etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

”Tunnustus” -veistos paljastettiin Jyväskylän maalaiskunnassa 18.11.2000. Kauppakeskuksen rakentamisen yhteydessä rakennusliike Skanska Sisä-Suomi Oy tilasi teoksen Jaakko Valolta ja lahjoitti sen Kotikeskukselle. Jyväskylän maalaiskunta osallistui veistoksen pystyttämiseen. Teoksesta tuli osa Kotikeskuksen piha-alueen ympäristöarkkitehtuuria. Valo valvoi Teoksen metalliosien valmistusta vesileikauksella ja hitsauksella. Hän rakensi Tunnustuksesta kolmiosaisen systemaattisesti suurenevan sarjan vuonna 2003. Samana vuonna veistos oli esillä Laukaan asuntomessuilla.

Tunnustus on hengeltään monimielinen taideteos. Ilmiasultaan se merkitsee rakenteilla olevaa taloa. Yksi rakennuselementti koostuu seitsemästä figuurista, jotka muodostavat seitsenmiehisen pyramidin. Muotoelementti toistuu veistoksessa kymmenen kertaa. Teräsrakennelman sisältä voi löytää palkintopallin; näin veistokseen sisältyy myös kilpailemisen ja palkitsemisen ajatus. Veistos pitää sisällään myös yhteistyön merkityksen. Tunnustus -veistoksessa voi nähdä kaikuja vanhasta talonpoikaisesta rakennusperinteestä. Valo kertoo: ”Nyt jo eläkkeellä oleva isäni on muurari ja rakennusurakoitsija. Hänen työnsä kautta olen oppinut ymmärtämään rakentamista ja rakennuksia. Tämä ei ole jumalten vaan rakentajien ja kodintekijöiden temppeli”. Teos on kunnianosoitus rakentajille. Veistoksen juuressa on kahdeksantoista valaisinta ja veistos toimiikin parhaiten pimeässä. Jalustaosa on betonia. Kokonaiskorkeus veistoksella on 390 cm. Teräsveistos on yksi kiinnostavimpia Valon töitä yhdistäessään hänen 30-vuotisen uransa eri osia toisiinsa.

Jyväskyläläinen taiteilija Jaakko Valo (s. 1954) on varmasti tuttu kaikille kaupunkilaisille useiden talojen kylkiä koristavien seinämaalaustensa ansiosta. Taiteilijan työ ei kuitenkaan rajoitu abstraktien muotojen maalaamiseen, vaan hän käyttää sujuvasti erilaisia materiaaleja. Viime vuosina hän on keskittynyt muun muassa puun työstämiseen labyrinttimaisissa veistoksissaan. Tuomalla taiteen ihmisten ympäristöön Valo toivoo inhimillistävänsä kaupunkitiloja.


Lähteet:

Hannu Castrén, Valon kotisivu: Valon kotisivut

Hannu Castrén ja Vesa Tapio Valo: Jaakko Valo – kuvanrakentajan manifesti, Minerva Kustannus Oy, 2004.

Hannu Castrén: 2000+. Keskisuomalaista kuvataidetta vuosituhannen vaihteessa. Alvar Aalto -seura, 2011.

Julkisten taideteosten selvitystyö. Tiina Helttunen, 2010. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Kirsti Vainio: Jyväskylän ja lähialueen julkisten veistosten ja muistomerkkien taustatietoja, 2001. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

 

Exit

Tunnustus

Tekijä: Jaakko Valo
Omistaja: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma
Valmistumisvuosi: 2000
Materiaali: maalattu vesileikattu teräs, jalusta kiveä
Sijainti: Kotikeskus-liikekeskuksen piha-alue, Palokka, Sammontie 1

  Sisältö: Maija Roininen. Valokuva: Jari Kuskelin. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen