Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Hallintosääntö 2022


Tunniste: Voimaantulo 15.12.2021


10 luku
Hallinnon ja talouden tarkastus

79 § Ulkoinen tarkastus ja arviointi

Ulkoinen tarkastus ja arviointi (hallinnon ja talouden tarkastus) on riippumaton toimivasta johdosta ja muusta organisaatiosta.

Ulkoisen tarkastuksen ja arvioinnin muodostavat tarkastuslautakunta, ulkoisen tarkastuksen ja arvioinnin yksikkö sekä tilintarkastaja. Tarkastuslautakunnan alaisena on ulkoisen tarkastuksen ja arvioinnin yksikkö.

Yksikön tehtävänä on valmistella tarkastuslautakunnan käsiteltäväksi tulevat asiat. Yksikkö on oikeutettu tarkastamaan ja arvioimaan kaupungin hallintoa ja taloutta. Yksiköllä on salassapitoa koskevien säännösten estämättä oikeus saada käyttöönsä tarkastus- ja arviointityönsä suorittamisen kannalta tarvittavat tiedot ja asiakirjat.

80 § Tarkastuslautakunnan kokoukset

Tilintarkastajalla on läsnäolo- ja puheoikeus lautakunnan kokouksissa. Tilintarkastajalla ja lautakunnan määräämillä luottamushenkilöillä ja viranhaltijoilla on läsnäolovelvollisuus lautakunnan kokouksessa lautakunnan niin päättäessä. Lautakunta voi kutsua myös kaupunkikonserniin kuuluvan yhteisön toimielimen jäsenen sekä palveluksessa olevan henkilön kuultavaksi lautakunnan kokoukseen.

Kaupunginhallitus ei voi määrätä edustajaansa tarkastuslautakunnan kokouksiin.

Tarkastuslautakunnan asiat esittelee kaupunginreviisori tai hänen estyneenä ollessa lautakunnan määräämä sijainen.

Kokousmenettelyssä noudatetaan muutoin 12 luvun määräyksiä.

81 § Tarkastuslautakunnan tehtävät ja raportointi

Tarkastuslautakunnan tehtävistä on säädetty kuntalaissa. Laissa säädettyjen tehtävien lisäksi lautakunta:

1. Seuraa tilintarkastajan tarkastussuunnitelman toteutumista ja tehtävien suorittamista sekä tekee tarpeen mukaan esityksiä tilintarkastuksen kehittämiseksi
2. Tekee esityksiä siitä, että tilintarkastusta varten on osoitettu tarpeelliset voimavarat, jotka mahdollistavat tilintarkastuksen suorittamisen hyvän julkishallinnon tilintarkastustavan edellyttämässä laajuudessa
3. Tekee aloitteita ja esityksiä tarkastuslautakunnan, ulkoisen tarkastuksen ja arvioinnin, tilintarkastajan ja sisäisen tarkastuksen tehtävien yhteensovittamiseksi mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla
4. Valvoo kuntalaissa tarkoitettujen sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset valtuustolle tiedoksi vuosittain
5. Ylläpitää sidonnaisuusrekisteriä ja huolehtii sidonnaisuusrekisterin julkisten tietojen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla
6. Tekee ehdotuksen valtuustolle, voidaanko tilinpäätös hyväksyä ja voidaanko vastuuvapaus myöntää tilivelvollisille.
7. Valmistelee valtuustolle esityksen tilintarkastajan valinnasta sekä valinnan yhteydessä määrittelee tilintarkastajan toimikauden pituuden, joka voi olla enintään kuusi vuotta.
8. Valitsee kaupunginreviisorin.
9. Päättää ulkoisen tarkastuksen ja arvioinnin alaisen henkilöstön virkanimikkeiden muutoksesta.
10. Määrää kaupunginreviisorin sijaisen hoitamaan virkatehtäviä kaupunginreviisorin ollessa virkavapaalla tai estyneenä hoitamaan virkatehtäviä tai viran ollessa avoinna.
11. Päättää kaupunginreviisorin palkkauksesta virkasuhteeseen valittaessa sekä palvelussuhteen aikana lukuun ottamatta palvelusaikaa koskevia lisiä.
12. Päättää kaupunginreviisorin alaisen henkilöstön palkkauksen muutoksista lukuun ottamatta palvelusaikaa koskevia lisiä.
13. Päättää ulkoisen tarkastuksen ja arvioinnin henkilöstöä koskevista keskitetyistä palkkaratkaisuista, tulos- tai kannustepalkkioista tai niihin verrattavista ratkaisuista.
14. Päättää ulkoisen tarkastuksen ja arvioinnin osalta viranhaltijan sivutoimiluvasta tai sen kieltämisestä tai peruuttamisesta.

82 § Kaupunginreviisorin tehtävät ja ratkaisuvalta

Kaupunginreviisori
- johtaa ulkoisen tarkastuksen ja arvioinnin yksikköä
- vastaa tarkastuslautakunnan tehtäviin liittyvästä valmistelusta sekä niihin liittyvistä tuki- ja kehittämisprosesseista sisältäen muun muassa lautakunnassa ja sen jaostoissa käsiteltävien asioiden valmistelun ja koordinoinnin
- toimii tarkastuslautakunnan esittelijänä sekä huolehtii lautakunnan päätösten toimeenpanosta
- päättää ulkoisen tarkastuksen ja arvioinnin palvelu- ja tarvikehankinnoista lautakunnan talousarvion ja kaupungin linjausten mukaisesti
- tai hänen määräämänsä hyväksyy lautakuntaa sekä ulkoisen tarkastuksen ja arvioinnin yksikköä koskevat laskut
- päättää nimikemuutoksista suorassa alaisuudessaan olevien työsuhteisten osalta
- allekirjoittaa ulkoisen tarkastuksen ja arvioinnin yksikön asiakirjat.

83 § Tarkastuslautakunnan puheenjohtajan toimivalta

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja päättää kaupunginreviisorin osalta virkaehtosopimuksen mukaisista palvelussuhteen ehdoista ja työnantajan päätösvaltaan kuuluvista asioista lukuun ottamatta palkkausta. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja toimii tarvittaessa hyväksyjänä laskuissa, joiden sisällön kaupunginreviisori tai hänen määräämänsä tarkistaa. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja päättää ulkoinen tarkastus ja arviointi -yksikön henkilöstön ulkomaanmatkoista.

84 § Tilintarkastusyhteisön valinta ja tilintarkastajan tehtävät

Valtuusto valitsee tarkastuslautakunnan esityksestä hallinnon ja talouden tarkastamista varten tilintarkastusyhteisön kuntalain määräysten mukaisesti.

Tilintarkastajan tehtävistä säädetään kuntalaissa. Tilintarkastajat toimivat tehtävissään virkavastuulla. Tilintarkastaja voi ottaa tarkastuslautakunnalta toimeksiantoja lautakunnan käsiteltävien asioiden valmisteluun ja täytäntöönpanoon liittyvien tehtävien suorittamisessa, mikäli ne eivät ole ristiriidassa julkishallinnon hyvän tilintarkastustavan kanssa.

85 § Tilintarkastuksen suunnittelu ja raportointi

Tilintarkastajan on laadittava toimikaudekseen tarkastussuunnitelma ja vuosittain kullekin tilikaudelle työohjelma. Tarkastussuunnitelma ja työohjelma on toimitettava tarkastuslautakunnalle tiedoksi. Tilintarkastaja raportoi tarkastussuunnitelman toteutumisesta ja tarkastushavainnoistaan tarkastuslautakunnalle sen määräämällä tavalla.

Tilintarkastuskertomuksesta säädetään kuntalaissa. Lisäksi tilintarkastaja ilmoittaa havaitsemistaan olennaisista epäkohdista viipymättä kaupunginhallitukselle kirjallisesti annettavassa tilintarkastuspöytäkirjassa. Tilintarkastuspöytäkirja annetaan tiedoksi tarkastuslautakunnalle.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje