Sosiaali- ja terveystoimen toimintasääntö


Tunniste: 2006


Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksynyt 24.11.2005 ja määrännyt tulemaan voimaan 1.1.2006 lukien sekä kumonnut samasta ajankohdasta 1.5.2005 voimaan tulleen sosiaali- ja terveystoimen toimintasäännön



Sisällysluettelo

1§ Sosiaali- ja terveystoimen organisaatio
2§ Hallinto- ja suunnitteluyksikkö
3§ Esimiehen yleiset tehtävät
4§ Hallintosäännön nojalla määräytyvä kaupungin taloutta koskeva päätösvalta
5§ Hallintosäännön nojalla määräytyvä henkilöstöasioita koskeva päätösvalta
6§ Hankintaohjeen nojalla määräytyvä päätösvalta
7§ Sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosäännön mukaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle kuuluvan päätösvallan siirtäminen
8§ Erityislakien mukaan sosiaali- ja terveystoimen toimialalle kuuluvan päätösvallan siirtäminen
9§ Muu päätösvalta
10§ Esittely
11§ Asiakirjojen allekirjoittaminen
12§ Otteiden oikeaksi todistaminen
13§ Voimaantulo


1§ Sosiaali- ja terveystoimen organisaatio

Johtosäännön 1 §:n tarkoittamista sosiaali- ja terveystoimen toimialan tehtävistä huolehtii sosiaali- ja terveyslautakunnan alainen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus.

Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus jakautuu seuraaviin tulosalueisiin:
– avoterveydenhuollon palvelut
– lasten päivähoitopalvelut
– sosiaali- ja perhepalvelut
– vanhuspalvelut ja terveyskeskussairaala.

Tulosalueet jakautuvat edelleen tehtäväalueisiin, joista käytetään toimialan organisaatiossa nimikettä palveluyksikkö. Tehtäväalueet voivat sisältää vastuualueita, joista käytetään toimialan organisaatiossa nimikettä toimintayksikkö.

Avoterveydenhuollon palvelut -tulosalue vastaa seuraavista kansanterveyslaissa tarkoitetuista palveluista: lääkäreiden, sairaanhoitajien ja perushoitajien sekä puheterapeuttien antamat avosairaanhoidon palvelut, perhesuunnittelu-, äitiys- ja lastenneuvolapalvelut, joukkotarkastukset, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto, hammashuolto sekä mielenterveyspalvelut. Avoterveydenhuollon palvelujen tulosalue vastaa myös sosiaalihuoltolaissa tarkoitettujen päihdepalvelujen järjestämisestä.

Lasten päivähoitopalvelut -tulosalue vastaa kotihoidosta ja yksityisen hoidon tuesta annetussa laissa sekä päivähoitolaissa tarkoitettujen päivähoitopalvelujen järjestämisestä. Lisäksi tulosalue järjestää perusopetuslain tarkoittamaa esiopetusta.

Sosiaali- ja perhepalvelut -tulosalue vastaa osaltaan sosiaalihuoltolaissa tarkoitettujen palvelujen sekä toimeentulotuen järjestämisestä. Tässä tarkoitettuja sosiaalipalveluja ovat mm. lasten ja nuorten huolto, kuntouttava sosiaalityö, vammaispalvelut, psykososiaaliset palvelut sekä työllisyyspalvelut.

Vanhuspalvelut ja terveyskeskussairaala -tulosalue vastaa sosiaalihuoltolaissa tarkoitettujen vanhusten koti- ja asumispalvelujen, omaishoidon tuen, perhehoidon, sosiaalityön ja laitoshoidon sekä kansanterveyslain tarkoittaman kotisairaanhoidon, lääkinnällisen kuntoutuksen ja apuvälinepalvelun sekä fysio- ja toimintaterapiapalvelun ja terveyskeskusten vuodeosastohoidon järjestämisestä. Kotipalveluista ja kotisairaanhoidosta käytetään nimitystä kotihoito ja asumispalveluista palveluasuminen

Työterveyshuollosta on säädetty Jyväskylän Seudun Työterveys- liikelaitoksen toimintasäännössä.

Erikoissairaanhoitolaissa tarkoitettujen palvelujen järjestämisestä on sovittu Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän perussopimuksessa.

Toimintaa koordinoi johtoryhmä, jonka nimeää sosiaali- ja terveysjohtaja. Johtoryhmän jäsenten välitön esimies on sosiaali- ja terveysjohtaja lukuun ottamatta henkilöstön edustajaa.

 
2§ Hallinto- ja suunnitteluyksikkö

Johtosäännön 12 §:n tarkoittama hallinto- ja suunnitteluyksikkö vastaa toimialan keskitetyistä hallinto-, talous- ja henkilöstöhallinnon palveluista, lakiasioista, viestinnästä ja suunnittelu- ja kehittämistehtävistä.

Yksikössä toimii hallinto- ja talousjohtaja, jolla on tulosaluejohtajaan verrattava päätösvalta.


3§ Esimiehen yleiset tehtävät

Tulosalueen ja sen alaisuuteen kuuluvan yksikön esimiehen yleiset tehtävät

1. johtaa ja kehittää yksikkönsä toimintaa

2. vastaa yksikkönsä tehtävä- ja vastuualueelle asetettujen tulostavoitteiden toteutumisesta sekä valvoo talousarvion ja määrärahojen käyttösuunnitelman toteutumista

3. huolehtii osaltaan toiminnallisesti ja taloudellisesti tarkoituksenmukaisesta yhteistyöstä hallintokuntien sekä toimialan muiden tehtävä- ja vastuualueiden kanssa

4. huolehtii osaltaan siitä, että toimialan taloussuunnitelmaa, talousarviota, käyttösuunnitelmaa ja muuta suunnittelua sekä tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskevat esitykset valmistellaan asianmukaisesti

5. huolehtii johtamista palvelevien raporttien toimittamisesta alaisensa toiminnan osalta

6. ohjaa alaisensa tehtävä- ja vastuualueen kehittämis- ja koulutustoimintaa sekä

7. vastaa yhteistoimintamenettelyn soveltamisesta alaistaan henkilöstöä koskevissa asioissa.


4§ Hallintosäännön nojalla määräytyvä kaupungin taloutta koskeva päätösvalta

Irtaimen omaisuuden myynti

Tulosaluejohtaja päättää tulosalueen hallinnassa olevan irtaimen omaisuuden myynnistä kaupunginhallituksen hyväksymän irtaimisto-ohjeen mukaisesti.

Maksujen määrääminen

Säädösperusteisista ja harkinnanvaraisista kuntalaisilta perittävistä asiakasmaksuista päättää lautakunta.

Operatiiviseen toimintaan liittyvistä käyttömaksuista ja hinnoitteluista päättää tulosaluejohtaja, ellei muualla ole toisin määrätty ja jos lautakunta on vahvistanut ao. maksua koskevat yleiset perusteet.

Useampaa kuin yhtä tulosaluetta koskevista käyttömaksuista ja hinnoittelusta päättää sosiaali- ja terveysjohtaja.

Saatavien tileistä poistaminen

Lautakunta päättää saatavan poistamisesta tileistä.

 
5§ Hallintosäännön nojalla määräytyvä henkilöstöä koskeva päätösvalta

Henkilöstövalinnat

Tulosaluejohtaja valitsee palveluyksikön johtajan, palveluyksikön johtaja valitsee toimintayksikön esimiehet. Toimintayksikön esimies valitsee alaisensa henkilöstön.

Viran väliaikaisen hoitajan enintään kuudeksi kuukaudeksi ottaa lautakunnan valitsemien viranhaltijoiden osalta sosiaali- ja terveysjohtaja ja muiden osalta se viranomainen, joka valitsee ko. virkaan.

Sijaisen määrää lähin esimies.

Sijaisella on samat toimivaltuudet kuin sijaistettavalla viranhaltijalla/ työntekijällä, ellei toisin ole määrätty.

Henkilöstön lomauttaminen

Henkilöstön lomautuksista päättää sosiaali- ja terveysjohtaja.

