Päihteiden käytön ennaltaehkäisy
Ennaltaehkäisevää työtä ohjaavat lait, strategia ja suunnitelmat
Menetelmät
Polku mielen hyvinvointiin ja päihteettömyyteen (KSSHP)
Ammattilaisilla on riittävästi ehkäisevän päihdetyön osaamista.
Riskikäyttö ja haitat tunnistetaan sekä tukea tarjotaan varhaisessa vaiheessa.
Osaamisen vahvistaminen, esimerkiksi koulutukset ja materiaalit (EHYT).
Ankkuri-toiminta Jyväskylässä
Koulun ehkäisevä päihdetyö
Opetussuunnitelman mukaiset oppitunnit (opettajat)
Terveysneuvonta oppilaille ja vanhempainillat (kouluterveydenhoitajat, koulukuraattorit- ja psykologit sekä yhteistyömahdollisuus K-S TulSote ohjelman lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden erityistyöntekijöiden kanssa)
alakoulut 5.-6.lk
yläkoulut 7.-9.lk
toinen aste
Bella -ryhmä tytöille
(oppilashuollon työntekijät sekä yhteistyömahdollisuus K-S TulSote ohjelman lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden erityistyöntekijöiden kanssa)
Päihteiden käytön riskikäyttö:
- puheeksiotto ja tunnistaminen
- ADSUME-testin käyttö
- terveystarkastukset
Koulutusta ammattilaisille
Osaamisen vahvistaminen ja yhteistyö, esimerkiksi järjestötoimijoiden kanssa
Ehkäisevän päihdetyön ammattilaisten EHYT ry:n koulutukset
Ehkäisevän päihdetyön toimijoita
Nuorisopalvelut
Nuorisopalvelut vastaavat alueellisesta nuorisotyöstä ja nuorisotiloista, nuorten tieto- ja neuvontatyöstä, kulttuurisesta nuorisotyöstä, koulunuorisotyöstä, osallisuuskasvatuksesta, katupäivystyksestä (Synkkis), digitaalisesta nuorisotyöstä ja mediatoiminnasta. Kaikki Nuorisopalveluiden toiminta on ennaltaehkäisevää toimintaa.
Liikuntapalvelut
Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut tarjoaa lapsille, nuorille ja lapsiperheille liikunnallista toimintaa yhteistyössä paikallisten urheiluseurojen ja muiden toimijoiden kanssa. 13–19-vuotiaille on LiikuntaLaturi, jonka ohjelmassa on toistakymmentä maksutonta liikuntavuoroa viikossa eri puolilla Jyväskylää. Lapsille ja nuorille on tarjolla on myös maksutonta liikuntaneuvontaa, painonhallintaryhmiä sekä monipuolisesti soveltavan liikunnan ryhmiä ja uimaopetusta.
Kulttuuripalvelut
Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja osallisuuspalvelut tuottaa lapsille, nuorille ja perheille runsaasti laadukkaita kulttuuripalveluita: tapahtumia ja esityksiä Lasten Lystissä, Kulttuurineuvola-toimintaa, varhaiskasvatuksen kulttuuriohjelmaa ja perusopetuksen kulttuuriopetussuunnitelma Kompassia. Kulttuuri- ja osallisuuspalvelut koordinoi seudullista lasten- ja nuortenkulttuurin yhteistyöverkosto Kulttuuriaittaa. Kulttuuriaitta on yksi Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton perustajajäsenistä.
MAD
Music Against Drugs ry tarjoaa 13-29 v. nuorille toimintaa, jossa voit saada kavereita, onnistumisen kokemuksia, mukavia tapahtumia ja reissuja, leirejä, miittejä ja mielekästä sisältöä arkeen.
YAD
YAD on nuorten ehkäisevän huumetyön yhdistys. Tavoitteena vaikuttaa nuorten huumeasenteisiin ja vähentää huumeista aiheutuvia haittoja sekä huumeita käyttäviin ihmisiin kohdistuvaa leimaamista. YAD toimii hyvän elämän puolesta ja tarjoaa päihteetöntä toimintaa ja kannustavan yhteisön kaikille nuorille päihdetaustaan katsomatta.
Irti huumeista ry
Irti Huumeista ry tarjoaa valtakunnallisia vertais- ja ammattitukipalveluita huumeongelmaisten läheisille, toipuville ja huumeita käyttäville. Toiminnan tarkoituksena on vähentää ja ehkäistä huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja sekä yksilölle että yhteiskunnalle.
Jyväskylän seurakunta
Eri uskonnolliset yhteisöt toteuttavat paikallista ja valtakunnallista ennaltaehkäisevää päihdetyötä. Yhteisöissä on tärkeää havainnoida, tunnistaa ja puuttua alaikäisten nuorten päihteiden käyttöön. Esimerkiksi Jyväskylän seurakunnalla on paljon toimintaa ja leirejä nuorille.
Saapas
Saapas on ev.lut. kirkon yksi nuoriso- ja erityisnuorisotyön muoto ja se toteuttaa etsivän työn menetelmää. Toimintakokonaisuus muodostuu KatuSaappaasta, FestariSaappaasta ja NettiSaappaasta. Saapas tarjoaa nuorisotyön palveluita nuorille, jotka viettävät aikaansa muualla kuin järjestetyn nuorisotoiminnan piirissä. Saapas toimii keskustelukumppanina, avun antajana ja opastajana siellä, missä nuoret viettävät aikaansa.
Keski-Suomen Liikunta (KesLi)
Harrastusseurat ja urheiluseurat toteuttavat paikallista ja valtakunnallista ennaltaehkäisevää päihdetyötä. Seuroissa on tärkeää havainnoida, tunnistaa ja puuttua alaikäisten nuorten päihteiden käyttöön. Esimerkiksi keskisuomalaisten jäsenjärjestöjen aluejärjestönä toimiva Keski-Suomen Liikunta ry (KesLi) toteuttaa Urheiluyhteisön Reilun Pelin ihanteita ja tavoitteita, joista osana on terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä päihteiden ja lääkkeiden vastuukäyttö.
4H
Jyvässeudun 4H tarjoaa yli 13-vuotiaille nuorille harrastusmahdollisuuksia klubitoiminnassa, 4H-yritystoiminnassa, työelämäkursseilla, kerhonohjauksessa ja työpalvelussa. Voit osallistua kursseille sekä hankkia osaamista ja taitoa työllistymistä varten.