etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Pertti Karjalaisen teos Aurinkoportti on Jyväskylän kaupungin tilaamana lahjoitettu 60 vuotta täyttävälle Sulkurannan Siirtolapuutarhalle kesällä 2008. Aloite taideteoksen saamiseksi tuli Siirtolapuutarhayhdistyksen entiseltä puheenjohtajalta Minna Korhoselta.

Siirtolapuutarhan keskusaukion nurmikentälle pystytetty Aurinkoportti koostuu kahdestatoista erivärisestä pylväästä, joissa jokaisessa on kolme eri väriä. Yhteensä teoksessa on 32 eri värisävyä. Kirkkain värein maalatut pylväät on pystytetty kellotaulun muotoon kivikkoalustalle, jossa kasvaa erilaisia kivikkokasveja ja perennoja.

Pertti Karjalainen kertoo teoksestaan seuraavaa:

Taide välittyy minulle aina suhteessa tilaan ja ympäristöön.

Rakentaessani näyttelyä sisälle, käsittelen paitsi teosten keskinäisiä suhteita etsin myös niiden yhteyttä koko tilaan.

Ulkotilan tulessa mukaan taiteeseeni, pidän ensisijaisena lähtökohtana teoksen mittasuhdetta sekä kokonaisuuden yhteensoveltuvuutta lähiympäristön kanssa.

Aurinkoportti teoksessa huomioin ympäristön moninaisuuden ja kirjavuuden. Ajatukseni siitä, mitä ohikulkija kokisi lähestyessään teosta - värit eri suunnilta muuntuvana ja vaihtelevassa valaistuksessa taas uudella tavalla - antoi puitteet myös toteutukselle. Teoksen värien, valojen ja varjojen vaihtumisen ja vuodenaikojen kierron katsoja voi aistia aina uudella tavalla.

Pertti Karjalainen on syntynyt Rovaniemellä (1956), josta hän Helsingin opiskeluvuosien jälkeen siirtyi Jyväskylään. Hänet tunnetaan etupäässä maalarina, mutta hän on ollut mukana toteuttamassa myös lukuisia ympäristötaideteoksia ja -projekteja. Luonnon materiaalit ovat Karjalaiselle tärkeä osa taideteosta. Kellastuneiden lehtien avulla Karjalainen heijastaa katsojalle mystistä valoa, joka paistaa ihmisen sisältä. Hän johdattaa kaupungistuneen ihmisen takaisin luonnon ääreen. Karjalaisen taiteeseen on kirjoitettu tärkeä ja ajankohtainen sanoma: Luonto ajattelee ihmisessä.

Lähteet:

Pertti Karjalaisen tiedonanto sähköpostissa 24.11.2008

Kaikosuo, Petri: Portti aurinkoon on avattu. Keskisuomalainen 17.8.2008

Artografia. Keskisuomalaisen taiteen verkkopalvelu. http://www3.jkl.fi/kulttuuri/artografia/sydantaiteilijat.htm

 

Aurinkoportti

Aurinkoportti

Tekijä: Pertti Karjalainen
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2008
Materiaali: Maalattu teräs, 36 eri sävyä, kivikkokasvillisuus

  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Pertti Karjalainen. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen