Jyväskylä-lehti

Jyväskylä-lehti 3/2017 ilmestynyt 17.5.2017

Lue lehti

Virkistystä järvien rannoilla

Jyväskyläläisillä on jotakin, mistä moni kuntoilija ja ulkoilija voi vain haaveilla. Jyväsjärvi, Tuomiojärvi ja Palokkajärvi lukuisine virkistysmahdollisuuksineen sijaitsevat keskustan tuntumassa tai kohtuullisella etäisyydellä.

Tuomiojärven lenkkipolut, beach volley -kentät, frisbeegolfrata ja street workout -alue täydentyivät vuosi sitten yhdellä beach volley - ja beachfutiskentällä sekä lasten leikkialueella.

Jyväsjärveä kiertävä Rantaraitti on paitsi ulkoilureitti, niin myös sujuva väylä eri kaupunginosien välillä. Noin 12,7 kilometriä pitkän Rantaraitin voi kiertää myös lyhyemmissä osissa.

Rantaraitin tuntumassa asuva Minna Tuominen liikkuu raitilla etenkin kesäisin.
– Pyöräilemme keskustaan asioille rantaa pitkin koko perheen kanssa. Rantaraitti on itselleni mieluinen lenkkeilypaikka. Tänne on helppo ja nopea tulla. Vesistön läheisyys tuo myös oman tunnelmansa, hän arvioi.

Tänä kesänä Tuomisten perhe viettää aiempaa enemmän aikaa Jyväsjärvellä.
– Hankimme juuri vesijetin. Miehellä ja lapsilla on myös yhteinen harrastus, ongella käynti ja virvelöinti.

Suomen suurin ulkokuntosali

Jatkossa Rantaraitilla on yhä enemmän kuntoilumahdollisuuksia, kun suunnitelma raitin kehittämisestä valmistuu. Rantaraitin varrelle rakentuu vaihteittain seitsemän ulkokuntosaliharjoitteluun soveltuvaa liikuntapuistoa sekä kahdeksan pienempää kuntoilupistettä.

– Ensimmäisen liikuntapuiston rakentaminen alkaa elo-lokakuussa, rakennuttajahortonomi Leena Rapo lupaa.
Suunnitelman etenemistä voi seurata osoitteessa www.jyvaskyla.fi/puistot/rantaraitti.

Tapahtumia ja virkistystä

Jyväsjärven ympäristö tarjoaa muutakin virkistystä.
– Lutakonaukion sataman puoleiseen päätyyn valmistuivat täksi kesäksi kiviportaat, joilla voi nauttia auringonlaskusta isommallakin porukalla, katu- ja satamamestari Jan Viilos vinkkaa. Lisäksi satamasta löytyy ruokaa, virvokkeita, aktiviteetteja, sauna- ja asuntolauttoja sekä risteilylaivat ja kaupungin viihtyisimmät terassit.

Lukuisat tapahtumat tuovat Lutakonaukiolle ja satamaan poikkeavia liikennejärjestelyjä.
– Rantaraitin kiertäminen onnistuu myös tapahtuma-aikaan ja kiertoteistä kertovia opasteita on lisätty tänä vuonna, Viilos opastaa.

Terhi Pekkarinen

Luottamushenkilöt toimielimiin valitaan 5.6.

Seuraavat neljä vuotta Jyväskylän kaupungin ylintä päätösvaltaa käyttävän valtuuston keski-ikä on 44
vuotta. Valtuuston jäsenistä 51 prosenttia on naisia ja 49 prosenttia miehiä.

67 valtuutetusta uusia on 29 ja uudelleen valittuja 38. Uudessa valtuustossa Vihreällä liitolla on 14 valtuutettua, SDP:llä 13, Kokoomuksella 12, Keskustalla 11, Vasemmistoliitolla 7, Perussuomalaisilla 5, Kristillisdemokraateilla 4 ja Piraateilla yksi paikka. Äänensä antoi 55,9 prosenttia jyväskyläläisistä äänioikeutetuista, mikä jäi noin kolme prosenttia valtakunnan keskiarvosta, mutta oli vähän korkeampi kuin vuonna 2012 (55,1 prosenttia).

Uusi valtuusto kokoontuu ensimmäisen kerran 5.6.2017. Kokouksessa päätetään valtuuston puheenjohtajisto, kaupunginhallitus, lautakunnat ja muut toimielimet.

Puheenjohtajisto valitaan valtuuston toimikaudeksi, ellei valtuusto toisin päätä. Kaupunginhallituksen jäsenet, varajäsenet ja lautakuntien jäsenet valitaan valtuutetuista ja varavaltuutetuista. Lautakuntien puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien tulee olla varsinaisia valtuutettuja. Lautakuntien varajäseniksi voidaan valita myös muu kuntavaaleissa ehdolla ollut henkilö, mutta tarkastuslautakunnassa myös varajäsenten tulee olla vähintään varavaltuutettuja.

Kaupunginhallitukseen valitaan 13 jäsentä kuten myös kaupunkirakenne-, sivistys-, perusturva- ja tarkastuslautakuntaan. Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsenmäärä on yhdeksän. Nykyisistä lautakunnista rakennus- ja ympäristölautakunta muuttuu uuden valtuustokauden alussa kaupunkirakennelautakunnan alaiseksi jaostoksi, jossa on seitsemän jäsentä. Jaoston jäsenet eivät voi olla kaupunkirakennelautakunnan jäseniä. Liikelaitosten johtokuntien jäsenmäärä on seitsemän. Vuodesta 2013 päätöksiä tehneen nykyisen valtuuston viimeinen kokous on maanantaina 29.5., ja sen toimikausi loppuu 31.5.2017.

Tapahtumia koko kesän

Jyväskylä on tapahtumakaupunki! Tämän lehden sisäsivuille on koottu 8 sivua tärppejä kesän tapahtumista.

Tarjonta on värikästä, iloista ja monipuolista. Luvassa on liikuntaa, kulttuuria, keskustelua, luontoa, jännitystä, näyttelyjä, yhteislauluja, tanssia ja opastettuja kaupunkikierroksia ja paljon muuta.

Suomi 100 - ja Jyväskylä 180 -juhlavuodet näkyvät monissa tapahtumissa.

Jyväskylä houkuttaa myös uusia tapahtumanjärjestäjiä, jotka tuovat uudenlaisia
elämyksiä. Toistuvat tutut tapahtumat ovat hyvä perusta. Olosuhteet tapahtumille ovat erinomaiset ja kävijöitä riittää pop up -tapahtumista suurtapahtumiin. Vuodessa täällä järjestetään yli 5000 tapahtumaa.

Tapahtumat levittäytyvät eri puolille kaupunkia ja paljon on myös ilmaisohjelmaa.

Ota tapahtumaliite talteen ja seuraa tapahtumatarjontaa osoitteesta www.jyvaskyla.fi/tapahtumat

kuva (Tero Takalo-Eskola) Suomen suurin ulkokuntosali, Rantaraitti, tarjoaa lenkkeilyn lisäksi jatkossa myös uusia kuntoilumahdollisuuksia.
Tämä juttu on julkaistu Jyväskylä-tiedotuslehdessä 17.5.2017.