Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Hallintosääntö 2018


Tunniste: 3/2018


Kaupunginhallituksen alaisena voi toimia liikelaitoksia.

Kaupunginhallitus toimii konsernihallinnosta vastaavana toimielimenä ja vastaa konsernihallinnon sopimusten hallinnan ja sopimusvalvonnan järjestämisestä.

Sen lisäksi, mitä kuntalaissa, muissa säädöksissä ja muualla tässä säännössä on määrätty, kaupunginhallitus päättää

- taloudellisesti merkittävien tytäryhtiöiden osakkeiden tai liiketoiminnan myynnistä
- kuntayhtymien, tytär-, osakkuus- ja muiden yhteisöjen omistajaohjauksen toimivallan käyttämisestä valtuuston päättämän omistajaohjauksen periaatteiden ja konserniohjeen mukaisesti
- yhteisöjen jäsenyydestä sekä kaupungin edustajan nimeämisestä sellaiseen yhteisöön, jossa kaupunki on jäsenenä, ellei nimeäminen kuulu lautakunnan, johtokunnan tai viranhaltijan tehtäviin.
- maksun suorittamisesta vapauttamisesta tai helpotuksen myöntämisestä silloin, kun se on lain mukaan sallittua ja kun tehtävää ei ole määrätty muulle toimielimelle tai viranhaltijalle
- rakennuskiellon määräämisestä ja pidentämisestä yleis- tai asemakaavan laatimisen tai muuttamisen ollessa vireillä sekä toimenpiderajoitusten määräämisestä ja pidentämisestä, kun yleiskaavan laatiminen tai muuttaminen on pantu vireille
- liikelaitoksen johtokunnan valinnasta
- selityksen antamisesta valtuuston päätöksistä tehtyihin valituksiin
- konsernihallinnon toimintasäännöstä
- konsernihallinnon avustusten periaatteista sekä viranhaltijoiden oikeudesta myöntää avustuksia
- konsernihallinnon palveluiden tuottamistavasta
- 5 miljoonan euron ja sitä suurempien, mutta alle 10 miljoonan euron kunnallisteknisten hankkeiden ja talonrakennushankkeiden hankesuunnitelmien hyväksymisestä

Kaupunginhallituksen toimivallasta talous- ja henkilöstöasioissa määrätään tämän säännön
8 ja 9 luvuissa.

11 § Konsernijaoston tehtävät ja toimivalta

Kaupunginhallituksen alaisuudessa toimii viisijäseninen konsernijaosto, jonka jäsenet kaupunginhallitus valitsee keskuudestaan. Konsernijaostossa ei ole varajäseniä. Puheenjohtajana toimii kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja esittelijänä kaupunginjohtaja. Kaupunginhallitus valitsee jaostolle varapuheenjohtajan.

Konsernijaoston tehtävänä on

1. vastata konsernirakenteen strategisesta kehittämisestä
2. ohjata ja valvoa omistajana konserniyhteisöjä siten, että nämä toimivat kaupunkikonsernin kokonaisedun, valtuuston hyväksymän omistajaohjauksen periaatteiden ja konserniohjeen sekä valtuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden mukaisesti
3. vastata omistajaohjauksen ja konsernivalvonnan täytäntöönpanosta sekä sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimivuuden seurannasta, tytäryhteisöjen ja soveltuvin osin säätiöiden osalta
4. arvioida valtuuston yhtiöille ja säätiöille asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumista
5. valmistella tytäryhtiöiden ja säätiöiden toiminnan ja talouden tavoitteet
6. valmistella osaltaan esitykset omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeesta sekä hyvästä hallinto- ja johtamistavasta
7. seurata ja arvioida tytäryhtiöiden hallitustyöskentelyn edellyttämää asiantuntemusta, toimialatuntemusta, kokemusta ja riippumattomuutta.

Konsernijaosto päättää

1. kaupungin ehdokkaiden nimeämisestä konserniyhteisöjen ja soveltuvin osin säätiöiden hallituksiin, ellei kaupunginhallitus ole toisin päättänyt
2. kaupungin ehdokkaiden nimeämisestä konserniin kuulumattomien yhteisöjen toimielimiin, ellei kaupunginhallitus ole toisin päättänyt
3. ohjeiden antamisesta kaupunkia eri yhteisöjen toimielimissä edustaville henkilöille, ellei kaupunginhallitus ole toisin päättänyt
4. kaupungin edustajien nimeämisestä yhtiökokouksiin ja ohjeiden antamisesta yhtiökokouksia varten, ellei kaupunginhallitus ole toisin päättänyt
5. muun kuin strategisesti tai taloudellisesti merkittävän tytär- tai muun yhtiön perustamisesta ja lakkauttamisesta
6. muun kuin strategisesti tai taloudellisesti merkittävän tytäryhtiön osakkeiden tai liiketoiminnan myynnistä
7. osakkuus- tai muun yhtiön osakkeiden myynnistä, ellei kaupunginhallitus ole toisin päättänyt
8. osakassopimusten hyväksymisestä sekä niiden muutoksista, ellei kaupunginhallitus ole toisin päättänyt
9. kaupungin ennakkokäsityksen antamisesta konserniyhteisöille merkittävissä asioissa
10. konsernitililimiitin myöntämisestä
11. sisäisen pankin ohjeista
12. kaupungin takaamien lainojen hinnoittelumuutoksista ja lainan nostosta
13. kaupungin tytär-, osakkuus- tai muuhun yhteisöön liittyvästä asiasta, ellei hallintosäännön nojalla ole muuta päätetty.

12 § Tarkastuslautakunta

Tarkastuslautakunnassa on valtuuston toimikaudekseen valitsemat 13 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Valtuusto valitsee jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan, joiden tulee olla valtuutettuja. Tarkastuslautakunnan varsinaiset jäsenet ja varajäsenet valitaan valtuutetuista ja varavaltuutetuista.

Tarkastuslautakunta voi asettaa keskuudestaan enintään kolme jaostoa ja päättää niiden tehtävistä. Tarkastuslautakunnan jaostoihin valitaan vain tarkastuslautakunnan jäseniä ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä toimivat henkilökohtaisina varajäseninä myös jaostossa. Tarkastuslautakunta valitsee jäseniksi valituista jaoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä päättää jaoston toimikaudesta.

13 § Lautakunnat ja niiden alaiset jaostot sekä johtokunnat

Lautakunnissa on valtuuston toimikaudekseen valitsemat 9–13 jäsentä, jotka ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Varajäseneksi voidaan valita myös muu kuntavaaleissa ehdolla ollut henkilö. Valtuusto valitsee jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan, joiden tulee olla valtuutettuja.
Jaostoissa on 3-7 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä siten, että molemmista vähintään puolet on kyseisen lautakunnan jäseniä tai varajäseniä. Asianomainen lautakunta valitsee jaoston jäsenet sekä nimeää heistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.
Rakennus- ja ympäristöjaoston jäsenet valitaan valtuutetuista ja varavaltuutetuista. Rakennus- ja ympäristöjaoston varajäsenet voivat olla myös muita kuntavaaleissa ehdolla olleita. Jäseniksi ei voi valita kaupunkirakennelautakunnan jäseniä.
Yksilöasiainjaostoon perusturvalautakunta valitsee 5 jäsentä ja yhtä monta henkilökohtaista varajäsentä. Kun käsitellään sivistyksen toimialan asioita, kokoukseen kutsutaan lisäksi 3 sivistyslautakunnan nimeämää jäsentä tai heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Perusturvalautakunta nimeää lautakunnan jäsenistä jaoston puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Kaupunginhallitus valitsee johtokuntien jäsenet ja varajäsenet sekä nimeää jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lukuun ottamatta Keski-Suomen pelastuslaitos –liikelaitoksen johtokuntaa, jonka jäsenet ja varajäsenet nimeää valtuusto Keski-Suomen liiton maakuntahallituksen esityksestä. Johtokunnissa on seitsemän jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet lukuun ottamatta Keski-Suomen pelastuslaitos –liikelaitoksen johtokuntaa, jossa on 13 jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet sekä Työterveys Aalto –liikelaitoksen johtokuntaa, jossa on kahdeksan jäsentä ja heillä henkilökohtaiset varajäsenet. Johtokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla valtuutettuja.

Tilapalvelu-liikelaitoksen johtokunnan kokoonpano on sama kuin konsernijaostossa. Johtokunnan jäsenille valitaan henkilökohtaiset varajäsenet.

Jos lautakunnassa, johtokunnassa tai jaostossa on muiden kuntien edustajia, noudatetaan jäsenvalinnoissa kuntien välillä tehtyä sopimusta.