Palkkaus, muut palvelussuhteen ehdot, virkavapaus ja työloma

Lautakunnan valitseman viranhaltijan palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista päättää sosiaali- ja terveysjohtaja ja muiden osalta se viranomainen, joka valitsee kyseessä olevaan palvelussuhteeseen.

Yksittäisistä harkinnanvaraisista palkankorotuksista päättää lähiesimiehen esimies, kuitenkin niin, että sosiaali- ja terveysjohtaja päättää alaistensa harkinnanvaraisista palkankorotuksista.

Järjestelyvaraeristä tai niihin rinnastettavista harkinnanvaraisista palkantarkistuksista sekä tulospalkkioista päättää sosiaali- ja terveysjohtaja.

Henkilöstöpäällikön nimeämä viranhaltija/työntekijä päättää virka- ja työehtosopimuksen nojalla myönnettävästä virkavapaudesta ja työlomasta seuraavissa asioissa:

sairausloma ja sen palkka, äitiysloma, isyysloma, vanhempainloma, hoitovapaa, henkilökohtaisen lisän vuosisidonnainen osa, lukuun ottamatta henkilöstöpäällikön päätösvaltaan kuuluvia harkinnanvaraisia vuosisidonnaisia osia.

Muut henkilöstöä koskevat päätökset

Sosiaali- ja terveysjohtaja, tulosaluejohtaja, palveluyksikön johtaja ja toimintayksikön esimies päättävät alaisensa henkilöstön osalta

– vuosiloman myöntämisestä
– lisä-, yli-, lauantai- ja sunnuntaityöhön sekä varallaoloon määräämisestä
– terveydentilaa koskevien tietojen pyytämisestä ja terveydentilaa koskeviin tarkastuksiin ja tutkimuksiin määräämisestä
– antavat alaiselleen viranhaltijalle/työntekijälle virkamatkamääräyksen.


6§ Hankintaohjeen nojalla määräytyvä päätösvalta

Sosiaali- ja terveysjohtaja, tulosaluejohtaja ja palveluyksikön johtaja päättää hankinnoista talousarvion ja määrärahojen käyttösuunnitelman puitteissa sekä kaupunginhallituksen hyväksymien hankintaohjeiden mukaisesti.


7§ Sosiaali- ja terveystoimen toimialan johtosäännön mukaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle kuuluvan päätösvallan siirtäminen

1) johtosäännön 6 § 2 momentin 1 kohta

Lautakunta päättää uudet ostopalvelusopimukset ja sopimusten olennaiset muutokset.

Tulosaluejohtaja ja palveluyksikön johtaja päättää käytettäväkseen annetun määrärahan rajoissa ostopalvelusopimuksista ja palvelurahasopimuksista sekä myytävistä palveluista ja niiden korvauksista lautakunnan vahvistamien periaatteiden mukaan.

2) johtosäännön 6 § 2 momentin 2 kohta

Tulosaluejohtaja päättää avustusmäärärahojen myöntämisestä enintään 5 000 euron rajaan saakka.

3) johtosäännön 6 § 2 momentin 3 kohta

Tulosaluejohtaja tai palveluyksikön johtaja päättää irtaimen omaisuuden hankkimisesta ja tilapäisestä luovuttamisesta muuhun käyttöön käytettäväkseen annetun määrärahan rajoissa.

4) johtosäännön 6 §:n 2 momentin 4 kohta

Tulosaluejohtaja tai palveluyksikön johtaja tai toimintayksikön johtaja päättää toimitilan tilapäisestä luovuttamisesta muuhun käyttöön.

5) johtosäännön 6 §:n 2 momentin 5 kohta

Tulosaluejohtaja päättää helpotuksen tai vapautuksen myöntämisestä viranhaltijan tai työntekijän velvollisuudesta korvata kaupungille aiheutunut vahinko, mikäli vahingon määrä on enintään 1 000 euroa.

6) johtosäännön 6 §:n 2 momentin 6 kohta

Tulosaluejohtaja päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä, mikäli vahingon määrä on alle 5 000 euroa.

7) johtosäännön 6 §:n 2 momentin 7 kohta

Sosiaali- ja perhepalvelut -tulosalueen tulosaluejohtaja, lasten päivähoitopalvelut -tulosalueen tulosaluejohtaja ja vanhuspalvelut ja terveyskeskussairaala -tulosalueen tulosaluejohtaja voi omalta osaltaan päättää sosiaalihuoltolain 6 § 1 momentissa tarkoitetulle toimielimelle kuuluvan päätös- ja puhevallan siirtämisestä toimielimen alaiselle viranhaltijalle henkilölle annettavaa tahdonvastaista huoltoa koskevia päätöksiä lukuun ottamatta.

Sosiaalihuoltolain 41 § 1 momentti, päihdehuoltolain 12 § ja lastensuojelulain 18 § mahdollistavat myös tahdonvastaista huoltoa koskevan päätöksenteon delegoinnin toimielimen alaiselle virkamiehelle.

Sosiaali- ja perhepalvelut -tulosalueen tulosaluejohtaja voi myös näissä tapauksissa delegoida päätösvaltaa alaiselleen virkamiehelle.

 
8§ Erityislakien mukaan sosiaali- ja terveystoimelle kuuluvan päätösvallan siirtäminen

Sosiaali- ja terveyslautakunta määrää kansanterveyslaissa tarkoitetun vastaavan lääkärin avoterveydenhuollon palvelut -tulosalueelta.

Tulosaluejohtaja antaa tarvittaessa alaisensa viranhaltijan päätettäväksi erityislakien mukaisia asioita.


9§ Muu päätösvalta

Työtehtäviin liittyvistä ulkomaanmatkoista päättää sosiaali- ja terveysjohtaja.

Sosiaali- ja terveysjohtaja päättää laskujen hyväksyjistä.

Tutkimusluvat myöntää kehittämispäällikkö, tulosaluejohtaja tai hänen valtuuttamansa viranhaltija.

Jos syntyy epätietoisuutta siitä, kenen hoidettavaksi jokin tehtävä kuuluu, sosiaali- ja terveysjohtaja päättää, kenen tehtäväksi se annetaan.

Sosiaali- ja terveysjohtaja, tulosaluejohtaja tai palveluyksikön johtaja päättää työntekijänsä oman auton käyttöoikeudesta.


10§ Esittely

Lautakunnan ja yksilöhuoltojaoston asioiden esittelystä on säädetty toimialan johtosäännön 8 §:ssä. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa sosiaali- ja terveysjohtajan ollessa estyneenä asiat esittelee hallinto- ja talousjohtaja. Jos molemmat ovat estyneet, esittelijänä toimii lautakunnan määräämä tulosaluejohtaja.


11§ Asiakirjojen allekirjoittaminen

Lautakunnan päätöksen perusteella tai muutoin koko tulosaluetta sekä kahta tai useampaa palveluyksikköä koskevat sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat allekirjoittaa tulosaluejohtaja, ellei lautakunta toisin määrää.

Koko toimialaa sekä kahta tai useampaa tulosaluetta yhteisesti koskevat sopimukset, sitoumukset ja muut asiakirjat allekirjoittavat sosiaali- ja terveysjohtaja tai hallinto- ja talousjohtaja.

Päätökset ja sopimukset, jotka henkilö tekee hänelle annetun päätösvallan nojalla, allekirjoittaa asianomainen päätöksentekijä.

Yksilöhuoltojaoston päätöksistä tehtyjen valitusten johdosta annettavat selvitykset allekirjoittaa asianomaisen palveluyksikön johtaja.

Muistutuksista vastineen antaa asianomaisen palveluyksikön johtaja, ellei muistutus koske häntä. Tällöin vastineen antaa tulosaluejohtaja.


12§ Otteiden oikeaksi todistaminen

Pöytäkirjanotteen todistaa oikeaksi päätöksentekijä, pöytäkirjanpitäjä, sosiaali- ja terveysjohtaja, tulosaluejohtaja, palveluyksikön johtaja hänen sijaisensa tai toimialajohtajan määräämä muu henkilö.


13§ Voimaantulo

Tämä toimintasääntö tulee voimaan 1.1.2006 ja sillä kumotaan 1.5.2005 voimaan tullut sosiaali- ja terveystoimen toimintasääntö.

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

© Jyväskylän kaupunki 2002-2024