etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Jaakko Valo tunnetaan erityisesti tunneli- ja seinämaalauksistaan, joita on syntynyt vuodesta 1984 lähtien ympäri kaupunkia. Taiteilija itse on kertonut, että talomaalauksissa häntä kiehtoo eräänlainen nimettömyys, objektiivinen viileys: ”Maalaus on osa kaupunkimaisemaa - ei ole tärkeää, että purkaisin siihen sieluni." (Keskisuomalainen 23.3.1988)

Valon maalaukset kertovat taiteilijan halusta sijoittaa taide osaksi kaupunkimilijöötä. Teos ei ole irrallinen kuva, vaan katunäkymää ja -elämää kokoava eheyttävä ja rauhoittava elementti. Se on visuaalinen kiinnekohta keskellä arkipäiväistä, jopa mitäänsanomatonta kaupunkirakentamista. Valo ei ole koskaan ajatellut seinämaalauksiaan erillisinä irrallisina kuvina tai tauluina. Hänen teoksensa ovat maalattua arkkitehtuuria, joka noudattaa ympäristönsä muotokieltä.

Jyväskyläläinen taiteilija Jaakko Valo (s. 1954) on varmasti tuttu kaikille kaupunkilaisille juuri useiden talojen kylkiä koristavien seinämaalaustensa ansiosta. Taiteilijan työ ei kuitenkaan rajoitu abstraktien muotojen maalaamiseen vaan hän käyttää sujuvasti erilaisia materiaaleja. Viime vuosina hän on keskittynyt muun muassa puun työstämiseen labyrinttimaisissa veistoksissaan. Tuomalla taiteen ihmisten ympäristöön Valo toivoo inhimillistävänsä kaupunkitiloja.

Lähteet:

Artopolis: Taidetta Jyväskylän katukuvassa. CD-ROM. (Saatavissa Jyväskylän taidemuseon arkistosta)

Keskisuomalainen 23.3.1988.

 
  Sisältö: Elina Purhonen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen