Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Keski-Suomen pelastuslaitoksen toimintasääntö (2012)


Tunniste: 2012



1 § Keski-Suomen pelastuslaitos Liikelaitos

Keski-Suomen pelastuslaitoksen tärkein tehtävä on huolehtia keskisuomalaisten ja maakunnan alueella liikkuvien turvallisuudesta asiakaslähtöisesti.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen hallinnon järjestämisen perussääntöinä ovat kuntien solmima yhteistoimintasopimus ja Jyväskylän kaupunginvaltuuston vahvistamat Jyväskylän kaupungin hallintosääntö, pelastuslaitoksen johtosääntö ja kaupunkirakennepalveluiden johtosääntö. Tässä toimintasäännössä pelastuslaitoksesta käytetään nimeä Keski-Suomen pelastuslaitos.

Pelastuslaitosta ohjaavina strategioina ovat pelastustoimen valtakunnallinen strategia ja pelastustoimen palvelutasopäätös.

Tämä toimintasääntö määrittelee Keski-Suomen pelastuslaitoksen hallinnollisen organisaation sekä hallinnollisen toiminnan periaatteita. Toimintasäännöllä myös tarkennetaan joitakin johtosäännön määräyksiä. Tämä toimintasääntö määrittelee tehtävät pelastusjohtajasta palopäällikkötasolle. Tämän lisäksi tehdään erilliset virkoihin ja toimiin liittyvät tehtävänkuvaukset.


2 § Keski-Suomen pelastuslaitoksen organisaatio

Keski-Suomen pelastuslaitos kuuluu hallinnollisesti Jyväskylän kaupungin organisaatioon. Yleishallinnosta huolehtii Jyväskylän kaupunginvaltuusto ja
-hallitus. Pelastustoimen (mukaan lukien ensihoito) toimialaan kuuluvasta hallinnosta huolehtii Keski-Suomen pelastuslaitoksen johtokunta ja pelastusjohtaja.

Pelastuslaitos toimii asiakaslähtöisenä turvallisuusorganisaationa (kuva 1), johon kuuluvat hallinto-, kehitys- ja palveluprosessi. Ydinprosesseja ovat riskienhallinta, pelastustoiminta ja ensihoito. Pelastustoimen palveluprosessi on jaettu seitsemään toiminta-alueeseen (kuva 2): Viitasaaren, Saarijärven, Keuruun, Äänekosken, Jyväskylän, Jyvässeudun ja Jämsän toiminta-alueeseen. Ensihoito toimii yhtenä kokonaisuutena jakaantuen neljään palvelusektoriin: Jyväskylän seutu, läntinen sektori, pohjoinen sektori ja kaakkoinen sektori (kuva 3).

Pelastuslaitoksen toimintaa johtaa pelastusjohtaja. Pelastusjohtajan alaisuudessa toimivat osastopäälliköt: riskienhallintapäällikkö, pelastuspäällikkö, ensihoitopäällikkö, aluepalopäällikkö, hallinto- ja talouspäällikkö sekä henkilöstöpäällikkö.

Palveluprosessissa toimii aluepalopäällikön ja ensihoitopäällikön alaisuudessa komentotoimisto, joka vastaa pelastustoiminnan ja ensihoidon päätoimisen henkilöstön rekrytoinnin valmistelusta, palvelussuhteista ja työvuorosuunnittelusta. Komentotoimistoon kuuluvat palopäällikkö, ensihoitomestari ja toimistopäällikkö. Aluepalopäällikön alaisuudessa toimivat paloasemien toiminnasta vastaavat palopäälliköt. Ensihoitopäällikön alaisuudessa toimii päätoiminen ensihoitohenkilöstö.

Toiminta-aluetta edustaa toiminta-alueen palopäälliköistä valittu vastaava päällikkö.

Kuva 1. Pelastuslaitoksen organisaatiokaavio
Kuva 2. Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastustoimen alue- ja toiminta-alue jako
Kuva 3. Ensihoidon toiminta-alueet (värilliset alueet pelastuslaitoksen vastuulla)


3 § Pelastusjohtajan tehtävät ja toimivalta

Pelastusjohtajan tehtävistä ja toimivallasta on määräykset pelastuslaitoksen johtosäännössä. Pelastusjohtaja kutsuu asiantuntijat johtokunnan kokoukseen.

Johtokunnan päätöksen mukaisesti pelastusjohtaja päättää:

- Keski-Suomen pelastuslaitoksen alle 50 000 euron hankinnoista ja alle 50 000 euron myynti- ja luovutussopimuksista,
- Keski-Suomen pelastuslaitoksen alle 10 000 euron saatavien tileistä poistamisesta,
- vahingonkorvauksen maksamisesta yksittäisen vahingon osalta 20 000 euroon asti,
- helpotuksen tai vapautuksen myöntämisestä liikelaitoksen palveluksessa olevalle viranhaltijalle tai työntekijälle velvollisuudesta korvata liike-laitokselle aiheutettu vahinko 20 000 euroon asti ja
- maksukorttien ja muiden maksuvälineiden myöntämisestä.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen johtosäännön 5 §:n mukaisesti pelastusjohtaja päättää liikelaitoksen henkilökunnan valinnasta ja sijoittumisesta tulosyksiköihin. Lisäksi pelastusjohtaja päättää henkilökunnan palkka- ja muista palvelusuhteeseen ja työehtoihin liittyvistä asioista virka- ja työehtosopimusten mukaisesti. Viranhaltijan ja työntekijän irtisanoo ja myöntää eron sama viranhaltija (tai johtokunta), jonka tehtävänä on viranhaltijan ja työntekijän ottaminen.

Johtosäännön mukaan pelastusjohtajalla on oikeus siirtää ratkaisuvaltaa alaiselleen viran- ja toimenhaltijalle. Pelastusjohtajan sijaisena toimivat osastopäälliköt ja tarvittaessa päivystävä päällikkö P2.

Pelastusjohtaja valitsee laitoksen päällystön (ml. ruiskumestari) ja toimistopäällikön sekä heidän sijaisensa. Pelastusjohtaja päättää osastopäälliköiden sijaisuuksista. Hallinto- ja talouspäällikkö valitsee pelastuslaitoksen toimistosihteerit ja heidän sijaisensa. Aluepalopäällikkö valitsee toiminta-alueiden alipäällystön ja miehistön. Heidän sijaisensa valitsee komentotoimisto. Paloasemien päälliköt valitsevat paloasemiensa sivutoimisen henkilöstön ja hyväksyvät VPK-henkilöstön pelastustoimintaan. Ensihoitopäällikkö valitsee päätoimiset ensihoitajat ja heidän sijaisensa valitsee komentotoimisto. Valinnan suorittava viran- tai toimenhaltija päättää valitsemansa henkilön palkka- ja muista palvelusuhteeseen ja työehtoihin liittyvistä asioista virka- ja työehtosopimusten ja pelastuslaitoksen linjausten mukaisesti kuultuaan tehtävään valittavan esimiestä.

Yllä mainituista henkilöstöasioista, mukaan lukien sivutoiminen henkilöstö, on päätöksen tekevä viran- tai toimenhaltija velvollinen pitämään päätöspöytäkirjaa, joka on päätöksen jälkeen välittömästi toimitettava sähköisessä muodossa henkilöstöpäällikölle ja edelleen pelastuslaitoksen johtokunnalle. Sivutoimisen ja vapaaehtoisen henkilöstön osalta tehdään vain työsopimus. Päätöksen tekevän viran- tai toimenhaltijan tehtäviin kuuluu päätösten valmistelu.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje