etusivu
teokset
taiteilijat
linkit
Julkiset taideteokset Jyväskylässä

Kiveen kirjoitetut oli alun perin määrä sijoittaa Agoran ruohokentälle. Suurelta osin valtion omistama nurmikaistale ei käynyt sijoituskohteeksi, koska valtion taideteostoimikunta ei ollutkaan halukas hankkimaan teosta. Jyväskylän kaupunki osti veistoksen ja se löysi sijoituspaikkansa Ainolan rannan puolelta. Taiteilija on itsekin tyytyväinen lopulliseen paikkaan, ”kunhan kasvillisuus peittää paljaaksi kaivetun maan”.

Kiveen kirjoitetut oli yksi 6.6.-13.10.2002 järjestetyn Jyväsjärven ympäristötaidenäyttelyn teoksista. Näyttelyn toteuttivat yhteistyössä Jyväskylän Taiteilijaseura ja Jyväskylän kaupungin tekninen palvelukeskus. Näyttelyn päämääränä oli elävöittää Jyväsjärven Rantaraittia. Ajatuksen taiteen ja maisema-arkkitehtuurin yhdistämisestä Rantaraitilla näyttelyn muodossa kehitti Jyväskylän kaupungin julkisten teosten taidetyöryhmä. Jyväskylän tekninen palvelukeskus rahoitti teosten materiaalit sekä niiden pystyttämisen ja ylläpidon. Lisäksi yhteistyökumppanina oli Jyväskylän taidemuseo. Näyttely oli avoin kaikille Jyväskylän Taiteilijaseuran jäsenille. Teokset näyttelyyn valitsi Taiteilijaseuran näyttelytoimikunta ja Jyväskylän kaupungin julkisten teosten taidetyöryhmä.

Seitsemän harmaan kivipaaden pystyttämiseen Pajari sai idean kulkiessaan Päijänteen rannalla, Tikassa ja Ristikivessä, entisen Masonmäen graniittilouhimon lähistöllä: ”Kivikasat aivan rannassa jäivät mieleen ja tallentuivat kameran muistiin. Tuohon aikaan maailman tapahtumat järkyttivät ja toivottomuus uhkasi vallata mielen, niin syntyi ajatus Toivomuskivistä.”

Kiveen kirjoitetut on eräänlainen yhteisötaideprojekti, sillä Pajari keräsi ihmisiltä nimettömiä toiveita, joista sopivimmat kaiverrettiin kiviin. ”Kuule minua”, ”Tasapaino” ja ”Säilyisi tulevallekin mahdollisuus” ovat toiveita, joihin on helppo samaistua. Ne voisivat kuvata kenen tahansa ajatuksia. Kivet taiteilija on valikoinut Korpilahden kiviveistämöltä, jossa myös kaiverrukset tehtiin.

Kiveen kirjoitetut ei ole ainoa Pajarin teos, jota kävelylenkit luonnossa ovat inspiroineet. Pajarin carborundum-grafiikankin lähtökohtana ovat erilaisista kävely- ja pyöräilyreiteistä muodostuvat kuviot. Reittiteema on kehittynyt Aino-Kaarina Pajarin mielessä vähitellen hänen lenkkeillessään koiransa kanssa kotikaupungissaan Jyväskylässä ja sen ympäristössä.

Lähteet:

Aino-Kaarina Pajarin tiedonanto 18.5.2006.

http://www3.jkl.fi/ajankohtaista/uutinen.php/id/741/gid/2 (Lokakuu 2006).

 

Kiveen kirjoitetut

Kiveen kirjoitetut

Tekijä: Aino Kaarina Pajari
Omistaja: Jyväskylän kaupunki
Valmistumisvuosi: 2002
Materiaali: harmaa graniitti, 7 osaa
Sijainti: Rantaraitti, Survo

  Sisältö: Elina Puranen, Veli-Matti Rautiainen. Valokuva: Marko Lumikangas, LumiDigital. Ulkoasu: Panu Kivi & Henri Kovanen