Viisto AJOJAA

Viisto_Tourulankulma

Sijainti_Tourulankulma

Viisto_Pajala

Viisto_TTTT

Viisto_FLOW-ER

14 / Tourulan Pajala, asemakaava

Kaavan perustiedot

Sijainti
Kivääritehtaankatu ja Asekatu, Tourula

Kaavatunnus
tunnus: 14:070

Yhteyshenkilöt
Reijo Teivaistenaho, Asemakaava-arkkitehtiJaana Nyman, Suunnitteluavustaja
Sähköpostiosoite muotoutuu periaatteella etunimi.sukunimi@jkl.fi (ei ääkkösiä)

Hyväksyvä taho
Kaupunginvaltuusto

Kaavan vaiheet

Kaavoitusprosessin tärkeät päivämäärät
Vireille tuleminen 28.02.2020;Kaavaluonnos nähtävillä 13.-27.9.2022Kaavaehdotus nähtävillä 14.2.-16.3.2023Kaavan hyväksyminen 29.5.2023

Kaavan uusin vaihe
Kaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 29.5.2023

Kaavan kuvaus

Kaava-alueen nykytila
Suunnittelualue sijoittuu vilkkaan Vapaudenkadun jatkeella olevan Tourulantien sekä Vaajakosken moottoritien loppupään muodostamaan kulmaukseen ja muodostaa kaupungin keskustan sisääntuloportin idästä päin tuleville ja tulevaisuudessa myös pohjoisesta päin tuleville, mikäli Tourulan eritasoliittymä poistuu käytöstä. Alue on nimetty kilpailun käynnistyessä Jyväskylän Tourulankulmaksi. Suunnittelualue rajautuu Tourulan Kivääritehtaan alueeseen, joka kuuluu Sotatarviketeollisuuden alueet -nimiseen valtakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun ympäristöön (RKY 2009).

Kaavan tavoitteet
Jykia Oy on hakenut asemakaavan muutosta. Jyväskylän kaupunki ja Jykia Oy järjestävät kaavakehitys- ja tontinluovutuskilpailun Jyväskylässä Tourulassa sijaitsevasta alueesta.

Linkki kilpailuohjelmaan löytyy tämän sivun oikeasta yläkulmasta.

Kilpailu toteutetaan rakennusliikkeille ja rakennuttajille suunnattuna ilmoittautumis-kutsukilpailuna. Kilpailijat muodostavat suunnittelu- ja toteuttajaryhmiä, joilla on monipuolista osaamista toimitila-, liike-, palvelu- ja asuinrakentamisesta.

Kilpailun tavoitteena on saada maankäyttösuunnitelma asemakaavan uudistamisen lähtökohdaksi ja valita laaditun asemakaavan mahdollistamille hankkeille toteuttaja.


Kaavan sisältö
Suunnittelun tavoitteena on keskustan laajentumisalueelle Tourulaan alueen identiteettiä vahvistava viihtyisä, vetovoimainen ja omaleimainen uusi asuin- ja työpaikkakorttelikokonaisuus. Kaupunkimaiseen ympäristöön tavoitellaan asumisen lisäksi palvelu- ja liiketilojen sekä toimistojen myötä työpaikkoja. Monipuolisen asuntojakauman ja erilaisten asuntoratkaisujen toivotaan tarjoavan uusia vaihtoehtoja kerrostaloasumiseen. Alue nähdään mahdollisena korkean rakentamisen paikkana, kuitenkin niin, että vanhan tehdasalueen arvokkuus säilyy. Suunnittelussa tulee huomioida tontilla 34-4 sijaitseva suojeltu Kivääritehtaan johtajien asuinrakennus sekä vanha katulinjaus (Hahlo).

 

palaa alueen kaavoihin
palaa valitsemaan alueita

ylös