-
Käsiteollisuus
Mallit ja ohjeet
Uusimme vanhan puvun
KAUNIS NEULETAKKI kotoisista villoista
Kaunis neuletakki kotoisista villoista
Kaunis neuletakki kotoisista villoista
Kaunis neuletakki kotoisista villoista

Mikkelin kotiteollisuusyhdistyksen viime elokuussa järjestämässä kotiteollisuusnäyttelyssä, jonka uusien töiden osastot olivat varsin ansiokkaat ja edustivat lähinnä alueensa kotiteollisuuskoulujen oppilastöitä, nähtiin tässä kuvattu, Savonlinnan naiskotiteollisuuskoulussa valmistettu villatakki. Se on neulottu käsinkehrätystä ja luonnonvärisistä langoista, jotka nykyisenä väripulan aikana ovatkin helpoimmin saatavissa ja kauniimmat kuin monet räikeät ostovärit.

Nykyisin ovat muotiin tulossa pitkähköt villatakit, joten malli on siinäkin suhteessa ajankohtainen. Nappipulasta johtuen ei napitus tässä kuvatussa takissa ole paras mahdollinen, vaan napit ovat liian isot. Kuten alempana mainitaan, ne voi hyvin korvata takin langalla päällystetyillä puunapeilla.

Seuraavassa opettaja Eva Hardénin lehdellemme antamat neuleohjeet. Oheinen villatakki on neulottu käsinkehrätystä 2-säikeisestä lampaan villalangasta. - Valkosen langan menekki on noin 300 gr ja luonnonmustan langan noin 100 gr. Puikot n:o 2 ½.

Ensin kuositellaan villatakin kaava asianomaiselle henkilölle sopivaksi. Sitten neulotaan kuvioneuletta mallitilkku, jossa raidat esiintyvät (n. 30 silm.). Mallitilkun avulla merkitään kaavoihin raitojen kohdat ja lasketaan silmukoiden ja kerrosten lukumäärä.

Takki on sileää neuletta, paitsi helman ja hihojen suiden reunukset, etukaistale ja vyö ovat helmineuletta (1 olik., 1 nur.). Kaulus on kaksinkertainen ja sen ulkoreuna on helmineuletta, sisäpuoli sileää neuletta. Kauluksen voi haluttaessa tehdä yksinkertaiseksi ja matalammaksi.

Neulominen aloitetaan selkäkappaleesta ja seurataan kaavan muotoa, joka määrää levittämiset ja kaventamiset.

Kun takin kaikki osat on neulottu, pingotetaan ne paksulle pahville ja vähän kostutetaan. Niiden kuivuttua ommellaan osat yhteen, valmistetaan pienet olkatyynyt ja asetetaan ne paikoilleen. Napit ja napinlävet satutetaan raitojen kohdalle. Sopivien ostonappien puutteessa voi päällystää esim. virkkaamalla n. 1,5 sm läpimittaiset puunapit takin langalla.

Navigointi
1900
1910
1920
1930
1940
1950
1960
1970
1980
1990
2000