Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kunnallinen määräyskokoelma

Jyväskylän kaupungin konserniohje


Selvennys: 2007

3. Konserniohjaus

Kaupunginvaltuusto määrittelee omistajapolitiikan linjaukset ja päättää kaupungin ja kaupunkikonsernin keskeisistä tavoitteista sekä konserniohjauksen periaatteista. Kaupunginvaltuusto on päätöksellään 12.11.2007 vahvistanut konserniohjauksen periaatteet. Samalla kaupunginvaltuusto on edellyttänyt, että kaupunginhallitus antaa konsernin johtamisen kannalta tarpeelliset konserniohjeet.

Konsernijohtoon kuuluvat kaupunginhallitus, kaupunginjohtaja ja muut johtosäännössä määrätyt viranomaiset.

Konsernijohto vastaa kaupunkikonsernin ohjauksesta ja konsernivalvonnan järjestämisestä.

Kaupunginjohtaja voi nimetä tytäryhteisöön controllerin, jolla on läsnäolo- ja puheoikeus yhteisön hallituksessa tai vastaavassa toimielimessä. Controller toimii konsernijohdon ja yhtiöjohdon välisenä yhteyshenkilönä.


4. Edustajat tytäryhteisöjen hallintoelimissä

Esteellisyys
Kunta- ja hallintolain esteellisyyttä koskevat säännökset otetaan huomioon kunnan edustajia tytäryhteisöjen hallintoelimiin valittaessa. Käsiteltäessä kunnallisen liikelaitoksen, kuntayhtymän tai kuntakonserniin kuuluvan yhteisön tai säätiön asiaa kaupungin hallinnossa, on kaupungin luottamushenkilö, viranhaltija tai työntekijä esteellinen vain, mikäli kaupungin ja yhteisön edut ovat ristiriidassa keskenään tai asian tasapuolinen käsittely edellyttää, ettei henkilö osallistu asian käsittelyyn.

Edustajien ohjeistaminen
Kaupunginhallitus tai johtosäännössä määrätty muu viranomainen antaa tarvittaessa ohjeita kuntaa tytäryhteisöjen hallintoelimissä edustaville henkilöille kunnan kannan ottamisesta käsiteltäviin asioihin. Annettuja ohjeita on noudatettava ja ne voidaan antaa esimerkiksi pöytäkirjanotteella tai valtakirjalla, jolloin niistä poikkeamiseen on oltava painavat syyt. Ohjeilla ei kuitenkaan voida velvoittaa edustajia toimimaan vastoin vallitsevaa lainsäädäntöä, tytäryhteisöjen yhtiöjärjestystä tai osakassopimuksia ja kaupungin edustajien tulee toimia yhtiöoikeudellisten yhdenvertaisuus- ja huolellisuusperiaatteiden mukaisesti. Jos kaupungin edustaja on annettujen ohjeiden ja yhteisön edun suhteen ristiriitaisessa tilanteessa, hän voi pyytää konsernijohdolta toimintaohjeet.

<< edellinen sivu   jatkuu >>

Kunnallinen määräyskokoelma :: Z-Vanhat ::

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje