etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Kauppalaispihan tilanjakajana toiminut betonimuurimato on saanut ylleen värikkään, kuvataiteilija Marja Kolun suunnitteleman mosaiikkipinnan vuonna 2012. Taiteilija on käyttänyt samanlaisia laattoja myös Jyväskylän Lutakossa sijaitsevissa teoksissaan Aatamin puraisu ja Rastatukkainen soffa.

Kuvataiteilija Marja Kolu toivoo, että värikäs mosaiikkipinta tuo Kauppalaispihan käyttäjille silmäniloa vuodenajoista riippumatta: Tarkoitus on mosaiikilla elävöittää tilanjakajana toimivaa betonimuuria. Mosaiikki kuvaa lieskaa, kun tämä alue on aika harmaa ja varsinkin talvella ja syksyllä tästä on tarkoitus tulla tulilieskan tapainen kirkas elämys ja silmänilo, joka kohentaa tämän ympäristön ilmettä. Tällaiset värilliset työt, joita saa tehdä, ovat aika harvinaisia. Voisi ajatella myös, että tämä lisää arvostusta ja mielenkiintoa tätä materiaalia kohtaan ja sitä kohtaan, että ympäristö voisi olla hauskemman näköinen. Värien tuijottaminen vaikka syksyllä on myös hyvää terapiaa ja siitä saa elämänuskoa.

Kuvataiteilija, kuvanveistäjä Marja Kolu (s. 1956) tunnetaan erityisesti italialaisen lasimosaiikin taitajana. Hän innostui materiaalista opiskellessaan 1980-luvun lopulla Pietarissa Portarin Taideakatemiassa (Repina akatemia). Lasimosaiikissa Marja Kolua viehättää sen ikuisuus. Se kestää säänvaihtelut ja tarvittaessa materiaalin voi käyttää uudelleen.

Marja Kolun julkisia teoksia on Jyväskylän lisäksi esillä muun muassa. Kuopiossa ja Oulussa.

Lähteet:

Lindroos, Jussi, Roiha, Marja: Kauppalaispihalle mosaiikkia Jyväskylässä. YLE uutiset 11.6.2012.

 

Exit

Nimeämätön teos

Tekijä: Marja Kolu
Omistaja: Kauppalaispihan Huolto Oy
Valmistumisvuosi: 2012
Materiaali: betoni, lasimosaiikki ja pronssi
Sijainti: Kauppalaispiha

  Sisältö: Jaana Oikari. Valokuva: Else Heikkiläuu. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen