Jyväskylän kaupungin sisäisen pankin ohjeet (2017)


Selvennys: 9/2017



Hyväksytty konsernijaostossa 11.9.2017/16
http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=3&docid=987959



1 SISÄINEN PANKKI JA KONSERNITILI

Kaupunkikonsernin rahoitus ja rahoituksen hallinta on keskitetty konsernin sisäiseen pankkiin, jonka päivittäistä kassanhallintaa operoidaan konsernitilin avulla. Kaupunkikonsernin yhteisöt liittyvät kaupungin sisäisen pankin jäseniksi ja noudattavat konsernijaoston hyväksymiä sisäisen pankin ohjeita. Erityisin perustein sisäisen pankin jäsenenä voi olla yhteisö, jossa ei ole kaupungin määräysvaltaa.

Konsernijohto ohjaa sisäisen pankin toimintaperiaatteita ja noudatettavaa rahoituspolitiikkaa. Talouskeskus-liikelaitos vastaa sisäisen pankin ja konsernitilin hallinnoinnista ja ylläpidosta sekä niihin liittyvästä operatiivisesta päätöksenteosta. Talouskeskus raportoi konserniohjausryhmälle sisäisen pankin ja konsernitilin toiminnasta.

Konsernitilin jäsenen tulee olla sisäisen pankin jäsen. Ne yhteisöt, joiden rahoitus- ja sijoitustoiminnan sekä kassanhallinnan keskittämisestä on saatavissa merkittäviä etuja, liittyvät kaupungin konsernitilin käyttäjiksi.

Kaupungin talousjohtaja päättää sisäisen pankin ja konsernitilin jäsenyydestä.


2 SIJOITUSTOIMINTA

Sijoitustoiminta tapahtuu konsernitilin kautta. Mikäli tytäryhteisöllä katsotaan olevan erityinen tarve erilliseen sijoitustoimintaan, asia tulee saattaa konsernijaoston käsiteltäväksi ennakkokäsitysprosessin mukaisesti. Erillisen sijoituksen valmistelu tulee tehdä yhteistyössä kaupungin konserniohjausryhmän kanssa. Erillinen sijoitus on mahdollista tehdä vain poikkeustapauksessa ja sen tulee edistää kaupunkikonsernin kokonaisetua. Ko. tarve voi muodostua yhteisön toimialaan liittyvän erityislainsäädännön, kuten esimerkiksi Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy:n varallisuuden hoidosta annettujen säädösten kautta.

2.1 Konsernitilin hyvityskorko

Jäsentilillä olevalle päivittäiselle plussaldolle maksetaan korkoa käyttäen korkoperustana yhden kuukauden Euribor-korkoa.

2.2 Määräaikaiset talletukset

Konsernitilin jäsenet voivat tehdä myös määräaikaisia talletuksia, mikäli talletuksen juoksuaika on vähintään kolme (3) kuukautta. Määräaikaisia talletuksia on kahdenlaisia: kesken juoksuajan purettavissa olevia ja sellaisia, joita ei voi purkaa kesken juoksuajan.
 
2.2.1 Määräaikaisille talletuksille maksettava korko

Purettavissa oleville talletuksille maksetaan korkoa edellisen kuukauden Euribor 1 kk-keskiarvo lisättynä 0,10 prosenttiyksiköllä (10 korkopistettä). Purkamattomien talletusten viitekorko on Euribor-korko (sama juoksuaika kuin tehtävällä talletuksella), johon lisätään 0,15 prosenttiyksikköä (15 korkopistettä).

Talletuksesta, jota ei voi purkaa kesken juoksuajan, ilmoitetaan sisäiseen pankkiin kaksi (2) pankkipäivää ennen talletuksen haluttua alkamispäivää. Myös korko määräytyy kaksi (2) päivää ennen arvopäivää (spot). Korko on voimassa koko talletuksen juoksuajan.

2.2.2 Määräaikaisen talletuksen irtisanominen

Talletuksen tekijä voi irtisanoa purettavissa olevan määräaikaisen talletuksen noudattamalla irtisanomisaikaa. Irtisanomisaika on 100.000 euron tai sitä pienemmissä talletuksissa kaksi (2) pankkipäivää ja 100.000 euroa ylittävissä talletuksissa viisi (5) pankkipäivää.
2.2.3 Purkamattoman talletuksen purkamisesta aiheutuva koron muutos

Siinä tapauksessa, että purkamattomaksi tehty talletus joudutaan purkamaan kesken talletusajan, muutetaan korko purettavissa olevan talletuksen mukaiseksi takautuvasti koko talletuksen ajalta.
2.2.4 Talletuksen jatkumisesta ilmoittaminen

Sisäisen pankin jäsenen on ilmoitettava talletussopimuksen jatkumisesta välittömästi asian vahvistuttua, kuitenkin viimeistään kaksi (2) arkipäivää ennen eräpäivää kello 10.00 mennessä. Mikäli sopimuksen jatkumisesta ei ilmoiteta määräaikaan mennessä, tulkitaan sopimus päättyväksi eräpäivänä. Jos sopimuksen jatkumisesta ei ole ilmoitettu ja uusi sopimus halutaan tehdä vanhan sopimuksen eräpäivänä, vähennetään uudelle sopimukselle kertyvistä korkopäivistä yksi (1) päivä.

2.3 Koronlaskutapa

Jäsentilille maksettava korko päivittyy verkkopankissa viitekoron muuttuessa ja purettavissa olevan määräaikaistalletuksen korko päivitetään kuukausittain. Korko lasketaan kaikissa tapauksissa yleisen rahamarkkinakäytännön (todelliset päivät/360) mukaisesti.

Sisäisen pankin jäsenien, jotka eivät ole mukana konsernitilissä, tekemille sisäisen pankin alle kolmen kuukauden talletuksille maksetaan korkona edellisen kuukauden Euribor 1kk–keskiarvoa.

2.4 Koronmaksu

Konsernitilin jäsentileille korko maksetaan kuukausittain viimeistään neljäntenä (4.) pankkipäivänä korkokauden päättymisestä. Määräaikaisille talletuksille korko maksetaan talletuksen eräpäivänä.
 
2.5 Vakuustalletukset

Jyväskylän kaupunki voi sopimusosapuolena edellyttää vakuuden asettamista sitoumusten toteutumiselle. Vakuus on tyypillisesti määräaikainen ja yleensä rahamääräinen, esimerkiksi pankkitalletus.

Konserniohjeen mukaan konsernin sisäisissä urakkasopimuksissa tytäryhteisöiltä edellytetään pääsääntöisesti vastaavaa vakuudenantoa kuin ulkoisilta tarjoajilta. Tällaisissa tilanteissa konserniyhteisöjen tulee asettaa vakuus pääsääntöisesti rahamääräisenä vakuustalletuksena konsernin sisäiseen pankkiin. Myös konserniin kuulumattomat yhteisöt voivat tehdä vakuustalletuksen sisäiseen pankkiin.

Toimintaohje vakuustalletuksen tekemiseksi:

1. Talletuksen tekijä tekee solmitun sopimuksen tai tehdyn päätöksen mukaisesti talletuksen konsernin sisäiseen pankkiin. Sopimuksessa tai päätöksessä mainittu Jyväskylän kaupungin toimintayksikkö (palvelualue, liikelaitos, tulosyksikkö, yhtiö tms.) määritetään vakuuden haltijaksi.
2. Talletuksen tekijä tallettaa sopimuksen mukaisen vakuussumman sisäiseen pankkiin kaupungin tilille. Jyväskylän kaupungin konsernitiliin kuuluvien välillä voidaan tämä rahasiirto tehdä sisäisenä konsernisiirtona.
3. Talouskeskuksen rahoitustiimi tekee talletussopimuksen kolmena kappaleena, jotka lähetetään talletuksen tekijälle ja vakuuden haltijalle ja joista yksi jää sisäiselle pankille.
4. Sisäinen pankki vapauttaa vakuudeksi asetetut talletusvarat siinä vaiheessa, kun vakuuden haltija ilmoittaa sisäiselle pankille kirjallisesti (esim. sähköpostilla), että vakuussitoumukseen ei enää kohdistu vaateita.
5. Sisäiselle pankille ilmoitetaan kirjallisesti vakuudeksi asetettujen talletusvarojen vapauttamisesta osittain tai kokonaan myös siinä tilanteessa, että talletuksen tekijä joutuu suorittamaan takuumaksun vakuuden haltijalle.
6. Tuhanteen euroon saakka vakuustalletukset ovat korottomia, yli 1 000 euron vakuustalletuksista maksetaan konsernitilin hyvityskorkoa.



