Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Keski-Suomen pelastuslaitoksen toimintasääntö (2015)


Tunniste: 2015



1§ Keski-Suomen pelastuslaitos Liikelaitos

Keski-Suomen pelastuslaitoksen tärkein tehtävä on huolehtia keskisuomalaisten ja maakunnan alueella liikkuvien turvallisuudesta asiakaslähtöisesti.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen hallinnon järjestämisen perussääntöinä ovat kuntien solmima yhteistoimintasopimus, Jyväskylän kaupunginvaltuuston vahvistamat Jyväskylän kaupungin hallintosääntö ja pelastuslaitoksen johtosääntö. Toimintasäännön lisäksi viran- ja toimenhaltijoiden tehtäväkuvissa kerrotaan tarkemmin työntekijöiden vastuista ja velvollisuuksista. Tässä toimintasäännössä Keski-Suomen pelastuslaitos Liikelaitoksesta käytetään nimeä pelastuslaitos.

Pelastuslaitosta ohjaavina strategioina ovat pelastustoimen valtakunnallinen strategia ja pelastustoimen palvelutasopäätös.

Tämä toimintasääntö määrittelee pelastuslaitoksen hallinnollisen organisaation sekä hallinnollisen toiminnan periaatteita. Toimintasäännöllä myös tarkennetaan joitakin johtosäännön määräyksiä. Tämä toimintasääntö määrittelee tehtävät pelastusjohtajasta paloasemaryhmästä vastaavaan aluepalomestariin saakka. Tämän lisäksi tehdään erilliset virkoihin ja toimiin liittyvät tehtävänkuvaukset



2§ Keski-Suomen pelastuslaitoksen organisaatio

Keski-Suomen pelastuslaitos kuuluu hallinnollisesti Jyväskylän kaupungin organisaatioon. Yleishallinnosta huolehtii Jyväskylän kaupunginvaltuusto ja -hallitus. Pelastus­ toimen ja ensihoitopalvelun toimialaan kuuluvasta hallinnosta huolehtii Keski­Suomen pelastuslaitoksen johtokunta ja pelastusjohtaja.

Pelastuslaitos toimii asiakaslähtöisenä turvallisuusorganisaationa (kuva 1). Pelastus­ laitoksen osastoja ovat riskienhallinta (riskienhallintapäällikkö), pelastustoiminta (pelastuspäällikkö) ja ensihoito (ensihoitopäällikkö) sekä hallinto- ja talous (hallinto- ja talouspäällikkö), joita johtavat asianomaiset päälliköt.

Riskienhallinta-asioita johtaa riskienhallintapäällikkö. Riskienhallintapäällikkö toimii valmiuspäällikön ja johtavan palotarkastajan esimiehenä sekä johtaa riskienhallinnan paloinsinöörien, turvallisuusviestintävastaavan sekä muiden toiminta-alueilla toimivien riskienhallinnan asiantuntijoiden toimintaa.

Pelastustoiminnan asioita johtaa pelastuspäällikkö. Pelastuspäällikkö toimii toiminta­ alueen palopäälliköiden sekä kalustoinsinöörin ja viestipäällikön esimiehenä. Pelastuspäällikkö johtaa pelastustoimintaan liittyviä asiantuntijuuksia. Keski-Suomen alue jaetaan pelastustoimen osalta kahteen toiminta-alueeseen (kuva 2), joita johtavat toiminta-alueen palopäälliköt Toiminta-alueet on jaettu paloasemaryhmiin, joita johtavat aluepalomestarit

Ensihoitopalvelua johtaa ensihoitopäällikkö. Ensihoidon päätoiminen henkilöstö toimii kahden ensihoitomestarin alaisuudessa siten, että Jyväskylän, Muuramen ja Petäjäveden asemilta toimivien ambulanssien henkilöstö on toisen ensihoitomestarin alaisuudessa ja Joutsan, Keuruun, Viitasaaren ja Äänekosken asemien henkilöstö toisen ensihoitomestarin alaisuudessa.

Ensihoitopalveluun kuuluu Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa yhteistoiminta­ sopimuksella toteutettava ensihoito sekä palokuntien suorittama ensivastetoiminta (EVY). Ensihoitopäällikkö toimii ensihoitomestareiden esimiehenä, joiden alaisuudessa toimivat ensihoitoesimiehet sekä muu ensihoidon päätoiminen henkilöstö.

Hallinto- ja talousasioita johtaa hallinto- ja talouspäällikkö ja osasto sisältää seuraavat osa-alueet: hallinto, talous, toimistopalvelut, henkilöstöasiat , koulutus , työsuojeluasiat ja työ hyvinvointiasiat Pelastustoimen päätoimisen ja sivutoimisen 1 vapaaehtoisen henkilöstön koulutuksen suunnittelusta vastaa koulutuspäällikkö.

Hallinto- ja talousosastoon kuuluvat komentotoimiston palopäällikkö, koulutuspäällikkö, ensihoitomestarit (2 kpl), toimistopäällikkö, toimistosihteerit, työsuojeluvaltuutettu ja työhyvinvointisuunnittelija. Hallinto- ja talouspäällikkö toimii komentotoimiston hallinnollisena esimiehenä.


Kuva 1. Pelastuslaitoksen organisaatiokaavio
Kuva 2. Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastustoimen toiminta-aluejako ja paloasemaryhmät

Toiminta-alueen palopäällikön alaisuudessa toimivat aluepalomestarit ja paloinsinöörit Paloasemaryhmistä vastaavien aluepalomestareiden ja paloinsinöörin alaisuudessa toimii paloasemaryhmän henkilöstö.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje