Liikutaan: Lihasvoimaa seniorikuntosalilta

AaltoAlvarin monitoimitilassa sijaitseva seniorikuntosali on ahkerassa käytössä. Salilla toimii viikoittain 23 liikuntapalvelujen järjestämää iäkkäiden kuntosaliryhmää sekä pitkäaikaissairaille ja vammaisille tarkoitettuja kuntosaliryhmiä.
Seniorikuntosalin ilmanpainelaitteet ovat helppokäyttöisiä ja turvallisia. Rauta ei kolise, sillä laitteet toimivat hydraulisesti – vastusta lisätään tai vähennetään napin painalluksella. Tilan suunnittelussa on otettu huomioon iäkkäiden erityistarpeet.
Liikuntatieteiden maisteri Piritta Asunta on aloittanut syksyllä seniorikuntosalin vastaavana ohjaajana.
– Kuntosalilaitteissa hyödynnetään älykortteja. Jokaiselle tehdään henkilökohtainen kuntosaliohjelma ja ohjelmat ladataan älykortteihin, Piritta kertoo.
Asiakas laittaa kortin laitteen lukijaan, laite säätää painot ja toistomäärät automaattisesti. Jokainen harjoitus jää koneen muistiin, joten omaa kehittymistä on mahdollista seurata graafisin kuvioin.
– Salilla on myös Metitur Oy:n tasapainolaite, jonka avulla voidaan testata ja harjoittaa tasapainoa hauskasti ja turvallisesti erilaisten pelien avulla, Piritta lisää.
Seniorikuntosalilla on tehty paljon hyvää tutkimusyhteistyötä Jyväskylän yliopiston sekä ammattikorkeakoulun kanssa.
– Olemme mielellämme mukana tutkimus- ja kehittämishankkeissa. Liikunta- ja kuntoutusalan opiskelijoiden kannattaa olla rohkeasti meihin yhteydessä. Erityisesti voiman ja tasapainon kehittämiseen ja toimintakykyyn liittyvät tutkimukset kiinnostavat meitä, vinkkaa Piritta.
– Fyysisen toimintakyvyn testaaminen on suunnitelmissa keväälle. Tarkoituksena on tehdä toimintakykytestejä ja fyysisen kunnon arviointia. Testituloksia voidaan käyttää harjoitusohjelmien laatimisessa, kunnon kehittymisen seuraamisessa sekä harjoitusmotivaation ylläpitämisessä, Piritta toteaa.

Starttikurssin kautta salille


Uudet asiakkaat tulevat jatkossa starttikurssin kautta ryhmiin. Kurssilla käydään läpi teoriassa ja käytännössä kuntosaliharjoittelun perusteita, tutustutaan rauhassa uusiin laitteisiin ja tehdään omien tavoitteiden mukainen yksilöllinen kuntosaliohjelma. Kurssin lopussa asiakkaat ohjataan sopiviin ryhmiin.
– Ohjatuissa ryhmissä on ohjattu alku- ja loppuverryttely ja asiakkaat tekevät laitteilla oman ohjelmansa mukaisia harjoituksia. HURrinki -ryhmät ovat kiertoharjoittelutunteja, joissa suurin osa liikkeistä tapahtuu kuntosalilaitteilla. Lisäksi on valvottuja vapaaharjoitteluryhmiä, joissa harjoitellaan itsenäisesti ohjaajan ollessa paikalla, kertoo Piritta.

”Olo tuntuu energiseltä”


Markku Hätinen ja Martti Nikkanen ovat käyneet seniorikuntosalilla kolmen vuoden ajan. Selkä on pysynyt paremmassa kunnossa voimaharjoittelun aloittamisen jälkeen molemmilla miehillä. Sosiaalinen vuorovaikutus ja säännöllinen ohjattu ryhmä saavat miehet liikkeelle.
– Täällä on ihania leidejä ja ammattitaitoisia ohjaajia, sanoo Markku pilke silmäkulmassa ja kehottaa kaikkia samalla rohkeasti kokeilemaan kunto­saliharjoittelua.
Ryhmä merkitsee paljon myös vieressä harjoittelevalle Marja-Liisalle, joka saa harjoittelusta hyvän mielen.
– Olo tuntuu virkeältä ja energiseltä. Seuraavaa kertaa odottaa aina kovasti. Tunneilta saa myös ideoita kotona liikkumiseen, kertoo Marja-Liisa.

---------

Seniorikuntosali


Sijainti: Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari, Pitkäkatu 2
Kertamaksu ohjattuihin ryhmiin on 5 € sisältäen kylpyläkäynnin, tai sarjakortilla 10 kertaa 47€, 20 kertaa 92€, 50 kertaa 200€.
Starttikurssien aloitusajat: 10.1., 17.2., 24.3.2011
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Piritta Asunta, p.014 266 4270, piritta.asunta@jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/liikunta

Kuva (Ilkka Pietarinen) Seniorisalilla harjoitellaan tosissaan mutta ei totisesti.Annika Huttunen ja Piritta Asunta

<< palaa

Jyväskylän kaupungin tiedotuslehti 2010-08, ilmestynyt 15.12.2010