksen johtokunnan kokoonpano on sama kuin konsernijaostossa. Johtokunnan jäsenille valitaan henkilökohtaiset varajäsenet.

Jos lautakunnassa, johtokunnassa tai jaostossa on muiden kuntien edustajia, noudatetaan jäsenvalinnoissa kuntien välillä tehtyä sopimusta.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje