Kortepohjan_liikekeskus_MNOP_talo_sijainti

17 / Kortepohjan liikekeskus ja MNOP, asemakaava

Kaavan perustiedot

Sijainti
Asemamakaavan muutosalue on Kortepohjan liikekeskus ja ylioppilaskylän MNOP-talon kortteli n. 2 kilometriä Jyväskylän keskustasta luoteeseen.

Kaavatunnus
tunnus: 17:098

Yhteyshenkilöt
Jussi Sievänen, KaavasuunnittelijaReijo Teivaistenaho, Asemakaava-arkkitehtiJaana Nyman, Suunnitteluavustaja
Sähköpostiosoite muotoutuu periaatteella etunimi.sukunimi@jkl.fi (ei ääkkösiä)

Hyväksyvä taho

Kaavan vaiheet

Kaavoitusprosessin tärkeät päivämäärät
Vireille tuleminen 21.8.2013;

Kaavan uusin vaihe
Yleisölle avoin!
Europan 13 seminaari 29.4.2016 Kortepohjassa klo 9.00-14.30
Ravintola Rentukassa
Taitoniekantie 9
40740 JYVÄSKYLÄ


EUROPAN 13 KILPAILU KÄYNNISTYI 2.3.2015, kohteena Jyväskylän Kortepohjan Ylioppilaskylän ja liikekeskuksen alue. Kilpailun tulokset julkistetaan perjantaina 4.12.2015.

Voittajaksi valikoitui ehdotus The Nolli Gardens tekijöinä Jarrik Ouburg (NL), Maciej Abramczyk (PL) ja Freyke Hartemink (NL) (www.freyh.nl, www.officejarrikouburg.com).

Voittajatyö on sijoitettu kaupungin laatimaan kolmiulotteiseen kaupunkimalliin ja sitä voi tarkastella osoitteesta: http://piste.jkl.fi/uav/kortepohja.html
Kopio osoite ja avaa se ohjelmassa Google Ghrome. Kohdasta Scene voi kokeilla eri tasoyhdistelmiä.

Ratkaisu perustuu sisäpihan ympärille rakentuvaan opiskelijakortteliin ja sen vastaparina toimivaan keskuskortteliin. Opiskelijakorttelin ratkaisussa on samanlaista suurilinjaisuutta kuin alueelta purettavaksi ehdotetussa MNOP-talossa. ”Sisäpihoista muodostuu viihtyisiä kohtaamisen paikkoja ja uudella keskustakorttelilla on mahdollisuuksia kehittyä opiskelijoiden, palvelujen ja urbaanin elämän keskukseksi”, palkintolautakunnan jäsen, professori Juanjo Galan (ES) kuvaa ehdotusta.

Toisen palkinnon sai ehdotus New Kids On The Blocks, tekijöinä Virve Väisänen, Riikka Kuittinen ja Miia Mäkinen (www.luoarkkitehdit.fi)

Kaavan kuvaus

Kaava-alueen nykytila
Kaavamuutosalue on osa Kortepohjan ylioppilaskylää ja liikekeskusta. Alue on alun perin rakennettu 1960–1970 -lukujen aikana arkkitehti Bengt Lundstenin suunnitelmien pohjalta. Ylioppilaskylää on täydennysrakennettu 1980–1990- ja 2000 lukujen vaihteessa. Ylioppilaskylän asemakaava ja rakennukset ovat arkkitehtien Erkki Kantonen, Niilo Hartikainen ja Jukka Kolehmainen suunnittelemia. Rakennetun ympäristön keskeisiä elementtejä ovat alueen keskellä väljästi sijoittuvat tornitalot, symmetrisesti alueen kulmiin sijoittuvat matalat pitkät luhtitalot, puistomainen piha-alue ja valkoinen väri.

Kaavan tavoitteet
Asemakaavan muutoksen tavoitteena on täydennysrakentaa Kortepohjan keskusta-aluetta sekä Ylioppilaskylää laadukkaalla ja varsin mittavallakin asumisen lisärakentamisella. Tarkemmat lisäykset kerrosneliömääriin voidaan antaa, kun alustavat ideasuunnitelmat valmistuvat. Ratkaisevaa tulevalle rakentamisen määrälle ovat liikenteellisten ratkaisujen kehittäminen ja pysäköinnin järjestäminen. Tärkeintä uudisrakentamisessa on säilyttää Kortepohjan rakennetun ympäristön keskeisimmät elementit ja suhteuttaa uudisrakentaminen olemassa olevaan arkkitehtuuriin.

 

palaa alueen kaavoihin
palaa valitsemaan alueita

ylös