Yleistä , Historiaa>> , Pukugalleria>>

YLEISTÄ

Romanikulttuuri ja romanipuku kulkevat käsikädessä. Tämän päivän romaninaisen loistokas asu eroaa jyrkästi sekä vuosisadan alun romaninaisen asusta että nykypäivän valtaväestön pukeutumisesta. Missään muualla maailmassa romaninaiset eivät pukeudu yhtä silmiinpistävästi ja loisteliaasti kuin Suomessa.

Romanitytölle puvun käyttöön ottaminen merkitsee siirtymistä aikuisuuteen. Puku otetaan käyttöön 16-20 vuoden ikäisenä ja kun sen on kerran pukenut päälleen, siitä ei voi enää luopua. Tytöillä on nykyään kuitenkin mahdollisuus valita käyttääkö hän romanipukua vai valtaväestön käyttämiä vaatteita. Puku tuo mukanaan velvollisuuden käyttäytyä kulttuurin normien mukaisesti. Vaikka moni nuori tyttö valitseekin heimonsa perinteisen asun, yleistyy suomalaisasun käyttö, mihin yhtenä syynä on vaikeus saada työtä, tai työskennellä romaniasuun pukeutuneena.

Romaninaisen puvun päätehtävä on peittää naisen vartalo, käsivarret ja jalat. Pusero ei saa olla läpinäkyvää eikä puku saa olla tiukasti vartalon ympärillä, vaan sen on oltava väljä. Siksi kangasta käytetään runsaasti. Romaninaisen pukuun menee 12 – 14 metriä kangasta. Hameen leveys on noin kuusimetriä ja se painaa runsaat 10 kiloa. Päällyshameeseen käytetään nykyisin kolmenlaista kangasta.

Alimpana on puuvillakankainen vuori. Seuraavana hamekangas, joka on brokadia, kirkasväristä paksua puuvillakangasta tai värikästä samettia. Päällimmäisenä on hamekankaaseen ylhäältä ja alhaalta ommeltu sametti. Hamekangasta jää vyötärön kohdalla näkyviin noin 30cm ja se saatetaan peittää koristeellisuuden lisäämiseksi esim. paljettikankaalla

Alus- ja päällysröijyt ovat malliltaan samanlaiset. Materiaalit ovat loistokkaita ja koristelu runsasta. Röijyn koristeluun saattaa kuulua yhteensä 20 - 30 metriä pitsiä. Esiliinan ja hartiahuivin käyttö on vähenemässä.

Romanimiehet käyttävät valtaväestön vaatteita, kuitenkin tietyin varauksin. Esimerkiksifarkut tai kirkasväriset housut eivät sovi romanimiehen pukeutumiseen, vaan suosittuja värejä ovat esim. tummansininen ja musta. Mies ei myöskään saa esiintyä paitahihaisillaan vaan paidan päällä tulee aina olla villatakki tai nykyisin suosittu pikkutakki

 

 
Suomen käsityön museo   [Jyväskylä]   PUH 014 - 624 946   FAX 014 - 624 947   EMAIL craftmuseum@jkl.fi