Jyväskylä-lehti

Jyväskylä-lehti 4/2017 ilmestynyt 23.8.2017

Lue lehti

Sote-uudistus pyrkii saamaan sosiaali- ja terveyspalvelut saman katon alle

Monen mielestä sote-uudistus vaikuttaa sekavalta ja se on herättänyt paljon pelkoja. Mutta ei hätää, palveluja ollaan parantamassa, ei heikentämässä tai ajamassa alas.
- Valmisteluvaiheessa myös kaikkien kuntalaisten ideat ovat tervetulleita, kertoo perusturvaliikelaitos Saarikan johtaja Mikael Palola.

Uudistus koskee kaikkia sosiaali- ja terveyspalveluja. Keskeinen käsite on valinnanvapaus, joka merkitsee asiakkaan oikeutta valita itse, mistä hän hankkii sosiaali- ja terveyspalveluja. Asiakkaan näkökulmasta asiat yksinkertaistuvat: asiakas ottaa yhteyttä omaan sotekeskukseensa, josta hänet opas-tetaan tarvittavien palveluiden piiriin. Sotekeskus tarjoaa kattavasti erilaisia palveluja, minkä ansiosta asiakkaan ei tarvitse juosta lähete kourassa paikasta toiseen.

Lue lisää lehdestä

Uusi opetussuunnitelma tuo monialaista oppimista ja tunteihin lisää toiminnallisuutta

Monialaisia oppimiskokonaisuuksia toteutetaan kaikilla vuosiluokilla. Opittavaa ilmiötä voidaan tarkastella laajemmin usean eri oppiaineen näkökulmasta ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä.

- Kertotaulua voidaan harjoitella hyppyruudun avulla, tehtäviä voidaan sijoittaa erilaisille toimintapisteille tai yhteiskuntaopintunnilla käydään tutustumassa käräjäoikeudessa, kuvaa Pipsa Teerijoki.

Opetussuunnitelman mukaan tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen on tärkeä kansalaistaito. Opetus lentää pilveen ja koulumaailma sähköistyy. Esimerkiksi tablet-laitteita käytetään tiedostojen tallentamiseen ja jakamiseen, ryhmätyöominaisuuksien hyödyntämiseen sekä töiden tekemiseen.

Lue lisää lehdestä

Lasten Lysti starttasi ryminällä elokuussa

Perinteeksi muodostuneessa Lystin Startissa 31. elokuuta kikatetaan ja kulutetaan tanssilattiaa Pikku Kakkosestakin tutun Kikattavan Kakkiaisen kanssa lasten omassa discossa.

Heti ensimmäisistä tapahtumista kannattaa napata mukaan uunituore Lasten Lysti -esite, johon on lastattu reilusti lastenkulttuuria alkavan syksyn iloksi. Esite on jaossa mm. kirjastoissa, museoissa ja kaupungin yhteispalvelupisteissä. Ohjelma löytyy lehdestä ja osoitteesta: www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/lapset

Lue lisää lehdestä

Liikutaan kaikin voimin

Fiksusti liikkeellä –liitteessä kerrotaan, miten kannustaa taittamaan arkimatkoja enemmän jalan, pyörällä tai linkillä. Lehdestä löytyy myös säännöt, miten sompailla sujuvasti liikenteessä pyöräilijän ja autoilijan näkökulmasta. Vaihtoehtona matkojen taittoon on myös yhteiskäyttöauto. Jos vähällä käytöllä olevasta autostaan ei henno luopua, yksi vaihtoehto on vuokrata sitä yhteiskäyttöön.

Haluaisitko kokeilla sähköavusteista laatikkopyörää? Olisiko kiva antaa kaverille kyydit riksapyörällä? Tourulan Kansalaistoiminnankeskuksessa Matarassa toimivasta Lastipyörälainaamosta saa maksutta kokeiluun erilaisia polkupyöriä 1-3 vuorokaudeksi. Pyörien lainaus ja varausohjeet: www.japary.fi/lainaamo

Liikutaan –liitteeseen on koottu kattavasti kaikki liikuntapalvelujen tarjonta. Tarkoitus on saada väki helposti liikkeelle - ja yksi konsti onkin ollut lähiliikuntapaikkojen lisääminen. Viimeisimmäksi on muokattu lähiliikuntaan sopivaksi Tikkakosken koulujen pihoja sekä liikuntapuistoa. Myös Rantaraitin ensimmäiset liikuntalaitteet otetaan käyttöön syksyn aikana.

Lue lisää lehdestä

Vilkas kaupunki vilisee tapahtumia

Jyväskylässä nauretaan maratonina 21.–23.9., jolloin kaupungissa järjestettävä perinteinen stand up –festivaali täyttää pyöreät 10 vuotta.

Jyväskylän 12. Valon kaupunki –tapahtuma järjestetään syyskuun 28.–30. päivinä.

Perinteeksi muodostunut Tourujoen yö järjestetään lauantaina 30.9. kello 17–22 Kansalaistoiminnankeskus Mataran ympäristössä Tourulassa. Päihteetön tapahtuma tarjoaa elämyksiä ja tekemistä koko perheelle.

Kielet vaihtuvat lennossa Monikulttuurikeskus Glorian suositussa Kielikahvilassa. Kahvikupposen äärellä puhutaan eri kieliä pienissä ryhmissä, kielipöydissä, ja tavataan uusia ystäviä rennossa ilmapiirissä. Kielikahvila järjestetään kerran kuukaudessa torstaisin, ja se on avoinna kaikille tutustumisesta, yhdessäolosta, kielistä ja kulttuureista kiinnostuneille.

Vanha sadonkorjuujuhla muotoutuu Kankaalla 28.–30.9. valon, taiteen, kulttuurin, makujen ja yhdessä tekemisen syyspidoiksi. Ulkoilmassa tapahtuvassa ohjelmassa on muun muassa työnäytöksiä, tanssia, musiikkia ja valoteoksia.

Lisää tapahtumia lehdessä
Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 23.8.2017.