Jyväskylän kaupunginhallituksen johtosääntö


Tunniste: 2005


HYVÄKSYTTY: Kaupunginvaltuusto 13.12.2004 § 187, voimaantulo 11.1.2005
MUUTETTU: Kaupunginvaltuusto 14.3.2005 § 60, voimaantulo 15.3.2005
MUUTETTU: Kaupunginvaltuusto 19.9.2005 § 136, voimaantulo 27.9.2005



Sisällysluettelo

1§ Toimiala
2§ Kokoonpano ja toimikausi
3§ - 4§ Kaupunginhallituksen tehtävät
5§ - 6§ Kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja muiden jäsenten tehtävät
7§ - 10§ Kaupunginjohtaja
11§ - 12§ Kaupunginhallituksen alaiset virat, virastot ja toimikunnat
13§ - 14§ Erinäisiä määräyksiä
15§ Voimaantulo


I LUKU

Toimiala

1 §

Kaupunginhallitus huolehtii kokonaisuutena kaupungin hallinnosta, toiminnoista, palveluista, organisaatiosta, taloudesta ja maankäytöstä sekä niiden tavoitteellisesta suunnittelusta ja kehittämisestä.
Kaupunginhallitus tukee lautakuntien ja virastojen toimintaa sekä seuraa ja valvoo asetettujen tavoitteiden toteutumista.

Kaupunginhallituksen alaisena voi toimia liikelaitoksia ja nettoyksiköitä, joiden toiminnasta määrätään erikseen hyväksyttävissä johtosäännöissä.


II LUKU

Kokoonpano ja toimikausi

2 §

Kaupunginhallituksessa on 9–13 jäsentä ja jokaisella henkilökohtainen varajäsen. Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien tulee olla kaupunginvaltuutettuja tai varavaltuutettuja.

Valtuusto valitsee jäsenet ja varajäsenet kahden vuoden toimikaudeksi, joka alkaa tai päättyy valtuutettujen toimikauden vaihtuessa.

Valtuusto valitsee kaupunginhallituksen toimikaudeksi jäsenten keskuudesta puheenjohtajan sekä ensimmäisen ja toisen varapuheenjohtajan.


III LUKU

Kaupunginhallituksen tehtävät

3 §

Kaupunginhallituksen toimivallasta ja yleisistä tehtävistä säädetään kuntalaissa. Sen lisäksi kaupunginhallituksen tehtävänä on

1. tehdä kaikilla kunnallisen toiminnan aloilla aloitteita ja esityksiä, jotka se katsoo tarpeellisiksi ja kaupungin etujen mukaisiksi

2. valvoa, että lautakunnat ja niiden jaostot, johtokunnat, toimikunnat, virastot, laitokset sekä viranhaltijat suorittavat tehtävänsä voimassa olevia säännöksiä ja määräyksiä noudattaen sekä toimivat kaupungin etujen mukaisesti

3. hoitaa kaupungin omaisuutta siltä osalta kuin tehtävä lain tai voimassa olevien määräysten mukaan ei kuulu jollekin lautakunnalle tai viranhaltijalle sekä antaa lautakunnille, virastoille ja laitoksille tarpeelliset ohjeet niiden käytettäväksi uskotun omaisuuden hoitamisesta sekä

4. vastata virka- ja työehtosopimusten edellyttämien, kunnallisten pääsopimusten tarkoittamien virallisten paikallisneuvottelujen käymisestä.

4 §

Niiden kaupunginhallituksen päätettäviksi muutoin määrättyjen asioiden lisäksi, joita ei ole siirretty muun viranomaisen päätettäväksi, kaupunginhallitus ratkaisee toimialallaan seuraavat asiat:

1. Talonrakennushankkeiden ja kunnallisteknisten hankkeiden hankesuunnitelmien hyväksyminen kaupunginvaltuuston määräämissä rajoissa.

2. Rakennuskiellon määrääminen ja pidentäminen yleis- tai asemakaavan laatimisen tai muuttamisen ollessa vireillä sekä toimenpiderajoitusten määrääminen ja pidentäminen, kun yleiskaavan laatiminen tai muuttaminen on pantu vireille.

3. Kunnallisen maksun suorittamisesta vapauttaminen, ellei ole toisin säädetty.

4. Helpotuksen tai vapautuksen myöntäminen yksittäistapauksissa kaupungille tulevan julkisoikeudellisen maksun tai saatavan suorittamisesta, milloin se lain tai niiden määräysten mukaan, joihin maksu tai saatava perustuu, on sallittua, ellei tehtävää ole määrätty muulle viranomaiselle.

5. Vahingonkorvauksen myöntäminen kaupunginvaltuuston vahvistamissa rajoissa.

6. Selityksen antaminen valtuuston päätöstä koskevan valituksen johdosta, jos kaupunginhallitus katsoo voivansa yhtyä valtuuston päätöksen lopputulokseen.

7. Kaupunginvaltuuston valitseman viranhaltijan ja työntekijän palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista päättäminen, ellei toisin ole määrätty.

8. Virkavapauden ja työloman myöntäminen kaupunginvaltuuston ottamalle henkilöstölle ja näiltä ajoilta maksettavasta palkasta päättäminen. Kaupunginhallituksella on oikeus siirtää päätösvaltaa alaiselleen viranomaiselle.

9. Helpotuksen tai vapautuksen myöntäminen kaupungin palveluksessa olevien viranhaltijain tai työntekijäin velvollisuudesta korvata kaupungille aiheutuneet vahingot kaupunginvaltuuston määräämissä rajoissa.

10. Vakuuden antaminen kaupungin ottamalle lainalle. Kaupunginhallituksella on oikeus siirtää päätösvaltaa alaiselleen viranomaiselle.

11. Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen hyväksyminen.
 
IV LUKU

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan sekä muiden jäsenten tehtävät

5 §

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävänä on sen lisäksi, mitä kuntalaissa säädetään

1. seurata lautakuntien ja niiden jaostojen, johtokuntien, toimikuntien ja luottamushenkilöiden sekä viranhaltijain päätösten laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä ryhtyä tarvittaessa laissa tarkoitettuihin toimenpiteisiin asian ottamiseksi kaupunginhallituksen käsiteltäväksi, sekä

2. esitellä kaupunginhallitukselle kaupunginjohtajaa koskevat asiat.

3. päättää kaupunginjohtajan vuosilomasta. (KV 19.9.2005)

6 §

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja muun jäsenen tulee erityisesti seurata sen lautakunnan toimintaa, johon kaupunginhallitus on valinnut hänet edustajakseen. Edustajan tulee myös pyydettäessä antaa kaupunginhallitukselle, sen puheenjohtajalle ja kaupunginjohtajalle tietoja lautakunnan sekä sen alaisen viraston tai laitoksen toimialaan kuuluvista asioista.


V LUKU

Kaupunginjohtaja

7 §

Kaupunginjohtajaksi valittavalta vaaditaan yliopistossa tai korkeakoulussa suoritettu, virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja kokemusta kunnallishallintoon kuuluvissa tehtävissä taikka vaihtoehtoisesti käytännössä hankittu hyvä perehtyneisyys kunnallishallintoon.

8 §

Kaupunginjohtajan vaalin toimittamisesta säädetään kuntalaissa.

Kaupunginjohtajan poissa ollessa, esteellisyyden sattuessa tai viran ollessa avoinna, hoitaa kaupunginjohtajan tehtävät apulaiskaupunginjohtaja. Valtuusto voi kuitenkin, milloin kaupunginjohtajan virka on avoinna tai poissaolo kestää kuutta kuukautta pitemmän ajan, ottaa virkaan väliaikaisen hoitajan.

Jos sekä kaupunginjohtaja että apulaiskaupunginjohtaja ovat
molemmat tilapäisesti samanaikaisesti poissa tai esteellisiä, kaupunginjohtajan tehtävät hoidetaan kaupunginhallituksen määräämällä tavalla.

9 §

Kaupunginjohtajan tehtävänä on sen lisäksi, mitä laissa säädetään ja muutoin määrätään

1. johtaa ja valvoa kaupungin hallintoa sekä tehdä kaupunginhallitukselle tarpeellisiksi katsomiaan esityksiä,

2. esitellä asiat kaupunginhallitukselle ja pitää huolta, että asiat huolellisesti valmistellaan,

3. huolehtia, että kaupunginhallituksen päätökset pannaan täytäntöön,

4. päättää talousarviolainojen ottamisesta,

5. olla läsnä tai huolehtia siitä, että kaupungin edustaja on läsnä kaupungin edustustilaisuuksissa, sekä edustaa tai määrätä joku muu edustamaan kaupunginhallitusta kokouksissa ja neuvotteluissa, jollei kaupunginhallitus toisin päätä ja jollei toisin ole määrätty, sekä

6. seurata kaupunginhallituksen tehtäväalueeseen määrättyjen kuntayhtymien, yhtiöiden, säätiöiden ja muiden yhteisöjen toimintaa sekä esitellä kaupunginhallitukselle kaupungin edustajille annettavat ohjeet.

10 §

Kaupunginjohtajalla on oikeus kaupunginhallituksen puolesta ratkaista asiat, jotka koskevat

1. kaupungin edustustilaisuuksien järjestämistä kaupunginhallituksen hyväksymien perusteiden mukaan, samoin kuin niistä aiheutuvien menojen maksettavaksi hyväksymistä

2. kaupunginhallitukselle saapuneiden ilmoitusluonteisten asioiden tiedoksiantoa kaupungin viranomaisille sekä tähän liittyviä muita täytäntöönpanotoimenpiteitä ja

3. sellaisten kaupunginhallitukselta pyydettyjen tietojen ja selvitysten antamista, joilla ei ole yleisempää merkitystä

Kaupunginjohtaja voi saattaa asian, joka hänellä on oikeus ratkaista, kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.
 

VI LUKU

Kaupunginhallituksen alaiset virat, virastot ja toimikunnat

11 §

Kaupungin viranhaltijat, virastot ja laitokset ovat välittömästi kaupunginhallituksen alaiset, mikäli laista taikka tai johtosäännöstä ei muuta johdu.

Kaupunginhallituksen yleisenä valmistelu‑ ja toimeenpanoelimenä toimii hallintokeskus, jolle valtuusto vahvistaa johtosäännön. Hallintokeskus hoitaa myös kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen sihteerin‑ ja kansliatehtävät.
Kaupunginjohtajan ohella ovat kansliapäällikkö, kaupunginsihteeri, kaupunginlakimies, talousjohtaja ja lakimies oikeutetut kaupungin puolesta vastaanottamaan haasteita ja muita tiedonantoja. (KV 14.3.2005)

12 §

Asettaessaan toimikunnan kaupunginhallituksen on määriteltävä toimikunnan tavoitteet ja tehtävät sekä päätettävä siitä, onko toimikunta tilapäinen vai pysyväisluontoinen.

Kaupunginhallituksen on tarvittaessa päätettävä myös ratkaisuvallan antamisesta toimikunnalle tämän johtosäännön suoman päätösvallan rajoissa tai tehtävä tätä koskeva ehdotus valtuustolle. Asiat käsitellään toimikunnissa tehtävään määrättyjen viranhaltijoiden esittelystä, mikäli niin toimikuntaa asetettaessa määrätään.


VII LUKU

Erinäisiä määräyksiä

13 §

Kaupunginhallituksen puolesta tehtävät kirjalliset sopimukset ja sen puolesta annettavat sitoumukset allekirjoittaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kaupunginjohtaja tai toimialajohtaja ja varmentaa kansliapäällikkö, kaupunginsihteeri, kaupunginlakimies, talousjohtaja, henkilöstöjohtaja tai lakimies, jollei kaupunginhallitus ole valtuuttanut siihen toisia henkilöitä.

Kaupunginhallituksen toimituskirjat, kirjelmät ja valtakirjat allekirjoittaa kaupunginhallituksen puolesta kaupunginjohtaja tai toimialajohtaja ja varmentaa kansliapällikkö, kaupunginsihteeri, kaupunginlakimies, talousjohtaja, henkilöstöjohtaja tai lakimies tai muu kaupunginhallituksen määräämä viranhaltija.

Todistukset, lähetepäätökset ja asian valmistelua koskevat kirjeet allekirjoitetaan kaupunginjohtajan päättämällä tavalla. (KV 14.3.2005)

14 §

Kaupunginhallitus julistaa haettavaksi valtuuston ja kaupunginhallituksen täytettävät virat, ellei toisin ole säädetty tai määrätty. Vastaavasti menetellään otettaessa tilapäinen valtuuston tai kaupunginhallituksen palkattava viranhaltija, ellei häntä saa ottaa ilman hakumenettelyä.


VIII LUKU

Voimaantulo

15 §

Tämä johtosääntö tulee voimaan 11.1.2005 ja sillä kumotaan kaupunginvaltuuston 9.12.1996 hyväksymä kaupunginhallituksen johtosääntö siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

© Jyväskylän kaupunki 2002-2024