 
3 LYHYTAIKAINEN RAHOITUS

Sisäinen pankki järjestää jäsenille lyhytaikaista rahoitusta konsernitililimiitin kautta. Jäsentilillä olevasta päivittäisestä miinussaldosta peritään korkoa käyttäen korkoperustana Euribor 1kk lisättynä kaupungin edellisen tilikauden aikana nostamien lainojen marginaalien keskiarvolla, kuitenkin vähintään 0,70 prosenttiyksiköllä (70 korkopisteellä).

Mikäli limiitti ei riitä tai rahoituksen tarve kestää yli kuukauden, mutta kuitenkin alle vuoden, sisäinen pankki myöntää määräaikaisen lainan. Lainaa ei kuitenkaan voi olla vuoden lopussa (31.12.) Sisäinen pankki voi myöntää lainan ainoastaan maksuvalmiuden ylläpitämiseen.

Lyhytaikaisesta lainasta peritään korkoa ko. juoksuajan Euribor lisättynä kaupungin edellisen tilikauden aikana nostamien lainojen marginaalien keskiarvolla, kuitenkin vähintään 0,70 prosenttiyksiköllä (70 korkopistettä). Viitekorot alkavat Euribor 1 kk:sta, vaikka laina-aika olisikin lyhyempi.

Jäsentililtä perittävä korko ja lyhytaikaisen lainan korko päivitetään kuukausittain. Korko lasketaan yleisen rahamarkkinakäytännön (todelliset päivät/360) mukaisesti.

Sisäisen pankin jäsenille, jotka eivät ole mukana konsernitilissä, myönnetyistä lyhytaikaisista sisäisen pankin lainoista peritään korkoa kuten konsernitilin jäseniltäkin.

Lyhytaikaisen lainan nostaminen tai laina-ajan jatkaminen edellyttää lainanottajan hallituksen päätöstä. Lainalle ei vaadita vakuutta.

3.1 Määräaikaisen lainan irtisanominen

Lainanottaja voi maksaa lainansa takaisin kesken juoksuajan. Irtisanomisaika on summasta riippumatta kaksi (2) pankkipäivää.

3.2 Koronmaksu

Konsernitilissä korko peritään jäsentileiltä kuukausittain viimeistään neljäntenä (4.) pankkipäivänä korkokauden päättymisestä. Määräaikaisista lainoista korko peritään lainan eräpäivänä.

 


4 SOPIMUKSET

Kaikista määräaikaisista talletuksista ja lainoista tehdään kirjalliset sopimukset. Sisäisen pankin ja konsernitilin puolesta sopimukset allekirjoittaa Talouskeskus-liikelaitoksen johtaja.


5 KUSTANNUKSET

Pankki veloittaa konsernitilipalvelujen käytön perusteella palvelumaksun kuukausittain voimassaolevan sopimuksen mukaisesti. Kaupungin talousjohtaja päättää rahoituskustannusten veloitusten perusteista. Talouskeskus-liikelaitoksen johtaja päättää operatiivisten kustannusten veloituksista.


6 VOIMAANTULO

Sisäisen pankin ohje astuu voimaan välittömästi hyväksymisen jälkeen.

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

© Jyväskylän kaupunki 2002-2024