etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Kuvanveistäjä Juhani Saksan suunnittelema jyhkeä Vaajakoski-monumentti valmistui vuonna 1993. Taideteoksen vastaanotti Jyväskylän maalaiskunnan kunnanjohtaja Juhani Meriläinen Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnalta (SOK:lta) ja Keskimaalta S-market Vaajalan avajaisten yhteydessä vuonna 1994. Taideteos sijaitsee Vaajakosken S-marketin piha-alueella. Teos on Kivijärven mustaa graniittia ja jalusta Taivassalon punaista graniittia.

Juhani Saksa (s.1939) asuu ja työskentelee pääasiassa Kangasniemellä. Hän on vuodesta 1964 lähtien työskennellyt taiteen parissa Suomen lisäksi Puolassa, Tšekin tasavallassa, Ranskassa, Hollannissa ja Italiassa. Saksan pääasiallisena tekniikkana ovat eri kivilajit ja pronssi. Suomen maaperän kovista kivilajeista kuten graniitista hän pitää kuitenkin eniten. Kuvanveistoa Saksa on opiskellut yksityisesti myös Suomessa ja Isossa-Britanniassa.

Työstään Saksa on todennut: ” Kivillä on paljon kerrottavaa, mutta niitä tarkastelevilla pitää olla kiinnostusta ja antaa kivelle mahdollisuus avautua. Oma osani tässä tapahtumaketjussa on pieni, mutta yritän parastani. Poistan kivilohkareesta kaiken ylimääräisen ja tuon esille, mitä kunkin kiven sisälle on aikojen kuluessa muodostunut. Jokaisen kiven sisällä on oma aiheensa. Uuden muodon tarkoituksena on herättää ohikulkijoissa kiinnostusta ja käynnistää katselijan mielikuvitus. Veistoksiani saa kosketella. Useimmille kiven lämpö ja sen pinnan pehmeys tuottaa yllätyksen. Kivi elää koko ajan – se huomioi ympäröivän lämmön, ilman kosteuden ja valon.”


Lähteet:

Juhani Saksa kotisivut

Suomen kivivalmiste

Julkisten taideteosten selvitystyö. Tiina Helttunen, 2010. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Jyväskylän maalaiskunnan historia 1945–2008, Jorma Wilmi, Jyväskylän kaupunki, 2011.

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja, 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Exit

Vaajakoski-monumentti

Tekijä: Juhani Saksa
Omistaja: SOK, Keskimaa
Valmistumisvuosi: 1993
Materiaali: Kivijärven musta kivi, jalusta Taivassalon punainen graniitti
Sijainti: S-marketin piha-alue, Vaajakoski,Vesmannintie 7

  Sisältö: Maija Roininen. Valokuva: Jari Kuskelin. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen