Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Ympäristönsuojelumääräykset 2021



6 LUKU MELUNTORJUNTA

28 § Erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttava tilapäinen toiminta

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen kirjallinen ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle on tehtävä vähintään 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista. Tästä poikkeuksena rakentamista tai purkamista koskeva ilmoitus tulee tehdä vähintään 14 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista. Ilmoitus vaaditaan ainakin seuraavista erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavista tilapäisistä toiminnoista tai tapahtumista:

1. tilapäinen kivenmurskaamo

2. louhintatyö, johon kuuluu porausta, räjäytystä, louheen lastausta ja ajoa sekä paalutus ja hydraulisen iskuvasaran käyttö, jos

- toimintaa harjoitetaan muuna aikana kuin arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00 - 18.00 tai

- toiminnan kesto on yli 10 työpäivää

3. muu kuin tavanomainen rakentaminen, purkaminen, korjaus, kunnossapito tai niihin rinnastettava tilapäinen työ, joka aiheuttaa yli 85 dB melutason 10 metrin etäisyydellä melulähteestä ja jota tehdään

- kolmena tai useampana yönä klo 22.00 - 7.00 välisenä aikana

- yli viisi päivää klo 18.00 - 22.00 välisenä aikana

- kahtena tai useampana viikonloppuna lauantaista sunnuntaihin klo 7.00 - 22.00 taikka yleisenä juhlapäivänä tai

- yli 10 arkipäivänä maanantaista perjantaihin kello 7.00 - 18.00 välisenä aikana

4. tilapäinen melua aiheuttava tapahtuma, joka järjestetään muualla kuin asemakaavassa siihen varatulla alueella. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi:

- ulkoilmakonsertti, jossa käytetään äänenvahvistimia

- moottoriurheilukilpailu

- urheilu-, huvi- tai näytöstilaisuus tai muu suuri yleisötapahtuma, joka aiheuttaa erityisen häiritsevää melua

- lentonäytös tai tilapäinen yleisölennätys, johon kuuluu yli kymmenen laskua tai nousua.

5. ilotulitusnäytös, joka järjestetään klo 22.00 – 7.00 välisenä aikana. Uudenvuodenyönä järjestettävästä ilotulitusnäytöksestä ei kuitenkaan tarvitse tehdä ilmoitusta, mikäli näytös päättyy klo 01.00 mennessä.

Toiminnanharjoittajan on etukäteen tiedotettava edellä kohdissa 1- 5 mainituista toiminnoista melun vaikutuspiirissä oleville asukkaille, hoito- ja oppilaitoksille sekä muille sellaisille kohteille, joille toiminnoista saattaa aiheutua haittaa tai häiriötä.

29 § Äänentoistolaitteiden käyttö ulkotiloissa

Äänentoistolaitteiden jatkuva käyttö on taajaan rakennetulla alueella kielletty yöaikaan klo 22.00 - 7.00 sekä päiväaikaan sairaalan, vanhainkodin, päiväkodin tai vastaavan hoitolaitoksen ja muun erityisen häiriintyvän kohteen läheisyydessä. Ulkotarjoilualueella tai mainostarkoituksessa päiväsaikaan käytettävät äänentoistolaitteet on säädettävä siten, ettei toistettava ääni ole selvästi kuultavissa lähimmissä asuinhuoneistoissa ikkunoiden kiinni ollessa.

Yleisötilaisuuksien ja muiden tilapäisten tapahtumien järjestäjien tulee huolehtia siitä, että äänentoistolaitteet on suunnattu ja säädetty koko tilaisuuden ajan siten, että niiden käyttö häiritsee naapurustoa mahdollisimman vähän.

30 § Erityisen häiritsevä melu yöaikaan

Erityisen häiritsevää melua aiheuttavien koneiden ja laitteiden käyttäminen on kielletty asuntojen ja muiden sellaisten kohteiden läheisyydessä, joille työstä saattaa aiheutua haittaa tai häiriötä kello 22.00 - 7.00 välisenä aikana, muutoin kuin on tarpeen välttämättömien töiden suorittamiseksi.

Mikäli yöaikaan tehtävä välttämätön työ tai toimenpide on etukäteen tiedossa, on siitä ilmoitettava etukäteen melun vaikutuspiirissä oleville asukkaille, hoitolaitoksille sekä muille sellaisille kohteille, joille toimenpiteestä saattaa aiheutua haittaa tai häiriötä.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Y ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje