--

Numero 4 / 2002  -  29.5.2002

 
--

Kalasaaressa sijaitseva Päijänteen Purjehdusseuran paviljonki on entisöity alkuperäiseen asuunsa. Kuva Jarmo Matikainen.


Päijänne kutsuu taas venekansaa

Runsas 10 vuotta sitten perustettu Päijänteen virkistysalueyhdistys ylläpitää tällä hetkellä yhtätoista, ympäri vuoden käytössä olevaa virkistysaluetta Päijänteellä. Jyväskylää lähinnä sijaitseva Kalasaari on vain soutumatkan päässä kaupungin satamasta.

Tonttipäällikkö Jarmo Matikaisen mukaan yhdistyksen ylläpitämät virkistysalueet palvelevat kaikkia käyttäjäryhmiä. Lähes kaikki Päijänteeseen rajoittuvat kunnat ovat yhdistyksen jäseniä. Myös muualta tulleet matkailijat ovat alueille tervetulleita.

Jyväskylän lisäksi muun muassa Jyväskylän maalaiskunta, Muurame, Leivonmäki ja Korpilahti ovat kuntajäseniä. Eteläisimpiä jäseniä ovat Lahti, Heinola ja Hollola. Kaikkiaan kuntajäseniä on 14.

Päijänteen virkistysalueyhdistys syntyi tarpeesta turvata hyviä rantoja yleiseen käyttöön. Yhdistys etsii kaiken aikaa uusia kohteita, joita se voisi hankkia omistukseensa. Hyvät vinkit myytävistä alueista otetaan virkistysalueyhdistyksen hallinnollisena sihteerinä toimivan Matikaisen mukaan mielellään vastaan. Mökkitonteiksi tarkoitettuja maita yhdistys ei kuitenkaan osta.

Virkistysalueyhdistyksen talous perustuu pääasiassa jäsenkunnilta saataviin maksuihin, jotka peritään kunnan asukasluvun mukaan. Maa-alueiden hankintaan yhdistys on saanut avustusta ympäristöministeriöltä puolet ostettavien maa-alueiden hinnasta.

Kerrallaan lupa olla kaksi vuorokautta

Virkistysalueet ovat käytössä enimmäkseen kesällä ja pääkäyttäjiä ovat erilaiset veneilijät. Alueista kymmenen on yhdistyksen omistuksessa, yksi sijaitsee vuokramaalla.

Virkistysalueille voi poiketa myös muina vuodenaikoina. Esimerkiksi pilkkijät ovat oppineet käyttämään niitä taukopaikkoinaan, samoin kuin kelkkailijat ja hiihtäjät.

Vapaaehtoisella saunamaksulla kesäsaunoja käyttävien toivotaan osaltaan osallistuvan hieman virkistysalueiden ylläpitoon. Matikaisen mukaan saunoilta löytyvät pankkisiirtolomakkeet opastavat retkeilijöitä ajatukseen, että kaikki maksaa, mikään ei loppujen lopuksi ole ilmaista.

Alueilla on voimassa selkeät järjestyssäännöt. Oleskeluoikeus on kerrallaan kaksi vuorokautta. Oleskelu tapahtuu jokaisen kävijän omalla vastuulla. Avotulen saa sytyttää vain tulentekopaikoilla. Virkistysalueiden puustoon kävijät eivät saa kajota. Yhdistys hoitaa alueiden grillikatoksille polttopuut myös talvisaikaan. Alueiden ja polttopuiden käyttö on maksutonta. Koirat on alueille tultaessa pidettävä kytkettyinä.

Kalasaaren paviljonki on kulttuurihistoriaa

Vuoritsalon ja Iso Lehtisaaren välissä sijaitseva Kalasaaren virkistysalue löytyy aivan saaren pohjoiskärjestä. Yhdistys hankki Kalasaaren alueen SOK:lta vuonna 1993. Alueella oli huonokuntoisia rakennuksia, muun muassa entinen Päijänteen Purjehdusseuran paviljonki. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan paviljongin entisöinnistä ja muidenkin alueella sijaitsevien rakennusten kunnostuksesta vastasi Jyväskylän ammatillinen kurssikeskus. Entisöinti tapahtui Keski-Suomen museon valvonnassa.

Vuonna 1896 käyttöön vihittyä paviljonkirakennusta aiotaan tänä kesänä vuokrata yrityksille ja yhteisöille pienimuotoisia tilaisuuksia varten. Rakennus on kalustettu 20 hengelle. Paviljongin vuokrausta voi tiedustella numerosta 625 244.

Kalasaaren laituriin voi kerralla kiinnittyä kymmenkunta venettä. Veden päällä sijaitsevaa rantasaunaa voi vapaasti lämmittää. Käytännössä se Matikaisen mukaan tarkoittaa sitä, että saunojan pitää vain lisätä puita kiukaaseen, sillä sauna lämpiää yleensä kesäisin aamusta iltaan. Noin 1,5 hehtaarin suuruisella alueella on saunan ja grillikatoksen lisäksi kompostorikäymälä sekä jätepiste.

Kalasaari on yksi Päijänteen virkistysalueyhdistyksen suosituimmista kohteista. Samankaltaiseen suosioon yltävät Lehtisten saaret Padasjoella ja Virtosaari Asikkalassa.

Virkistysalueyhdistyksen kohteista on juuri ilmestynyt uusi esite, josta selviää tarkemmin kohteiden sijainti ja varustelu. Maksuttomia esitteitä on noudettavissa Nikolainkulman neuvonnasta, teknisen palvelukeskuksen neuvonnasta tai satamakioskista. Lisätietoja yhdistyksestä ja kohteista voi kysyä myös sihteeriltä Jarmo Matikaiselta, puh. 625 243.

Päivi Strandén

--


Etusivulle