14 § Lautakunta-, johtokunta- ja jaostorakenne

Päätöksentekoeliminä valtuuston ja kaupunginhallituksen lisäksi toimivat seuraavat lauta- ja johtokunnat sekä niiden jaostot (jäsenmäärä suluissa):

Kaupunkirakennelautakunta (13)
Rakennus- ja ympäristöjaosto (7)
Joukkoliikennejaosto (7)
Tiejaosto (3)
Ympäristöterveysjaosto (14)
Jyväskylän seudun jätelautakunta (7)

Sivistyslautakunta (13)
Kulttuuri- ja liikuntalautakunta (9)

Perusturvalautakunta (13)
Terveydenhuollon jaosto (7)
Yksilöasiainjaosto (8)

Keski-Suomen pelastuslaitos –liikelaitoksen johtokunta (13)
Altek Aluetekniikka –liikelaitoksen johtokunta (7)
Talouskeskus-liikelaitoksen johtokunta (7)
Kylän Kattaus –liikelaitoksen johtokunta (7)
Työterveys Aalto –liikelaitoksen johtokunta (8)
Tilapalvelu-liikelaitoksen johtokunta (5)

Lakisääteisiä ovat lisäksi tarkastuslautakunta (13) ja keskusvaalilautakunta.

15 § Lautakuntien tehtävät ja toimivalta

Lautakunta vastaa tehtäväalueensa toiminnasta, taloudesta, sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta. Lautakunta asettaa tavoitteita ja seuraa toiminnan tuloksia ja vaikuttavuutta sekä ohjaa ja valvoo tehtäväalueensa suunnittelua ja toteutusta. Lisäksi lautakunta vastaa sopimusten hallinnan ja sopimusvalvonnan järjestämisestä. Lautakunnan tehtävänä on varata asukkaille ja käyttäjille mahdollisuus osallistua palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen.

Lautakunta käyttää tehtäväalueensa puhevaltaa tuomioistuimissa ja hallintoviranomaisissa sekä antaa tehtäväaluettaan koskevat muut lausunnot ja esitykset ulkopuolisille tahoille, ellei muuten ole säädetty tai määrätty eikä asian laajuus tai vaikuttavuus edellytä kaupunginhallituksen päätöstä.

Lautakunta valmistelee tehtäväalueellaan kaupunginhallituksen tai valtuuston käsiteltäväksi kuuluvat asiat sekä vastaa päätösten täytäntöönpanosta.

Lautakunta vastaa yhteistyöstä palvelujen käyttäjien, viranomaisten, kuntayhtymien ja muiden yhteisöjen kanssa sekä säännösten ja sopimusten mukaisesta seutukunnallisten ja maakunnallisten palvelujen tuottamisesta.

Lautakunta päättää
- tehtäväalueensa toimintasääntöjen hyväksymisestä
- tehtäväalueensa talousarvion käyttösuunnitelmasta ja investointiohjelmasta
- tehtäväalueensa avustusten periaatteista sekä viranhaltijoiden oikeudesta myöntää avustuksia
- tehtäväalueellaan muiden asiakaspalvelua tuottavien, konkreettisten toimipisteiden kuin palveluverkkomäärittelyn mukaisten toimipisteiden perustamisesta ja lakkauttamisesta
- tehtäväalueensa palveluiden tuottamistavasta
- tehtäväalueeseensa kuuluvien yhteisöjen jäsenyydestä sekä kaupungin edustajan nimeämisestä sellaiseen yhteisöön, jossa kaupunki on jäsenenä

16 § Lautakuntien sekä jaostojen erityistehtävät ja toimivalta

Tässä on kuvattu Jyväskylän kaupungin omien lautakuntien sekä niiden jaostojen erityistehtävät ja toimivalta. Kuntien yhteisten toimielinten tehtävät on lueteltu 20 §:ssä.

Kaupunkirakennelautakunta

Kaupunkirakennelautakunnan tehtävänä on huolehtia maaomaisuudesta ja sen kehittämisestä, yleis- ja asemakaavoituksen valmistelusta sekä muista kaupunkiympäristön suunnittelua ja ylläpitoa koskevista tehtävistä. Lautakunnan tehtäväpiiriin kuuluu liikenteen hallinta lukuun ottamatta Jyväskylän kaupunkiseudun joukkoliikennejaostolle kuuluvia tehtäviä. Kaupunkirakennelautakunnan tehtävänä on vastata lautakunnan alaisesta asiakaspalvelusta sekä kaupunkirakennepalveluiden johdon tukipalveluista.

Lautakunta:
- toimii lainsäädännön mukaisena viranomaisena edellä mainituissa asioissa
- hyväksyy muun kuin vaikutukseltaan merkittävän asemakaavan
- päättää asemakaava-alueen yleisen alueen nimen ja numerotietojen muuttamisesta, nimeää puistot ja muut vastaavat alueet sekä tekee asemakaava-alueen ulkopuolella esillä olevia alueita koskevat päätökset
- suorittaa maankäyttö- ja rakennuslain 60 §:ssä tarkoitetun asemakaavan ajanmukaisuuden arvioinnin
- hyväksyy kaavoituskatsauksen

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje